Πολιτική

Τα μηνύματα από την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

29.09.2020 | 13:04 Eνσωμάτωση

Μπορεί η χθεσινή άφιξη του Μάικ Πομπέο στα Χανιά, μετά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, να μη συνοδεύτηκε από δείπνο αλλά από μια πιο προσωπική υποδοχή με κρητικά εδέσματα και ρακή στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, το σημερινό, όμως, πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ξεκίνησε με επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βάση της Σούδας. 

Αυτό που επιδιώκει η χώρα μας απο την επίσκεψη Πομπέο είναι ενα σαφές μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Πομπέο είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αυξήσουν την παρουσία τους.

«Συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας, των ΗΠΑ και της Ελλάδας, μαζί με την ασφάλεια και την ειρήνη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι ο κ. Πομπέο «συμμερίζεται τις θέσεις μας» και τόνισε πως έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας την «αχρείαστη ρητορική που φορτίζει το κλίμα» και τους «τακτικισμούς που είνια αντίθετοι στις αξίες του δυτικού κόσμου», τις οποίες -σημείωσε ότι- «η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου».

«Όχι σε μονομερείς ενέργειες. Εθνική απάντηση είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί (σ.σ. Ισραήλ – ΗΑΕ) γίνονται φίλοι , στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Μεσόγειο και ως «θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ».

Ο αμερικανός Υπ.Εξωτερικών συνοδεύεται από τη σύζυγό του η οποία ακολουθεί ένα παράλληλο πρόγραμμα δια χειρός της κυρίας Μητσοτάκη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/09/2020