Το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά, φαίνεται πως βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ενόψει των διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ στα νησιά, φαίνεται πως βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ενόψει των διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Σπινθουράκης, επικαλούμενος ευρωπαίο αξιωματούχο, οι θεσμοί φαίνεται να αποδέχονται την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία -και όχι στο 23%- ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι γίνονται διαπραγματεύσεις και για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, με στόχο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Σύμφωνα με την πρόταση της Αθήνας, που έβαλε στο τραπέζι του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, στο ζήτημα του ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία, θέατρα. Στο 13% βάζει, πλέον, όλα τα τρόφιμα και διατηρεί λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ξενοδοχεία. Αντιθέτως, στέλνει στο 23% την εστίαση μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Επιπλέον, διατηρεί τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά, εκτιμώντας ότι η απόδοση των αλλαγών προσεγγίζει το 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές. Η πιο σημαντική παραχώρηση είναι η εφαρμογή όλων των αλλαγών τη 1η Ιουλίου. Μία ακόμη διαφορά μεταξύ Αθήνας και θεσμών είναι επίσης η επιβολή ΦΠΑ 13% μόνο στα βασικά τρόφιμα.
Προβληματισμός και ανησυχία σε απασχολούμενους και επιχειρηματίες του τουρισμού
Όπως δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, “ο τουρισμός έχει εξηγήσει σε ποια επίπεδα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, μεταξύ 8 και 10%”. Οτιδήποτε άλλο είναι παραπάνω από τα όρια του τουρισμού, προσθέτει ο κ. Ρέτσος. “Οι επιχειρήσεις μετά από μία κρίση 3-4 ετών δεν έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν αυτή την αύξηση του ΦΠΑ” επισημαίνει ο Σταύρος Καλαμάκης, πρόεδρος των ξενοδόχων Αίγινας. Κατά συνέπεια, η όποια αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές με τις όποιες συνέπειες μπορεί να σημαίνει αυτό για τον τουρισμό.
Τον προβληματισμό του για τις συνέπειες που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στον ελληνικό τουρισμό, έναντι των ανταγωνιστριών χωρών, και ειδικά της Τουρκίας, εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου. Όπως αναφέρει, παράγοντες του τουρισμού από την Τουρκία ενδιαφέρονται “για να βάλουν χέρι στη μεγάλη πίτα που έχουμε εμείς”. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο πρόεδρος Συνδέσμου Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων Σάμου Νίκος Στεφανής. Τουριστικοί πράκτορες ενδιαφέρονται να μάθουν πότε θα επιβληθεί η αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα μας και ποια θα είναι αυτή τελικά, “όπως κι εμείς ελπίζαμε με τις αναταραχές στην Τουρκία, αλλά και τη Μέση Ανατολή”, επισημαίνει.
Η αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα του τουρισμού θα επιφέρει “λουκέτα” και απώλεια θέσεων εργασίας, προειδοποιεί ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής. “Θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα μειωθεί πολύ η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος, άρα και οι αφίξεις” και θα υπάρξουν πολύ μεγάλες απώλειες σε θέσεις εργασίας, τονίζει ο κ. Βασιλικός.