Η συζήτηση για τη δημιουργία ενός τρίτου προοδευτικού εναλλακτικού πόλου κυριάρχησε στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου του Ποταμιού, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ με την εκλογή του επικεφαλής του.
Η συζήτηση για τη δημιουργία ενός τρίτου προοδευτικού εναλλακτικού πόλου κυριάρχησε στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου του Ποταμιού, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ με την εκλογή του επικεφαλής του.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες και ηχηρές παρουσίες, όπως αυτές των κ. Σημίτη, Παπανδρέου αλλά και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Φ. Γεννηματά και Κ. Μητσοτάκη.
Υπήρξε, μάλιστα, και "πηγαδάκι" των κκ. Μητσοτάκη, Γεννηματά και Θεοδωράκη για να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη για το προσφυγικό Δευτέρα ή Τρίτη και όχι Παρασκευή.
Στην χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε το πρώτο θετικό νεύμα στη δημιουργία ενός νέου σχήματος. Η πρόταση του κ. Θεοδωράκη αφορούσε σε δημιουργία ενός κοινοβουλίου του κέντρου χωρίς τη συμμετοχή των ηγεσιών και των βουλευτών αλλά μόνο της βάσης.
Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στον Στ. Θεοδωράκη λέγοντας πως ήρθε η ώρα το Ποτάμι να πει το μεγάλο ναι σε αυτή την πρόσκληση που έχει απευθύνει το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος χωρίς ηγεμονισμούς.
"Θέλω να σας καλέσω να πείτε το μεγάλο ναι στο πρώτο βήμα που είναι επιτέλους διάλογος μεταξύ μας. Συμμετοχή στη συζήτηση επί πολύ συγκεκριμένων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας. Αναμένουμε τις αποφάσεις σας, αλλά δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, τώρα πρέπει να τολμήσουμε, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί", ανέφερε η κα Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα -κάνοντας επίθεση στο Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη- είπε ότι η ίδια δεν πιστεύει στους διαχωρισμούς του νέου και του παλιού, του καθαρού και του βρώμικου, ούτε πιστεύει στις παρθενογεννέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη μεριά του υποστήριξε ότι στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κυρίαρχη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και του λαϊκισμού και πως η ΝΔ βρίσκεται στην ίδια πλευρά με αυτή του Ποταμιού.
"Είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου. Και αυτό έχει αξία. Παλεύουμε για δίκαιες και εφαρμόσιμες μεταρρυθμίσεις. Στεκόμαστε απέναντι στο λαϊκισμό. Είμαστε με την αλήθεια, την αξιοπιστία, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη", είπε.
Έκανε λόγο για τη σημασία πρακτικών μεταρρυθμίσεων, στήριξης του ιδιωτικού τομέα, λειτουργικότητας του κράτους και περισσότερης διαφάνειας στην πολιτική.
Αναγνώρισε ότι υπάρχουν πράγματα που τους διαχωρίζουν καθώς ξεκινούν οι δυο χώροι από διαφορετικές αφετηρίες, ωστόσο αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα. Πηγές από τον πρόεδρο της ΝΔ ανέφεραν ότι το άνοιγμα είναι πολιτικό και όχι μετεγγραφικό.
Ο Κώστας Σημίτης αναγνώρισε την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόνομου πόλου ανάμεσα στη δεξιά και στην ανερμάτιστη Αριστερά: "Τούτη την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο μας οφείλω να αναδείξω εδώ στη δική σας συνάντηση αυτό που θεωρώ αναγκαίο για την κοινωνία μας και τη χώρα. Για να επανέλθουμε στην ομαλότητα, για να υπάρξει ορθολογισμός, για να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν, για να μας κυβερνούν πρόσωπα τα οποία έχουν γνώση και κατεύθυνση, να μην μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα που πιστεύουν ότι μπορεί από εδώ την Ελλάδα να αλλάξουν όλο το καθεστώς της ΕΕ, γι' αυτά όλα χρειάζεται ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη δεξιά και την παράλογη και χωρίς έρμα Αριστερά".
"Πριν τις εκλογές μέσα από προκριματικές εκλογές οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο για την πρωθυπουργία, και δεσμεύονται όλοι αυτόν ή αυτήν να στηρίξουν", επισήμανε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Από τη μεριά του ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων της ευρωβουλής, Γκι Φερχόφστατ, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "ήδη μέρος του συστήματος και δεν είναι πια η εναλλακτική για το σύστημα".
"(Ο Τσίπρας) κάνει κι εκείνος ακριβώς το ίδιο που κάνει και η πολιτική ελίτ στη χώρα αυτή. Συμβαίνει τώρα το ίδιο και είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό που συμβαίνει με τα ΜΜΕ διότι όλοι ξέρουν ότι μπορούν να υπάρχουν 12 κανάλια και εκείνοι λένε όχι μόνο τέσσερα, τέσσερα για τους φίλους. Έρχεται η μέρα που ο Τζιάνι θα θέσει το θέμα της Ελλάδας, όχι μόνο ως οικονομικό πρόβλημα αλλά και ως πρόβλημα δημοκρατίας, πλουραλισμού και ελευθερίας του λόγου", πρόσθεσε.
Σε καταγγελία ότι ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης προσήλθε στο συνέδριο του Ποταμιού και αποχώρησε χωρίς να μιλήσει, προχώρησε ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος, επισημαίνοντας ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν σεβάστηκε το πρωτόκολλο στην λίστα των ομιλητών.