Η ΝΔ δεν ψήφισε ούτε τα φορολογικά μέτρα ούτε τις περικοπές των συντάξεων είπε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής απορρίπτοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε τον Αύγουστο όσα τώρα μέμφεται και τονίζοντας ότι εάν είχαν ψηφιστεί δεν θα ερχόντουσαν τώρα στη Βουλή.
Η ΝΔ δεν ψήφισε ούτε τα φορολογικά μέτρα ούτε τις περικοπές των συντάξεων είπε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής απορρίπτοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε τον Αύγουστο όσα τώρα μέμφεται και τονίζοντας ότι εάν είχαν ψηφιστεί δεν θα ερχόντουσαν τώρα στη Βουλή.
"Δεν τα ψηφίσαμε. Αν τα είχαμε ψηφίσει αυτά δεν ήταν ανάγκη να έρθουν τώρα στη Βουλή, θα είχαν ψηφιστεί. Το ότι λένε ότι τα ψηφίσατε δεν ισχύει και με μόνη απόδειξη ότι τα φέρνουν τώρα να ψηφιστούν. Άρα δεν ψηφίσαμε ούτε φορολογικό, ούτε περικοπές, ούτε τίποτα. Δεύτερον, συμφωνήσαμε στη Βουλή ότι φορολογικό και περικοπές είναι υφεσιακά μέτρα. Και δεν πρόκειται να τα ψηφίσουμε γιατί είναι προς αντίθετη κατεύθυνση. Και συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε αύξηση ΑΕΠ και μικρότερο πλεόνασμα από ο,τι είπε τότε. Αυτά τα στοιχεία τώρα δεν υπάρχουν. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι τα μέτρα που θα έρθουν δεν θα πλήξουν τις κοινωνικές ομάδες τις αδύναμες, θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, θα ψάξει να βρει ισοδύναμα και με δική μας παρέμβαση έφυγε και από την εισηγητική έκθεση τα μέτρα για το αγροτικό", είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Επισήμανε ότι η ΝΔ ψήφισε "στόχους, πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα" καθώς "τα μέτρα ήταν της διαπραγμάτευσης Τσίπρα" και θύμισε ότι προεκλογικά είχε πει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές αλλά να εξεταστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι "και πάμε μαζί πλέον στην Ευρώπη, με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης".
"Προτίμησε να λύσει το εσωκομματικό του ζήτημα και να πάει πίσω η χώρα και αμέσως μετά τις εκλογές να αρνηθεί την πρότασή μου για εθνική ομάδα συνεννόησης και διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα συγκεκριμένα θέματα και να πάει μόνος του, άρα ανέλαβε την ευθύνη", σημείωσε.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η πρόταση για το ασφαλιστικό "φέρνει τη σφραγίδα Τσίπρα – Καμμένου" και οι Ευρωπαίοι τα επιβάλλουν "γιατί δεν ακολούθησε την πολιτική που είχαμε χαράξει".
"Εμείς προβλέπαμε 2,5% αύξηση ΑΕΠ και επενδύσεις. Σήμερα έχουμε ύφεση και μείωση επενδύσεων άρα αναγκάζεται να πάρει νέα μέτρα τα οποία του τα είπαμε και πριν τις εκλογές και μετά τις εκλογές. Και του είπαμε κιόλας ότι αφού θες να πάρεις νέα μέτρα, πάμε να τα διαπραγματευτούμε μαζί. Και δεν ήθελε ούτε καν να τα διαπραγματευτούμε. Ήταν ένας πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Δεν θα κάναμε τα ίδια με την κυβέρνηση τη δική μας", τόνισε.
Εκτίμησε μάλιστα ότι θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις αλλά όπως πρόσθεσε "το ζήτημα δεν είναι μόνο αν θα γίνουν αλλά και το εάν θα γίνουν με ένα κοινωνικό κριτήριο και μελλοντικό κριτήριο και αν συμβάλλουν ή όχι στο να βγούμε από την κρίση. Αυτό πρέπει να εξετάσουμε".
Η ελληνική πρόταση υπογράμμισε ότι "συμβάλλει δυστυχώς στο να είμαστε ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση. Έγιναν μειώσεις επί ΝΔ αλλά το θέμα είναι σε τι ποσοστά γιατί τώρα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Και στον ένα χρόνο η σύνταξη μειώθηκε με πολλά μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση και δεν είχαν απευθείας μείωση στη σύνταξη αλλά πλαγίως και η κύρια σύνταξη και η επικουρική μειώθηκαν".
Επισήμανε επιπρόσθετα πως "αν η Ελλάδα δεν βρει τρόπο ώστε να περιορίσει τη μαύρη εργασία, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας, το ασφαλιστικό θα είναι ένα μόνιμο πρόβλημα" και πως "ιδιωτικού τύπου επενδύσεις προσελκύονται μόνο εάν στείλεις το μήνυμα ότι νοικοκυρεύεσαι, ότι έχεις ένα φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον σταθερότητας".
Κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι "καθυστέρησε ένα χρόνο και να προχωρήσει την παραχώρηση των αεροδρομίων που θα είχε πέσει ζεστό χρήμα. Δεν προχωράνε τα μέτρα τα μεγάλα, οι δρόμοι, τους έχει σταματήσει από τον Φεβρουάριο ενώ είχαμε συμφωνήσει ότι θα προχωρούσανε χωρίς δική μας συμμετοχή. Δεν πήρε τα λεφτά του ΕΣΠΑ, οι δήμοι ακόμα περιμένουν. Αυτά είναι δισεκατομμύρια. Άρα δεν θα είχαμε την ίδια ακολουθούμενη πολιτική. Με τα capital controls επιδεινώθηκε η κατάσταση".
"Η λιτότητα τελείωσε για εμάς, ας το καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι"
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι στο ΕΛΚ έδωσε μάχη και κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι "ότι ο Μεϊμαράκης ακολουθεί την εθνική πολιτική γραμμή όταν βρίσκεται στην Ευρώπη που είναι και ευρωπαϊκή ταυτόχρονα γραμμή" διασαφηνίζοντας ότι "το έτος σκληρής λιτότητας τελείωσε για μας, εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στη σκληρή λιτότητα".
"Άλλο η δημοσιονομική πειθαρχία και η ήπια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε και άλλο οι βάναυσες παρεμβάσεις που γίνανε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό να το καταλάβουν και οι δανειστές, να το καταλάβει και η Ευρώπη", τόνισε.
Ανέφερε μάλιστα ότι δεν είναι ούτε μνημονιακός ούτε αντιμνημονιακός και πως έχει πει πως "ήταν μια πολιτική αναγκαστική που είχε θετικά αλλά είχε και πάρα πολλά αρνητικά στοιχεία τα οποία έπρεπε να παλέψουμε" ενώ για τις απολύσεις στο Δημόσιο τόνισε ότι "μπορούμε να χαράξουμε την πολιτική μας πραγματικά με κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσημο".
Επισήμανε επιπρόσθετα πως "αν η Ελλάδα δεν βρει τρόπο ώστε να περιορίσει τη μαύρη εργασία, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας, το ασφαλιστικό θα είναι ένα μόνιμο πρόβλημα" και πως "ιδιωτικού τύπου επενδύσεις προσελκύονται μόνο εάν στείλεις το μήνυμα ότι νοικοκυρεύεσαι, ότι έχεις ένα φορολογικό και πολιτικό περιβάλλον σταθερότητας".
Για Τσίπρα: "Το παιδί δεν κάνει"
Μιλώντας για τον πρωθυπουργό, ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως "έτυχε καλύτερης μεταχείρισης από τους Ευρωπαίους, καλύτερης από ο,τι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή μας και θα έλεγα και από τους Αμερικάνους" καθώς "ουδέποτε Έλληνας πρωθυπουργός πήρε 251 ψήφους στο ελληνικό κοινοβούλιο και ανακηρύχθηκε ηγέτης και προτίμησε να τα κλωτσήσει και να ξαναγίνει ομαδάρχης της ομάδας του στο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκαθαρίσει τα εσωτερικά του. Και δεύτερον, ουδέποτε έγινε σε Ευρωπαίο πολιτικό πρωθυπουργό συνέντευξη με τέτοιο ακροατήριο τύπου Κλίντον".
Και είπε χαρακτηριστικά: "Ξέρετε τι είναι να έχεις όλο αυτό το επενδυτικό κοινό από κάτω και να το χάσεις; Το παιδί δεν κάνει. Δυο φορές του δώσαμε επίπεδο ηγέτη, εθνικού ηγέτη και ο ίδιος απέδειξε ότι δεν μπορεί να σταθεί σε αυτό το ύψος. Πώς να συζητούμε όταν ο ίδιος μας έλεγε ότι δεν θα πάμε σε εκλογές, όταν ο ίδιος γνώριζε ότι θα φέρει εφαρμοστικούς νόμους άρα με το καλημέρα της νέας Βουλής θα έβγαινε τραυματισμένος και σήμερα ζητάει να ψηφίσουμε, και όχι από όλους, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ ενώ στο Ποτάμι και στο Λεβέντη χαριεντίζεται. Άρα σημαίνει ότι κοινοβουλευτικά δεν θα έχει πρόβλημα. Και γιατί μιλούν και για αύξηση της κοινοβουλευτικής τους πλειοψηφίας;"
Εκτίμησε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα -έως το Πάσχα- ο πρωθυπουργός "θα έχει διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με την κοινωνική του βάση και θα κρατάει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία".
