Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις για τη δήλωση του Νίκου Φίλη αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, τόσο σε πολιτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, με τον υπουργό Παιδείας να βρίσκεται στο στόχαστρο έντονης κριτικής. Ο ίδιος πάντως, επανήλθε στο θέμα, κάνοντας λόγο για “αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου” και για “στερεότυπα”.
Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις για τη δήλωση του Νίκου Φίλη αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, τόσο σε πολιτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, με τον υπουργό Παιδείας να βρίσκεται στο στόχαστρο έντονης κριτικής.
Ο ίδιος πάντως, επανήλθε στο θέμα μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για “αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου” και για “στερεότυπα”. “Η αλήθεια είναι ότι είναι πολλές οι περισπάσεις που δεν μας επιτρέπουν να σκεφτούμε με έλλογο τρόπο τα προβλήματα. Συνεχώς μπροστά μας ορθώνονται παλαιότερα αλλά και νέα στερεότυπα τα οποία έχουν κρατήσει τη χώρα μας σε μια ζώνη χαμένων ευκαιριών. Τέτοια, με μια αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου τα ζούμε καθημερινά δυστυχώς και ως υποτίθεται παρηγορητικό λόγο στις στιγμές της κρίσης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Αντιδράσεις
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρουσίασε στη Βουλή το πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης τουρκικής εφημερίδας της Σαμπάχ, όπου γίνεται αναφορά στη δήλωση Φίλη και συνδέεται το γεγονός με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα. “Για να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν κινδυνολογούμε όταν λέμε να είσαστε περισσότερο φειδωλοί στις δηλώσεις σας και να ασχολείστε με σοβαρότητα με τα θέματα της ευθύνης που σαν έχουν ανατεθεί”, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Σφοδρή κριτική στον υπουργό Παιδείας έκανε ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος επισημαίνοντας πως "λυπάμαι ως Έλλην για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Αποδεικνύεται αμαθής και άμοιρος της γνώσης της ιστορίας”. Στο Νίκο Φίλη απεδόθη ο χαρακτηρισμός “δεύτερη Μαρία Ρεπούση”, ωστόσο, η ίδια η ιστορικός έσπευσε να υποστηρίξει τη θέση του. "Τι δουλειά έχουν τα κοινοβούλια να αποφαίνονται για το παρελθόν; Υπάρχει η ιστορική επιστήμη η οποία ερευνά, συμπληρώνεται, αλλάζει μέσα στα χρόνια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Πέτρος Τατσόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook συντάχθηκε με τον Νίκο Φίλη, υποστηρίζοντας πως "ο κανιβαλισμός εναντίον του Νίκου Φίλη στο Διαδίκτυο, επειδή είχε το… θράσος να παραμείνει σταθερός στις απόψεις του, ώρα με την ώρα θεριεύει. Ο δεξιός και ο αριστερός εθνολαϊκισμός, σε κοινό μέτωπο, ζητάει την κεφαλή του επί πίνακι".
Στη διαμάχη παρενέβη και η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανάρτησή της στο Facebook και τίτλο "Με την ιστορία μας δεν παίζει κανείς", θυμίζοντας ότι η γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωριστεί από την ελληνική βουλή. Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν μήνυση ενάντια στον Νίκο Φίλη ζητώντας την ποινική του δίωξη. Η Ένωση Κεντρώων ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα την αποπομπή του, ενώ ο Χάρρυ Κλυνν, χαρακτηρίζει το Νίκο Φίλη αρνητή της ποντιακής γενοκτονίας, και όνειδος της Αριστεράς.
Με ερώτησή του στη βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ζητά να μάθει το λόγο που η σφαγή των Ποντίων εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου και ρωτά εάν η εξαίρεση αυτή εντάσσεται σε ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας. Το θέμα προκάλεσε σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ ιστορικών και εκπροσώπων ποντιακών σωματείων.
Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Γιαννουλόπουλος τόνισε πως "γεγονός είναι τα φρικτά πράγματα που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Το πώς ονομάζεται αυτό είναι πολιτικό θέμα”.
"Ένα θέμα έχουμε. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός καλύπτει τον κ. Φίλη στις δηλώσεις του αυτές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα όσα έχει νομοθετήσει ομοφώνως το ελληνικό κοινοβούλιο;", τόνισε από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης.