Πολιτική

Κύρτσος και Σταθάκης στο MEGA για τα νέα μέτρα στην οικονομία

21.05.2020 | 09:57 Eνσωμάτωση

Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την οικονομία αναφέρθηκαν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος και ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης, που μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Mag».

Σχετικά με το τοπίο που διαμορφώνεται, ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε σε έναν «βομβαρδισμό μέτρων» και τόνισε ότι, ακόμη και ο ίδιος, δεν έχει καταλάβει πλήρως τι θα γίνει. «Όλα αυτά απομένουν να διευκρινιστούν», είπε.

Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, χωρίς βέβαια να υπάρχουν «εγγυήσεις επιτυχίας», γιατί όλες οι προγνώσεις για  την ελληνική οικονομία για το 2020 είναι αρνητικές, συμπλήρωσε.Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις δυσοίωνες προβλέψεις της Κομισιόν.

Ο ίδιος προχώρησε σε εκτιμήσεις κατά πόσο οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση θα περάσουν τελικά στον καταναλωτή. Όπως αναγνώρισε το πρόβλημα είναι δύσκολο.

Σχετικά με την πιθανότητα ανάγκης λήψης δημοσιονομικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που έρχεται, ο κ. Κύρτσος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο:

Τόνισε πως βάσει των προγνώσεων της Κομισιόν, δεν υπάρχει πιθανότητα να πέσει το ΑΕΠ κατά περίπου 10% χωρίς να επηρεαστούν τα εισοδήματα.

«Αν η οικονομία δεν ανακάμψει έγκαιρα, τότε δεν θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε συντάξεις, μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, προνοιακά επιδόματα όπως στο σημερινό επίπεδο», δήλωσε σχετικά.

Ο  πρώην υπουργός  κ. Γιώργος Σταθάκης, από την πλευρά του, σχολίασε πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη λάθος στρατηγική του «βλέποντας και κάνοντας».

Άσκησε κριτική στο πρώτο πακέτο μέτρων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση και ειδικά στα θέματα της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Αλλά και η νέα δέσμη μέτρων, σημείωσε ο κ. Σταθάκης, ενέχει πολλές αβεβαιότητες και ασάφειες τόσο ως προς το είδος των ρυθμίσεων όσο και ως προς την διάρκεια  τους.

«Όλα αυτά δημιουργούν ένα τοπίο που επιτείνει ένα πρόβλημα ανασφάλειας και ασάφειας».