Ελλάδα

Ποινική δίωξη στον γιατρό «μαϊμού» που εξαπατούσε ασθενείς – «Σφίγγα» μπροστά στους αστυνομικούς

17.06.2020 | 19:14 Eνσωμάτωση

Μια απίστευτη υπόθεση, με πρωταγωνιστή έναν 47χρονο που παρίστανε τον εξειδικευμένο γιατρό, προκαλεί σοκ στην κοινή γνώμη. Ο γιατρός «μαϊμού», σύμφωνα με την αστυνομία, εμφανιζόταν σε απελπισμένους ασθενείς, τους έπειθε να διακόψουν την αγωγή που ακολουθούσαν και τους προμήθευε με άγνωστα σκευάσματα, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Από την έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί,μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι ο 47χρονος εξαπάτησε τουλάχιστον 45 ασθενείς, ενώ στην περίπτωση δύο παιδιών ηλικίας 14 και 16 ετών κι ενός ηλικιωμένου επήλθε ο θάνατος.

Δύο παιδιά 14 και 16 ετών και ένας ηλικιωμένος ήταν τα θύματα του 47χρονου, που εμφανιζόταν ως γιατρός και υποσχόταν ίαση ακόμη και για ανίατες ασθένειες. Έναντι αμοιβής δεκάδων χιλιάδων ευρώ μοίραζε ελπίδα, με σκευάσματα που περιείχαν ακόμη και κάνναβη.

Τον αναζητούσαν οι γονείς των παιδιών

Ο 47χρονος είχε απλώσει τα δίχτυα του σε όλη την Ελλάδα. Έτσι προσέγγισε και τους απελπισμένους γονείς των δύο άτυχων παιδιών σε Σέρρες και Κω.

Η θεραπεία δεν ήρθε ποτέ. Οι γονείς των παιδιών, θύματα του απατεώνα γιατρού, υπέβαλαν μηνύσεις, όμως η αστυνομία για 2 χρόνια δεν μπορούσε να φτάσει στα ίχνη του. Σαν άλλος φαντομάς άλλαζε ονόματα, διευθύνσεις και ταυτότητα.

Πως πλησίαζε τα θύματά του

Πουλούσε ελπίδες κυρίως σε καρκινοπαθείς. Ο απατεώνας γιατρός εμφανιζόταν άλλοτε ως νευροογκολόγος – νευροχειρούργος – φυσιοπαθητικός και άλλοτε ως ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας με εξειδίκευση στην παιδοχειρουργική – παιδοογκολογία και με σπουδές στην Αμερική με γνώση πρωτοποριακών μεθόδων θεραπείας.

Για να ενισχύσει το προφίλ του και να προσεγγίζει με περισσότερη ευκολία τα θύματά του παρουσιαζόταν ως γόνος εύπορων οικογενειών διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, γιατρός ακόμη και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναζητούσε «πελάτες» στην εκκλησία και έδειχνε προτίμηση στους θρησκευόμενους ανθρώπους. Για να πετύχει τον σκοπό του πλησίαζε, Συγγενικά τους πρόσωπα ασθενών με ανίατες ασθένειες ή ασθενείς σε διαγνωστικά κέντρα. Εμφανιζόταν ως γιατρός ή συνοδός, τους έπειθε να διακόψουν την ιατρική τους θεραπεία και υποσχόταν πλήρη ίαση. Κατάφερε μάλιστα να εξαπατήσει ακόμη και γιατρούς.

Η «θεραπεία» περιλάμβανε σκευάσματα, με ουσίες αγνώστου προέλευσης και χημικής σύστασης, χωρίς φαρμακευτικές ενδείξεις, τα οποία παρουσίαζε ως δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα. Ωστόσο μετά τη σύλληψή του οι αστυνομικοί εντοπιζουν 65 μπουκαλάκια με διάφορες ουσίες.

«Θεραπείες» χιλιάδων ευρώ 

Με πρόσχημα την ιατρική ιδιότητα, τις μοναδικές θεραπείες και τα πτυχία από μεγάλα ερευνητικά κέντρα καταφέρνει να εξαπατήσει τουλάχιστον 45 ασθενείς. Για να μην εντοίπίζονται απέφευγε τις καταθέσει μετρητών και προτιμούσε τις επιταγές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μία περίπτωση εξαπάτησης ασθενούς απέσπασε τουλάχιστον 15.000 ευρώ, ενώ ο συλληφθείς από τις οικογένειες των 3 ασθενών που έχασαν τη ζωή τους πήρε συνολικά 58.000 ευρώ.

Ο 47χρονος φρόντιζε να κρύβει τα ίχνη του. Ακόμη και στη περιοχή που διαμένει κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά το τι επαγγέλλεται. Το σπίτι όπου διαμένει με την οικογένειά του είναι φρούριο και κανείς δεν είχε πρόσβαση. Τελικά εντοπίστηκε από τις αρχές χθες, ενώ αναζητείται και η σύζυγός του, που εμφανιζόταν ως κόρη εφοπλιστού.

Στη οικία του βρέθηκαν όπλα, αυτοκόλλητες ετικέτες επαγγελματικής ιατρικής ταυτότητας, χειρόγραφες σημειώσεις με προγράμματα διατροφής, βότανα κ.λπ., CD με εξετάσεις διαφόρων. Ο 47χρονος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, απάτης, διακίνησης ναρκωτικών και αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος.

Στην πολυτελή κατοικία του «γιατρού» στην Αγία Μαρίνα το MEGA

Οι περίοικοι δεν γνώριζαν ότι ο άνδρας αυτός ήταν «γιατρός». Γνώριζαν πως ήταν πιλότος της πολεμικής αεροπορίας. 

Τα παιδιά του, 9 και 12 ετών, βρίσκονται σε γειτονικό σπίτι. Η γειτόνισσα μάλιστα σήμερα πληροφορήθηκε από τα παιδιά, ότι ο πατέρας τους είναι «γιατρός». 

Ο 47χρονος συστηνόταν με διαφορετικά ονόματα και όπως δήλωσαν οι γείτονες δεν έβλεπαν κόσμο να μπαινοβγαίνει. 

Στο στόχαστρο των ερευνών από τον Νοέμβριο ο ψευτογιατρός 

Αμίλητος ο 47χρονος, κρατείται στον έβδομο όρο της ΓΑΔΑ, χωρίς να έχει πει κουβέντα έως τώρα. 

Βέβαια, η έρευνα των δικαστικών αρχών για την υπόθεση ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από τις μηνύσεις των γονιών των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους υπό την καθοδήγηση του δήθεν ογκολόγου.

Έχει ήδη κατατεθεί χαρτί προς την εισαγγελεία έτσι ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πραγματικά του στοιχεία, με τις πληροφορίες να λένε ότι αύριο (18/6) τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν.  Έως τώρα έχουν διασταυρωθεί 45 θύματα, αλλά μπορεί στην πορεία να βρεθούμε ακόμα περισσότερα. 

Την προσεχή Δευτέρα θα περάσει και πάλι την πόρτα του ανακριτή.