Πολιτική

Ο Ν. Φίλης στο MEGA για το άνοιγμα των σχολείων και τις κάμερες

14.05.2020 | 11:09 Eνσωμάτωση

Στα ζητήματα της εκπαίδευσης, στις αντιδράσεις για τις κάμερες στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και στα σενάρια πρόωρων εκλογών και τον νεο-αυριανισμό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag».

Ο κ. Φίλης αρχικά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που λαμβάνει στην οικονομία.

Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει επιδότηση επιχειρήσεων, και όχι δανειοδοτήσεις που «πνίγουν τις επιχειρήσεις».

Στο θέμα των σεναρίων για πρόωρες εκλογές τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δίνει τη μάχη της προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων και αν χρειαστεί θα δώσει και τη μάχη των εκλογών. 

Για τον «νεο-αυριανισμό» και τη δημοσιογραφία Βαξεβάνη

Ο κ. Φίλης σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον αυριανισμό και τον νεο-αυριανισμό τόνισε:

«Είναι σαφές ότι στο σύνολο του πολιτικού συστήματος υπάρχει οριζόντια, σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ένα ρεύμα λαϊκιστικό. Δυστυχώς αυτό το ρεύμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο με διαφορετικά χαρακτηριστικά στον χώρο της ακροδεξιάς, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.  Είναι αυτό που σπείρει το μίσος εναντίον των αδυνάτων και των διαφορετικών». 

Στην Ελλάδα υπάρχει βεβαίως ένα λαϊκιστικό ρεύμα που προέρχεται από την παλιά αντιδεξιά πραγματικότητα του ΠΑΣΟΚ, με συγκρούσεις και πολώσεις. Αυτό όμως έχει τελειώσει, δεν είναι της μόδας.

Για να συμπληρώσει: «Βλέπω ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης- τόσο όσο ήταν στην αντιπολίτευση, όσο και τώρα- επαναφέρουν μια μορφή νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού, και οποιοσδήποτε διαφωνεί με τα μέτρα του, θεωρείται «συντεχνία» και «αναχρονιστής».

«Δεν συμφωνώ με τη δημοσιογραφία Βαξεβάνη»

Στην ερώτηση αν ο εκδότης του «Documento» κ. Κ. Βαξεβάνης εκφράζει ενδεχομένως έναν λαϊκισμό της Αριστεράς, ο κ. Φίλης απάντησε πως είναι λάθος να προσωποποιούμε τα ζητήματα αυτά. 

Πρόσθεσε ωστόσο, πως πρόκειται για μια μορφή δημοσιογραφίας που επιτελείται με συγκεκριμένο τρόπο και με την οποία δεν συμφωνεί.

Αντίστοιχα, δήλωσε ο κ. Φίλης, πως δεν συμφωνεί και με τον τρόπο που παρουσιάζουν τις ειδήσεις μεγάλες εκπομπές στην τηλεόραση.

Για τα σχολεία

Στα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο κ. Φίλης δήλωσε για ακόμη φορά την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ  στο άνοιγμα των σχολείων και στάθηκε στις αντιδράσεις που σημειώνονται τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς και συνολικά την κοινωνία.

«Για να δημιουργήσουν την εικόνα μιας πλαστής κανονικότητας παίζουν με το άνοιγμα των σχολείων», είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε υπέρ της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά κατηγορηματικά αντίθετος στις κάμερες στις αίθουσες των σχολείων.

Κινδυνεύουν προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, είπε ο κ. Φίλης.