Κόσμος

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι νεκροί από κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο

29.09.2020 | 13:36

Το θλιβερό ορόσημο του ενός εκατομμυρίου νεκρών από κορωνοϊό ξεπέρασε ο πλανήτης καθώς η πανδημία σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 30 δευτερόλεπτα. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει τη διανομή εκατομμυρίων γρήγορων τεστ σε φτωχές χώρες, ενώ στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις ενισχύουν τα μέτρα απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

262 ημέρες μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου από κορωνοϊό στην Ουχάν της Κίνας, ο φονικός ιός μετά ήδη περισσότερα από 1 εκατομμύριο θύματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπά τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, καθημερινά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν 3.816 άνθρωποι. Κάτι που σημαίνει 159 θανάτους κάθε ώρα ή ένα θάνατο κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Οι αριθμοί εξακολουθούν να ανεβαίνουν ενώ η ανθρωπότητα αναμένει ακόμη την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου εμβολίου. Υπάρχουν όμως καλά νέα σχετικά με τη διάγνωση για ένα γρήγορο τεστ που δίνει αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά.

Το αμερικανικής προέλευσης γρήγορο τεστ θα διανεμηθεί σύντομα σε 133 οικονομικά αδύναμες χώρες, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Και ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι στη χώρα θα διανεμηθούν 150 εκατομμύρια γρήγορα τεστ, τα διπλάσια από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, όπως είπε.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες παλεύουν με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις επαφές μεταξύ προσώπων που ανήκουν σε διαφορετικά νοικοκυριά στα βορειοανατολικά της χώρας όπου καταγράφονται περισσότερα από 100 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 10 το βράδυ για τις επόμενες τρεις εβδομάδες αποφάσισε η ολλανδική κυβέρνηση. Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να φορούν μάσκες εντός των εμπορικών καταστημάτων στο Άμστερνταμ, τη Χάγη και το Ρότερνταμ όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια μεταξύ των τριών πόλεων για μη σημαντικούς λόγους.

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων και στην Γερμανία, που μετρά 2.000 νέες μολύνσεις καθημερινά. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει προειδοποιήσει τους συνεργάτες της ότι εάν η αύξηση ευνεχιστεί, κοντά στα Χριστούγεννα θα καταγράφονται καθημερινά 19.200 κρούσματα κορωνοϊού.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29/09/2020

Κόσμος