Κλιμακώνεται ο πόλεμος των δηλώσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας καθώς η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι συγκάλυψε τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας. Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε τους Κινέζους ότι απέκρυψαν στοιχεία που θα ήταν πολύτιμα για την καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού.
Με ψυχροπολεμικούς τόννους εκδηλώθηκε η νέα επίθεση της Ουάσιγκτον εναντίον του Πεκίνου, για συγκάλυψη της απειλής του κορονωϊού που γονάτισε την παγκόσμια οικονομία, σκότωσε σχεδόν 50.000 Αμερικανούς και πάνω από 130.000 ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο.
Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω ο Αμερικανός υπουργός έθεσε ζήτημα διεθνούς ελέγχου στα εργαστήρια της Κίνας, με φρασεολογία που θυμίζει τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον από τα καθεστώτα του Σαντάμ Χουσεϊν και του Μουαμάρ Καντάφι.
Σε εξίσου έντονο ύφος απάντησε η κινεζική διπλωματία κατηγορώντας τους Αμερικανούς ότι υπονομεύουν τη διεθνή συνεργασία τη στιγμή που αυτή είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε.
Η αμερικανική αξίωση για ελέγχους στα κινεζικά εργαστήρια εκδηλώθηκε τη στιγμή που η Κίνα κάνει κλινικές δομικές για φάρμακα και εμβόλιο και βρίσκεται εκ των πραγμάτων σε πλεονεκτική θέση, δυο μήνες μπροστά από τη Δύση. Παράλληλα με αυτόν τον αγώνα δρόμου η Κίνα πρωταγωνιστεί στην παραγωγή, στις πωλήσεις και στις δωρεές υγειονομικού υλικού (όπως μάσκες, γάντια και στολές μιας χρήσης) ασκώντας μια διπλωματία της υγείας.
Την ίδια στιγμή δυτικά δημοσιεύματα βλέπουν έξαρση του ιού στη βόρεια κινεζική επαρχία Χαρμπίν που απειλούν την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα με την επιβολή καραντίνας σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Μια άλλη βρετανική εφημερίδα, ο Γκάρντιαν, προβάλει εκτιμήσεις ότι ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Κίνα είναι τετραπλάσιος εκείνου που ανέφεραν οι αρχές και ξεπερνά τις 230.000.