Άρθρο προς άρθρο αποδομεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Μέσα Ενημέρωσης, στη σχετική έκθεση που συνέταξε και απέστειλε στη Βουλή.
Άρθρο προς άρθρο αποδομεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Μέσα Ενημέρωσης, στη σχετική έκθεση που συνέταξε και απέστειλε στη Βουλή.
Στην πολυσέλιδη έκθεσή του, το ΕΣΡ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο αναχρονιστικό και παρωχημένο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι περιλαμβάνει διατάξεις που χρονολογούνται από το 1995, όταν η τηλεόραση λειτουργούσε ακόμη με αναλογικό σήμα.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναφέρει επίσης ότι το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ αγνοεί τις οδηγίες της ΕΕ που έχουν ενσωματωθεί από το 2010 στο ελληνικό δίκαιο, χαρακτηρίζει υπερβολικό τον κρατικό παρεμβατισμό που το διέπει, κάνει λόγο για εμμονή σε μοντέλα οργάνωσης του παρελθόντος και για αγνόηση των αλλαγών που έχουν επέλθει στην αγορά.
Το ΕΣΡ καταλήγει σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο θα αποδειχθεί ανεφάρμοστο, διότι έχει διατάξεις που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα και δεν επιτρέπουν την προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα της αγοράς, ενώ προτείνει δεκάδες αλλαγές σε όλα τα άρθρα.
Από το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διατυπώνονται και σαφείς αιχμές γιατί το ίδιο ως Ανεξάρτητη Αρχή ούτε ενημερώθηκε επί του νομοσχεδίου ούτε κλήθηκε ποτέ επισήμως από την κυβέρνηση να γνωμοδοτήσει ή να εκφράσει τις παρατηρήσεις του.
"Αν και δεν μας απεστάλη το κείμενο του σχεδίου νόμου, ούτε και ζητήθηκε επισήμως ποτέ η γνώμη του ΕΣΡ, θεωρούμε ότι οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες στην αρμόδια επιτροπή (σ.σ. της Βουλής) πριν από την διαμόρφωση του τελικού κειμένου" αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του ΕΣΡ.
Στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδιου για τις τηλεοπτικές άδειες διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με εντάσεις, ενστάσεις και… αποχωρήσεις.