Πολιτική

Με κρητικά εδέσματα και ρακή η υποδοχή Πομπέο στο πατρικό του Μητσοτάκη

29.09.2020 | 12:59

Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται στα Χανιά όπου φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη και σήμερα οι δυο άνδρες επισκέπτονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα. Το μήνυμα της επίσκεψης είναι ηχηρό αφού ο Μάικ Πομπέο δεν πρόκειται να πάει παράλληλα και στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι ο ναύσταθμος της Σούδας αναβαθμίζεται.

Στα Χανιά και στην πατρική κατοικία του πρωθυπουργού πέρασε την νύχτα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αντί δείπνου λόγω προχωρημένης ώρας, γεύτηκαν παραδοσιακά κρητικά εδέσματα, με την γραβιέρα, το παξιμάδι, τα καλτσούνια και την τσικουδιά σε πρώτο πλάνο.

Μητσοτάκης και Πομπέο συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού με θέα το λιμάνι της Σούδας.

Σήμερα το πρωί Μητσοτάκης και Πομπέο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επισκέφθηκαν την Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα ειδικών επιχειρήσεων τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις.

Στην συνέχεια ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» με την άφιξή τους να αναγγέλλεται από τα μεγάφωνα της φρεγάτας και ενώ επί του πλοίου τους ανέμενε άγημα απόδοσης τιμών.

Χθες ο Μάικ Πομπέο μιλώντας στο ΑΠΕ κάλεσε την Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο.

Λίγο μετά τις 11 ξεκίνησε διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Στις συναντήσεις των δύο ανδρών, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Η ελληνική πλευρά, αναμένει την επιβεβαίωση της στήριξης των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη Πομπέο στη Βάση της Σούδας, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν εντόνως πληροφορίες για την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν εκεί τα οπλικά συστήματα από τη βάση του Ιντσιρλίκ που λειτουργεί στα Άδανα από το 1951.

Στη Σούδα, άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση, Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Όλα αυτά και ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην Οθωμανική κληρονομιά της Τουρκίας.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας δε της τουρκικής προεδρίας έδωσε στην δημοσιότητα με αφορμή την επαίτειο της ναυμαχίας της Πρέβεζας, βίντεο στο οποίο το πρώτο πλάνο που βλέπει κανείς είναι η οθωμανική αυτοκρατορία.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται για τις διερευνητικές επαφές αντί για αποκλιμάκωση η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία εξαγγέλλει την διενέργεια της ευρείας κλίμακας άσκηση ΕΦΕΣ μια ανάσα από τις Οινούσσες.

Μπορεί η χθεσινή άφιξη του Μάικ Πομπέο στα Χανιά, μετά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, να μη συνοδεύτηκε από δείπνο αλλά από μια πιο προσωπική υποδοχή με κρητικά εδέσματα και ρακή στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά… το σημερινό, όμως, πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ξεκίνησε με επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βάση της Σούδας.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29/09/2020

Πολιτική