Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 5.000 είναι μέχτι στιγμής οι τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε χθες το Νεπάλ. Εκτιμήσεις για "σεισμικό ντόμινο" από τον Ευ. Λέκκα. Ελληνίδα αποκλεισμένη κοντά στο επίκεντρο.
Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 5.000 είναι μέχτι στιγμής οι τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε χθες το Νεπάλ.
Ισχυροί μετασεισμοί προκαλούν τρόμο και πανικό στους κατοίκους. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ, έγινε αισθητός στο Έβερεστ και προκάλεσε χιονοστιβάδες στο Έβερεστ.
Στο Κατμαντού, από την ισχυρή δόνηση ισοπεδώθηκε το ιστορικό κέντρο, και έγιναν σκόνη μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ο πύργος Νταράρα, στα ερείπια του οποίου ενδέχεται να θάφτηκαν 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τουρίστες.
Πυρετωδώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης, όπου πυροσβέστες, αστυνομικοί, στρατιωτικοί και εθελοντές σκάβουν στα ερείπια ακόμα και με τα χέρια τους. Ελικόπτερα με διασώστες μετέβησαν σε περιοχές που επλήγησαν και ερευνούν για τυχόν επιζώντες στα ερείπια, όμως οι αρχές δεν έχουν εικόνα για τι τί συμβαίνει σε δυσπρόσιτες περιοχές. Σε κάποιες περιοχές οι κάτοικοι έστησαν νεκρικές πυρές για να αποτεφρώσουν δεκάδες σορούς.
Όμως τη ζωή τους έχασαν άνθρωποι και στις γειτονικές χώρες, όπου σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων στην Ινδία έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, και στο Θιβέτ τουλάχιστον 17.
Στα Ιμαλάϊα τουλάχιστον 18 ορειβάτες σκοτώθηκαν από τις χιονοστιβάδες που προκλήθηκαν από τον σεισμό, ενώ αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης ή είχαν ξεκινήσει την αναρρίχηση όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Η βρετανική εφημερίδα Telegraph υποστηρίζει ότι υπάρχουν φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους κάτω από την σκεπή του κόσμου, όπως λέγεται το Έβερεστ, ενώ δεκάδες από αυτούς είναι Βρετανοί.
Σωστικά συνεργεία από πολλές χώρες άρχισαν να καταφθάνουν στο Νεπάλ, ενώ στο αεροδρόμιο του Κατμαντού επικρατεί χάος καθώς πολλοί τουρίστες αναζητούν τρόπο για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Εκτιμήσεις για "σεισμικό ντόμινο"
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, που κατευθύνεται προς το Κατμαντού, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για "σεισμικό ντόμινο" που έρχεται, εκτίμησε όμως ότι δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα. Και έκανε λόγο για δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων.
"Η γη, όλα τα Ιμαλάια στα σύνορά τους με την Ινδία αποτελούνται από μεγάλες ρηξιγενείς ζώνες. Θα μπορούσε να δρομολογηθεί μια διαδικασία αλυσιδωτής αντίδρασης και πρόκλησης σεισμών με το ίδιο ή μικρότερο μέγεθος. Δύο τέτοιες περιοχές είναι μια προς το Πακιστάν, δυτικά της περιοχής που εκδηλώθηκε ο χθεσινός σεισμός, και μια άλλη περιοχή είναι στο Μπαγκλαντές στα ανατολικά της περιοχής που εκδηλώθηκε η μεγάλη δόνηση. Σε καμία περίπτωση αυτή η ανησυχία στα Ιμαλάια δεν μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει σε κοντινές περιοχές" είπε .
Ελληνίδα αποκλεισμένη κοντά στο επίκεντρο
Σε ορεινό χωριό κοντά στο επίκεντρο έχει εγκλωβιστεί μια Ελληνίδα, η οποία κατάφερε να επικοινωνήσει μέσω Facebook με τον πατέρα της στη Σητεία, για να ζητήσει βοήθεια.
"Σήμερα το πρωί επικοινώνησε, πήγε με τα πόδια, δύο ώρες σε ένα τόπο που είχε ηλεκτρικό και επικοινώνησε μαζί μας. Αλλά το πρόβλημα είναι το πώς θα επιστρέψει" πε στο MEGA ο πατέρας της Γ. Ρουσσομουστακάκης.