Για θετικό απολογισμό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ και την μίνο σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.
Για θετικό απολογισμό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ και την μίνι σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία και εξήγησε ότι επιβεβαιώθηκε πως υπάρχει ενιαία ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει η λεγόμενη 5η αξιολόγηση – δεν υποχρεούται δηλαδή η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα, κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση και υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, ενώ ξεκαθαρίστηκε ακόμη ότι οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μονο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως η Αθήνα θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τα τεχνικά κλιμάκια.
Για την ανθρωπιστική κρίση
Ο πρωθυπουργός έστιασε ακόμη στο γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι "χρέος μας είναι από κοινού να την αντιμετωπίσουμε".
Αυτή η κατεύθυνση, όπως σημείωσε, επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις ανακοινώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ενεργοποίηση κονδυλίων μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.
"Φεύγουμε πιο αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι δυσμενείς", σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να υλοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις. Χρειάζεται εγρήγορση, επικοινωνία, σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να χτίσουμε εμπιστοσύνη".
Για ρευστότητα
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας και οι υποχρεώσεις απέναντι στους θεσμούς και τους πολίτες είναι απολύτως εξασφαλισμένες. Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι "αυτονόητη η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες".
Χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα κινηθούν διαδικασίες για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος ρευστότητας.
Τι έγινε στην επταμερή
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για ζεστό και φιλικό κλίμα στη χθεσινή συνάντηση υπογραμμίζοντας ότι απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους συνομιλητές του και τους εξήγησε τόσο την κατάσταση στην Ελλάδα όσο και τις προθέσεις τους.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως είχε την ανάγκη να τους ρωτήσει εάν ζητούν από τον ίδιο και την κυβέρνηση να προχωρήσει η πέμπτη αξιολόγηση ή να υλοποιήσει μέτρα, που δεν είχε κάνει η προηγούμεη κυβέρνηση και σημείωσε ότι η απάντηση ήταν αρνητική και πως οι ηγέτες της ΕΕ του απάντησαν ότι αυτό που επιθυμούν είναι να μάθουν τις ελληνικές προτάσεις και αυτές να έχουν απαραίτητα θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι η Άγκελα Μέρκελ του είπε πως είναι καλύτερο να συζητούν μεταξύ τους παρά να συζητούν άλλοι για εκείνους. Αναφερόμενος στην παρουσία του Μ. Ντράγκι είπε πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν είναι εκλεγμένος πολιτικός και ως εκ τούτου ο ρόλος του ήταν συμβουλετυτικός, ενώ πρόσθεσε πως σίγουρα ο κ. Ντράγκι έφυγε από τη συνάντηση περισσότερο αισιόδοξος.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ξεκαθαρίστηκε τι είναι μονομερής ενέργεια, τόνισε πως απεδείχθη εκ του αποτελέσματος πως δεν είναι μονομερής ενέργεια να νομοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο και πρόσθεσε στηλιτεύοντας εμμέσως την προσπάθεια του Ντεκλάν Κοστέλο να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση: "Οι πολιτικοί με τους πολιτικούς και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες".
Νωρίτερα απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του MEGA στις Βρυξέλλες, Χρήστου Τσιγουρή, σχετικά με το εάν υπάρχουν ευθύνες για τη μέχρι τώρα καθυστέρηση ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν ωφελεί να μιλάει κανείς για το παρελθόν καθώς προέχει η επιτάχυνση της διαδικασίας ωστόσο υπογράμμισε πως αποτελεί αντίφαση κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως οι Σουλτς και Γιούνκερ να μιλούν για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και ένας εκπρόσωπος των θεσμών να "σηκώνει κόκκινη κάρτα" στο νομοσχέδιο που την αντιμετωπίζει.
Έκκληση για ψυχραιμία στους πολίτες
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική κυβέρνηση, προβλέποντας πως θα υπάρξουν πολλοί που εσκεμμένα θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανασφάλειας.
Τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σταθερή πορεία και διεμήνυσε πως ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να βάλουν προσκόμματα σε αυτήν την πορεία.
"Κάποιοι ονειρεύονται και ανατροπή της κυβέρνησης", υποστήριξε, υπογραμμίζοντας ότι "οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες και δημοσιεύματα, πέφτουν με απόφαση του λαού και εμείς αυτή τη στήριξη του λαού την έχουμε".
Για Γ. Βαρουφάκη
Ερωτηθείς αν στη διάρκεια του διημέρου τέθηκε θέμα για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπήρξε "ούτε καν νύξη για το θέμα αυτό". "Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα", σχολίασε.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε εκ νέου την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στον υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποδόμησης του κ. Βαρουφάκη από μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.
Παραδέχθηκε πάντως ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης υπάρχουν πολιτικές κόντρες και διαφωνίες και εκτίμησε πως η θέση του ΥΠΟΙΚ είναι δύσκολη και πως όποιος κι αν βρισκόταν στη θέση αυτή θα δεχόταν πυρά.