Φαινόμενο! Και το βιβλίο και βεβαίως το... θέμα! «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;» (Ματθαίου Γιωσαφάτ, εκδ. Αρμός). Ιδού η κρίσιμη απορία! Τι απαντά στο το Web TV του Mega και την Εριφύλη Μαρωνίτη ο συγγραφέας, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ.
ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ…
Φαινόμενο! Και το βιβλίο και βεβαίως το… θέμα!
«Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;» (Ματθαίου Γιωσαφάτ, εκδ. Αρμός)
Ιδού η κρίσιμη απορία!
Χρόνια πολλά μετά τη σεξουαλική απελευθέρωση τις δεκαετίες μετά το 1960, τη χειραφέτηση των γυναικών, τα αλλεπάλληλα διαζύγια, τα σύμφωνα συμβίωσης, την συνύπαρξη εντός ή εκτός νόμου, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες ανθρώπων ίδιου φύλου, και έχει… ο Θεός, το δίλημμα παραμένει!
Ο γάμος αποδεικνύεται φαινόμενο αντοχής. Και η οξυδερκής, ψυχαναλυτική και βαθιά ανθρώπινη έρευνα και μελέτη του ψυχιάτρου – ψυχαναλυτή Ματθαίου Γιωσαφάτ, φαινόμενο εκδοτικό! 20 εκδόσεις και είναι έτοιμη η 21η!
Δικαίως! Προσδεθείτε και μην περιμένετε συνταγές ευτυχίας και μονοδιάστατες απαντήσεις. Επίσης δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο. Με άλλα λόγια, ή παντρεύεσαι ή δεν παντρεύεσαι. Υπάρχει και μέση οδός! Να παντρευτείς… λίγο! Ή για… λιγότερο από τον δια βίου δεσμό!
Καλύτερα όμως να ακούσουμε τον ίδιο τον Γιωσαφάτ. Να ξεκινήσουμε από τα καλά νέα! «Εάν ο γάμος είναι σχετικά καλός, είναι η καλύτερη ευτυχία ή δυνατότητα ευτυχίας που έχει ο άνθρωπος», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εριφύλη Μαρωνίτη για το Web TV του Mega, ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής και συγγραφέας.
Ωστόσο!
«Εάν ο γάμος είναι κακός, η κατάσταση είναι δύσκολη. Και αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, αφού στην εποχή μας ένα στα δύο ζευγάρια χωρίζουν». Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Τότε γιατί εξακολουθούμε πεισματικά να παντρευόμαστε, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκεύματος, εθνικότητας σχεδόν και ηλικίας;
«Γιατί από τη στιγμή που γεννιόμαστε έχουμε μάθει να έχουμε ανάγκη από συντροφιά» μας λέει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ. «Ο άνθρωπος είναι ένα αγελαίο ζώο. Δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Αλλά και υπαρξιακά, στη ζωή μέσα χρειαζόμαστε κάποιον να του πιάνουμε το χέρι, καθώς βαδίζουμε προς το τέλος. Άρα, είναι ένα πράγμα που βοηθάει, υπάρχουν κοινά συμφέροντα, συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Και νομίζω είναι ένας απαραίτητος θεσμός, γι' αυτό και δεν διαλύεται" εξηγεί.
Υπάρχει τελικά μια κατάλληλη….ηλικία γάμου; Και ποια είναι αυτή; Ισχύει το "ή μικρός – μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου;».
«Όχι! Εδώ η στατιστική είναι ρητή» τονίζει ο συγγραφέας. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι στην εποχή μας, οι γάμοι που γίνονται σε πολύ νεαρή ηλικία καταλήγουν σχεδόν πάντα σε διαζύγιο». Το γεγονός αυτό ο κ. Γιωσαφάτ το αποδίδει στην ανωριμότητα και σε άλλα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στις νεαρές ηλικίες. Παράδειγμα: οι νεότεροι άνδρες επηρεάζονται μόνον από καθαρά σεξουαλικά στοιχεία!
Υπάρχει όμως και μέση λύση! Παντρευτείτε αλλά με… μέτρο!
Με την πολύχρονη ψυχαναλυτική εμπειρία του ο συγγραφέας προτείνει "να γίνεται μια επανάληψη του συμβολαίου του γάμου ανά 5 χρόνια, ώστε οι άνθρωποι να μένουν μαζί επειδή το θέλουν και όχι επειδή βρέθηκαν κατά λάθος".
Όσο για τις γυναίκες, τα νέα είναι και σκούρα και βελτιωμένα! Εξαρτάται πού θα ρίξει καθείς το βάρος!
«Το γεγονός ότι στη σημερινή εποχή οι γυναίκες δουλεύουν και στοχεύουν σε καλύτερη μόρφωση απαιτεί χρόνο από τη ζωή τους. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι είναι ουσιαστικά πιο ώριμες από τους άνδρες στην Ελλάδα όπως λέει, τις οδηγεί στο να φτάνουν να επιζητούν τον γάμο σε μεγάλη ηλικία και να απαιτούν πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα να νιώθουν ανικανοποίητες».
Προβλήματα όμως σήμερα αντιμετωπίζουν και οι νέοι. Και μάλιστα αρκετά σοβαρά!
Δύο ξεχωρίζει ο Ματθαίος Γιωσαφάτ ως τα σπουδαιότερα, τη μοναξιά που νιώθουν και το πλήγμα που έχει προκαλέσει η κρίση στην αυτοεκτίμησή τους. "Αισθάνονται ότι είναι άχρηστοι και ότι δεν μπορούν να προσφέρουν. Ειδικά για κάποιον που έχει ήδη χαμηλή αυτοεκτίμηση, το πλήγμα είναι πολύ μεγαλύτερο».
«Ερώτηση: Με όσα ακούει κάποιος καταλήγει μάλλον στο να μην παντρευτεί…
Απάντηση: Όταν ο Αλκιβιάδης ρώτησε τον Σωκράτη : «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;» ο Σωκράτης του απάντησε : «Αν παντρευτείς θα το μετανιώσεις και αν δεν παντρευτείς πάλι θα το μετανιώσεις».
Εριφύλη Μαρωνίτη