Ελλάδα

Υπόθεση λιμενικών αποβλήτων: Στο συρτάρι κρατά ο υπ. Ναυτιλίας την οδηγία για «σπάσιμο» του μονοπωλίου

03.10.2020 | 23:36 Eνσωμάτωση

Στη Bουλή έφτασε το θέμα της διαχείρισης των λιμενικών αποβλήτων. ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 σε ερωτήσεις τους επισημαίνουν την απροθυμία του υπουργείου Ναυτιλίας να προωθήσει ευρωπαϊκό δεσμευτικό κανονισμό υπέρ του ελεύθερου ανταγωνισμού σε έναν από τους πλέουν νευραλγικούς τομείς της ελληνικής ναυτιλίας.

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι των αποτελεσμάτων της έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα οποία επιβεβαιώνοντας τον «Δημόκριτο» και το Αστεροσκοπείο, δείχνουν τις εγκαταστάσεις της Oil One ως πηγή προέλευσης της δυσοσμίας σε Δραπετσώνα και Κερατσίνι, αποκαλύπτεται ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας κάποιοι κρατούν στα συρτάρια τους τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σπάνε το μονοπώλιο στο καθεστώς διαχείρισης των αποβλήτων.

Τόσο ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και ο γενικός γραμματέας, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, επιμένουν να μην στέλνουν προς δημοσίευση σε ΦΕΚ απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων κατ’ εφαρμογή δεσμευτικής οδηγίας, η οποία προβλέπει πως δεν μπορεί να υπάρχει μονοπώλιο στις υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων πλοίων.

Η απόφαση προκαλεί ερωτήματα, καθώς συντηρεί το μονοπωλιακό καθεστώς στα υγρά απόβλητα από εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη και στα στερεά από εταιρεία συμφερόντων των αδελφών Βασιλειάδη.

Το θέμα πάντως έχει ήδη φτάσει στη βουλή με ερωτήσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΜέΡΑ25.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/10/2020