Νέα τροπή πήρε από το μεσημέρι και μετά η υπόθεση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών μετά το πρωινό διαφαινόμενο αδιέξοδο. Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες. Φτάνουν εκεί ως την Κυριακή και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ υπό τον Πόουλ Τόμσεν.
Νέα τροπή πήρε από το μεσημέρι και μετά η υπόθεση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Μετά το πρωινό διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις με την αποχώρηση των διαπραγματευτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις Βρυξέλλες και την απάντηση της κυβέρνησης για πολιτική και όχι τεχνική διαπραγμάτευση οι δίαυλοι επικοινωνίας άνοιξαν και οι δύο πλευρές επιστρέφουν στο τραπέζι των συζητήσεων.
Μάλιστα όπως αποφασίστηκε το μεσημέρι – μετά και από τηλεφωνική συνομιλία του Ζ.Κ. Γιούνκερ με τον Αλ. Τσίπρα – διαπραγματευτική ομάδα με τη συμμετοχή των Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτου, Ν. Παππά και Γ. Χουλιαράκη μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.
Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τους Έλληνες διαπραγματευτές να συναντώνται αρχικά με τον Πιερ Μοσκοβισί αύριο, ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι μεταβαίνουν ήδη στις Βρυξέλλες τα κλιμάκια της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ. Μάλιστα το κλιμάκιο του Ταμείου θα έχει ως επικεφαλής των Πόουλ Τόμσεν.
"Πηγές" από την ελληνική πλευρά αναφέρουν πάντως ότι η Αθήνα ίσως είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα ακόμα ανεβάζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 στο 1% αλλά και μεταθέτοντας ορισμένας προϊόντα από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ.
Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχθεί αύξηση του ΦΠΑ για τη ΔΕΗ, ενώ θα επιμείνει στο θέμα του χρέους κομίζοντας σχέδιο για διπλή χρηματοδότηση πρώτα έως τον Μάρτιο του 2016 και στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός μοντέλου για ρευστότητα έως και το 2018.
Το πρωί "έδειχνε" αδιέξοδο
Νωρίτετα το πρωί Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ αλλά και ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, είχαν δείξει από το πρωί στην Αθήνα ότι ο μοναδικός δρόμος είναι αυτός της συμφωνίας και με τους τρεις θεσμούς αφήνοντας να εννοηθεί ότι χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η συμφωνία είναι απίθανη.
Η Αθήνα απάντησε μέσω non paper με το οποίο γνωστοποιούσε την πρόθεσή της για συζητήσεις αλλά σε πολιτικό επίπεδο επισημαίνοντας ότι ακόμα και το ΔΝΤ, αναγνωρίζει το τέλος των τεχνικών διαβουλεύσεων. Το Μαξίμου έθετε ως προϋποθέσεις συμφωνίας τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τη μη περικοπή συντάξεων & μισθών, την αναδιάρθρωση του χρέους και ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο.
Στις 15:00 μετά το μεσημέρι ξεκίνησε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία οριστικοποιήθηκε η ελληνική αντιπρόταση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Ο χρονικός αυτός στόχος έχει προφανώς να κάνει με το ότι την Δευτέρα συνεδριάζει το EuroWorking Group για να προετοιμάσει το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου, όπου και θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για τελική συμφωνία με την Ελλάδα.
Πάντως έχει προκαλέσει αίσθηση δημοσίευμα του Reuters πως το EuroWorking Group που συνεδρίασε χθες στην Μπρατισλάβα εξέτασε μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας. Ωστόσο ελληνικές πηγές διέψευδαν ότι έγινε τέτοια συζήτηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των κρατών – μελών της ευρωζώνης.