Πολιτική

Χωρίς κυρώσεις στην Άγκυρα η Σύνοδος Κορυφής

30.09.2020 | 21:21 Eνσωμάτωση

Αρνητικό σήμα για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας έδωσε κυρίες και κύριοι η Άγκελα Μέρκελ - λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής χαρακτηρίζοντας "σύνθετο" το θέμα της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να βάζει όρους για την Ανατολική Μεσόγειο ναρκοθετώντας έτσι και τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών. "Οι μονομερείς ενέργειες, προκαλούν παρενέργειες" τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Με τα «δώρα» του Μάικ Πομπέο στις αποσκευές του μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής που όπως όλα δείχνουν δεν θα βγάλει κυρώσεις για την Άγκυρα.

Όπως αναφέρει και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» η βάση της Σούδας θα αναβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό. Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν μεγαλώνει και βαθαίνει το λιμάνι της βάσης. Δημιουργείται δεύτερος ελληνικός ναύσταθμος. Τα έργα υποδομής που θα απαιτηθούν θα χρηματοδοτηθούν και από τις ΗΠΑ καθώς θα ελλιμενίζεται μόνιμα πλέον εκεί η πλωτή βάση εκστρατείας Woody Williams.

Ο Τσαβούσογλου παραβλέποντας τα μηνύματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επεσήμανε πως περιμένει βήματα από την ΕΕ. «Η Ελλάδα κα η Κύπρος δεν πρέπει να κρατούν όμηρο την ΕΕ.»

Η τουρκική αδιαλλαξία εντείνεται και από την πληροφορία πως η Γερμανία δεν επιθυμεί εντάσεις αυτή την περίοδο λόγο του προσφυγικού.

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Μία μέρα πριν τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Ερντογάν έστειλε νέα επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες -πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη κι ενώ απομένων ώρες μέχρι την Σύνοδο Κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συζητηθεί ο κατάλογος των κυρώσεων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/09/2020