Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας Γκλεβί Ντερβίσι εμφανίσθηκε μπροστά στην κάμερα με μια πρωτοφανή για διπλωμάτη εμφάνιση -φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του- και όχι μόνο δικαιολόγησε το προβοκατόρικο πανό εναντίον της Ελλάδας στο EURO, αλλά και ανήγαγε το ζήτημα των Τσάμηδων ως πρωτεύον θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σε συνεχιζόμενες προκλήσεις, θέτοντας θέμα "Τσαμουριάς", επιδίδεται τις τελευταίες μέρες η αλβανική πλευρά, με την τελευταία να έρχεται μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας Γκλεβί Ντερβίσι εμφανίσθηκε μπροστά στην κάμερα με μια πρωτοφανή για διπλωμάτη εμφάνιση -φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του- και όχι μόνο δικαιολόγησε το προβοκατόρικο πανό εναντίον της Ελλάδας στο EURO, αλλά και ανήγαγε το ζήτημα των Τσάμηδων ως πρωτεύον θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας:
"Το τσάμικο είναι ένα ουσιώδες θέμα των διμερών σχέσεων και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο χειρισμός και με ρεαλισμό μάλιστα και οι συζητήσεις σε βάθος πάνω σε αυτό θα ήταν απόδειξη συνέπειας στις σχέσεις μας και αμοιβαίου σεβασμού".
"Θέμα Τσάμηδων δεν υφίσταται" ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη νέα αλβανική πρόκληση, ενώ το πρωί επιδόθηκαν δυο διαβήματα προς την Αλβανία και τη Γαλλία, για το πανό που κρεμασαν Αλβανοί εθνικιστές κάνοντας προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας και μιλώντας για γενοκτονία 100.000 τσάμηδων. Είχε προηγηθεί η θερμή υποδοχή στον Νίκο Κοτζιά από ακραια στοιχεία στα Τίρανα.
Οι Τσάμηδες ήταν ομάδα Αλβανόφωνων μουσουλμάνων που κατοικούσαν στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Ο όρος προέρχεται από την παραφθορά του Θύαμις, όπως αποκαλούσαν τον ποταμό Καλαμά στην αρχαιότητα. Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες συντάχθηκαν με τις δυνάμεις του άξονα το '40 και συνέβαλαν στις διώξεις του ελληνικού στοιχείου, γεγονός που αποκρύπτει εμφατικά η αλβανική πλευρά, παρουσιάζοντάς τους ως θύματα των Ιταλών φασιστών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Κέντρου Έρευνας Νεότερου Ελληνισμού στην Ακαδημία Αθηνών κ. Σωτήρη Ριζα, "ο πληθυσμός της Θεσπρωτίας συνολικά το 1940 ήταν περί τις 65.000". Συνεπώς, όπως επισημαίνει, "δεν μπορεί να υπήρχαν 100.000 Τσάμηδες οι οποίοι εγκατέλειψαν τότε τη Θεσπρωτία και την Ελλάδα". "Υπολογίζουμε ότι πρόκειται περίπου για 18.000 με 20.000 κατοίκους της Θεσπρωτίας, κάπου στο 27% με 28% του τοπικού πληθυσμού" προσθέτει.
Όπως λέει στο Mega o Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Kωνσταντίνος Φίλης, οι ηγέτες των Τσάμηδων συμμάχησαν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής με τους κατακτητές προβαίνοντας σε θηριωδίες κατά του ελληνικού πληθυσμού, ειδικότερα στη Θεσπρωτία. Η πλειοψηφία κατέφυγε κατόπιν στην Αλβανία για να γλιτώσει από αποφάσεις των δικαστηρίων δωσίλογων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δέκα καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου.
Γιατί όμως η κυβέρνηση του Εντι Ράμα ανέχεται -ή και ενθαρρύνει- εθνικιστικούς κύκλους ώστε να συντηρούν την έντονη ρητορική περί Τσαμουριάς. Όπως εξηγεί ο κ. Φίλης, ο Έντι Ράμα "παίζει το επικίνδυνο παιχνίδι αναβίωσης ανύπαρκτων διεκδικήσεων για λόγους προσεταιρισμού της εκλογικής βάσης των Τσάμηδων αλλά και ως αντιστάθμισμα στα σκάνδαλα διαφθοράς συνεργατών του".