Χρωματισμοί και αχνές απεικονίσεις προσώπων σε επιστύλια βρέθηκαν στο δεύτερο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, εκεί που βρίσκεται και το μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτό της αρπαγής της Περσεφόνης.
Χρωματισμοί και αχνές απεικονίσεις προσώπων σε επιστύλια βρέθηκαν στο δεύτερο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, εκεί που βρίσκεται και το μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτό της αρπαγής της Περσεφόνης.
Ο τάφος αποτελεί "απαράμιλλο ταφικό μνημείο" τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας σε συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι στο πλαίσιο της συντήρησης αποκαλύφθηκαν οι πρώτες αχνές ενδείξεις ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια. Αμέσως μετά τον πρώτο καθαρισμό θα ακολουθήσει και επεξεργασία με λέιζερ και άλλες διαδικασίες, πρόσθεσε.
Τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποιος είναι ο νεκρός που βρέθηκε στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, οι μελέτες και οι εξετάσεις DNA στο σκελετό, θα γίνουν από Έλληνες επιστήμονες και σε βάθος χρόνου, ενώ πιο σύντομα αναμένεται να αποκαλυφθεί το φύλο και η ηλικία του νεκρού.
"Δεν υπήρχαν ίχνη ταρίχευσης. Τα οστά είναι σε καλή κατάσταση, επειδή όμως υπήρξε η ανθρώπινη παρέμβαση τυμβωρύχων, βρέθηκαν μέσα και έξω από το όρυγμα. Το τι αναλύσεις θα γίνουν θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του σκελετού" επεσήμανε η γγ του υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη τόνισε για ακόμη μία φορά ότι το μνημείο χρονολογείται στο τέλος του 4ου πΧ αιώνα, απαντώντας σε εκτιμήσεις συναδέλφων της ότι το μνημείο κατασκευάστηκε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η ηλεκτρική τομογραφία που κάνουν στον τύμβο οι επιστήμονες γεωλόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι. Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι οι επιστημονικές μελέτες θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων.
Ήδη το μνημείο της Αμφίπολης έχει γίνει πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών και θα αποτελεί πηγή ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες και είναι επισκέψιμο.