Υγεία

Ανησυχία στους επιστήμονες για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

01.08.2020 | 21:19

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Μαριλένα Γεραντώνη μίλησε ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορωνοϊό και καθηγητής μικροβιολογίας, αναφορικά με την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αυξητική τάση στη χώρα μας. Είναι κάτι που καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό το λόγο πρέπει να ληφθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, πριν φτάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς αύξησης. Είναι κάτι που κάναμε έγκαιρα και τον Μάρτιο και δημιούργησε τις προϋποθέσεις το πρώτο κύμα να είναι πολύ πιο ήπιο στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Τσακρής.

«Χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση που υπάρχει στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές, και να λαμβάνονται τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η μάσκα, που για να έχει πραγματικά απόδοση πρέπει να είναι γενικευμένο το μέτρο και να έχει αποδοχή από το 80-90% των πολιτών», τόνισε ο ίδιος.

«Πρέπει να υπάρχει εργαστηριακή καταγραφή και επιδημιολογική επιτήρηση, να έχουμε τις δείκτες που να μας λένε αν είναι αυξητική η πορεία της επιδημίας, ώστε να επεμβαίνουμε και τοπικά, και να παίρνονται και μέτρα πιο συγκεκριμένα που να περιορίζουν την εξάπλωση», συνέχισε ο κ. Τσακρής.

Αναφερόμενος στα πολλά κρούσματα στα αστικά κέντρα, είπε ότι «σίγουρα τα αστικά κέντρα περιμένουμε να έχουν περισσότερα περιστατικά. Είναι λογικό. Αν δούμε τα περιστατικά όπως βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, βλέπουμε κρούσματα και σε άλλες περιοχές, υπάρχει εξάπλωση του ιού σε όλη σχεδόν τη χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί, να μείνει ο αριθμός των περιστατικών τέτοιος ώστε να μην δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Η διαχείριση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην φτάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν ξεφύγει η επιδημία, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσουμε πίσω».  

«Το rebound του πρώτου επιδημικού κύματος που έχει να κάνει με την χαλάρωση των μέτρων, ήταν κάτι αναμενόμενο. Ο ιός γίνεται ίσως περισσότερο μεταδοτικός. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πιθανόν κυκλοφορούν στελέχη του ιού περισσότερο μεταδοτικά. Όσο εμείς προσπαθούμε να τον περιορίσουμε, προσπαθεί να γίνει περισσότερο μεταδοτικός», συνέχισε ο ίδιος.

«Σε καμία περίπτωση κανείς δεν θέλει να φτάσουμε σε lockdown. Προσπαθεί να το αποφύγει η χώρα μας και όλη η Ευρώπη. Χρειάζεται η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας. Να καταλάβουμε όλοι πόσο ρόλο παίζει η κοινωνική αποστασιοποίηση», κατέληξε ο κ. Τσακρής.

Υγεία