Και συμπλήρωσε: "Εμείς μπορεί να χαιρόμαστε που έστω και καθυστερημένα προχώρησε στην παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, στη δική του κοινωνική βάση όμως ψηφίστηκε για να μην τα παραχωρήσει. Έχει ξεχάσει την Αριστερά, αυτά που έλεγε και γυρίζει σιγά σιγά προς τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο γι' αυτό και έχει καλές σχέσεις με τον Ολάντ και γι' αυτό πάει να μπει και στη Σοσιαλιστική Διεθνή".
"Τρελαίνομαι όταν ακούω λενιστή μαρξιστή να μου λέει ότι ιδιωτικοποίησε τον Αστέρα ή τον ΟΛΠ. Και νομίζω αν εγώ τρελαίνομαι από τη χαρά μου κάποιοι άλλοι τρελαίνονται από τη λύπη τους. Από τη στεναχώρια τους. Και αισθάνονται και προδωμένοι", είπε τονίζοντας ότι "εμείς είμαστε αυθεντικοί. Εμείς είπαμε την αλήθεια. Εμείς δεν είμαστε υποκριτές".
"Θέλω ΝΔ που θα έχουν ίδιες ευκαιρίες ο γιός υπουργού και του αγρότη"
Για την εσωκομματική κόντρα που φθάνει στο τέλος της την Κυριακή είπε πως δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μονομαχία αλλά σε "ευγενή άμιλλα" με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο μοιράζονται ίδιες αρχές και αξίες, αναγνωρίζοντας ότι το κλίμα χάλασε στις 22 Νοεμβρίου λόγω του τεχνικού προβλήματος που προέκυψε ωστόσο η κατάσταση με την παραίτησή του "αποσυμπιέστηκε" καθώς επεδείχθη διάθεση για ενότητα και προσπάθεια πολιτισμένου διαλόγου.
Διαβεβαίωσε ότι εφόσον εκλεγεί στην αρχηγία του κόμματος θα αλλάξουν δομές και διαδικασίες αλλά δεν θα ξηλωθούν όλα.
"Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το κόμμα από το 1974 μέχρι σήμερα είχε μια πορεία που δεν τον εκφράζει, ήταν καταστροφική, παρόλα αυτά όμως πήρε τις υπογραφές των γενικών διευθυντών του κόμματος από το 1974, έχει υπογράψει ο κ. Σγαρδέλης, ο κ. Πιλαρινός, ο κ. Συμεωφορίδης, ο κ. Μπρατάκος. Αφου πήρε τις υπογραφές τους και πιστεύει ότι δεν κάνανε καλή δουλειά στο κόμμα και το καταστρέψανε γιατί τις πήρε; Γιατί τις δείχνει;", αναρωτήθηκε.
Και σημείωσε: "Εγώ με σεβασμό στην ιστορία του κόμματος, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας και κάνοντας την αυτοκριτική μας για να τα διορθώσουμε και να μην επαναληφθούν και με προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο δύσκολο παρόν θα στρέψουμε το βλέμμα μας προς το μέλλον για να μπορέσουμε να έχουμε και τη μελλοντική κυβερνητική μας πρόταση".
Για την κόντρα του με τον κ. Παπαμιμίκο είπε πως δεν τον είπε πορτιέρη ωστόσο δεν πρέπει να υποβιβάζεται και ο ρόλος αυτός διότι "εμείς που γυρίζουμε ξέρουμε ότι αν δεν θέλει δεν μπαίνεις στο μαγαζί".
Είπε ότι εξέφρασε την άποψή του ότι δεν κάνει για γραμματέας αλλά για άλλες θέσεις αλλά και ο κ. Παπαμιμίκος έχασε την ψυχραιμία του "επειδή νομίζει ότι όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν".
Υπογράμμισε ότι αυτό που επιθυμεί για τη ΝΔ είναι να φτιάξει μέσω δημοκρατικών διαδικασιών τη δυνατότητα όλων των νέων στο ξεκίνημα της καριέρας τους να έχουν την ίδια ευκαιρία "είτε είναι γιος υπουργού είτε γιος εργάτη ανέργου ή αγρότη".
Κατέληξε λέγοντας πάντως ότι "και αν δεν εκλεγώ και πάλι στρατιώτης στον κ. Μητσοτάκη θα είμαι, γιός πρώην πρωθυπουργού είναι, έχει μια εμπειρία, θα τον υπηρετήσω και πορτιέρης άμα χρειαστεί".
Χακτήρισε μάλιστα σενάρια επιστημονικής φαντασίας ότι κρατάει την καρέκλα ζεστή μέχρι να επανέλθει ο Καραμανλής. "Ο κ. Καραμανλής όποτε θέλει να έρθει θα έρθει. Και μπορεί να ξεκινήσει και κάτι δικό του άμα θέλει. Και όποιος αμφιβάλλει δεν έχει αίσθηση της πολιτικής πραγματικότητας του χώρου μας. Έχει αποδείξει ότι δεν θέλει ενεργά και σε προσωπικό επίπεδο να έχει τέτοιο ρόλο", είπε.