Αθλητικά

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς για το σκάνδαλο «VAR»

30.05.2020 | 13:55 Eνσωμάτωση

Η Εισαγγελία διαφθοράς ζητά την άρση ασυλίας πολιτικών προσώπων για το κόστος προμήθειας του συστήματος VAR, ενώ την ίδια ώρα εξετάζει τις ευθύνες του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βαγγέλη Γραμμένου, του αρχιδιαιτητή Μέλο Περέϊρα και διαιτητών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ενώπιον των ποινικών ευθυνών τους θα βρεθούν πολιτικοί, διοικούντες στην ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, διαιτητές, όλοι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο για το κόστος απόκτησης και λειτουργίας του συστήματος VAR, το οποίο χρυσοπληρώθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων που παρακολουθούν την ανεπαρκή και συχνά παραπλανητική λειτουργία του.

Η εισαγγελία διαφθοράς μετά τη μήνυση που κατέθεσε το περασμένο Δεκέμβριο ο Σάββας Θεοδωρίδης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης του ποδοσφαίρου που συνδέεται με κραυγαλέα διαιτητικά λάθη ζητά την άρση της ασυλίας του Νίκου Παπά, ο οποίος ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ελέγχεται για το υπέρογκο κόστος προμήθειας και ενεργοποίησης του VAR και το ίδιο ισχύει και για τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη.

Πέρα από τη διαδικασία για την άρση ασυλίας, βάσει της δικογραφίας, θα τεθεί θέμα απαγγελίας διώξεων σε όλους τους κατηγορούμενους για κακουργηματική απιστία εις βάρος του δημοσίου και της ΕΠΟ, ενώ θα εξεταστεί για το ζήτημα της κακουργηματικής αλλοίωσης του αποτελέσματος που περιέχεται σε στοίχημα, όπως και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και συγκρότησης και ένταξης σε αυτήν.

Με τη διάθεση ποσού 14 εκατομ. ευρώ για το VAR, η ελληνική πολιτεία αποδείχθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη, καθώς στη Γερμανία το αντίστοιχο σύστημα, ολοκληρωμένο και λειτουργικό ωστόσο, είχε κοστίσει μόλις 5 εκατομ. ευρώ.

Συγκατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα που συνεργαζόταν με εταιρεία η οποία ευθέως συνδέεται με την προμήθεια του τυφλού ελληνικού VAR, όπως και η κεντρική επιτροπή διαιτησίας.