Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου και εργαλείου για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και ως σημαντική παράμετρος για την ενίσχυση της κοινωνικής τους συνοχής, ήταν το θέμα που δέσποσε στο συμβούλιο των υπ. Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου και εργαλείου για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και ως σημαντική παράμετρος για την ενίσχυση της κοινωνικής τους συνοχής, ήταν το θέμα που δέσποσε στο συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνήλθε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου.
Στο συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε το ενεργό ενδιαφέρον της Ευρώπης για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, όταν μνημεία της γίνονται θύματα πολεμικών συγκρούσεων ή μεταβάλλονται σε έρμαια πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως παράδειγμα η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα πρότεινε την συγκρότηση ευρωπαϊκής ομάδας δράσης που θα μπορεί να παρεμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.
Η εισήγηση του Έλληνα υπουργού βρήκε θερμή ανταπόκριση από την Επίτροπο Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανδρούλα Βασιλείου και από τον Ντάριο Φραντσεσκίνι, υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας, της χώρας που αναλαμβάνει σύντομα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι αδιάφορη. Όταν για παράδειγμα η Αγιά Σοφιά που είναι μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς γίνεται στόχος, γιατί αυτό προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών αρμοδίων και από δημοσιεύματα έγκυρων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Όπως επίσης δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι αδιάφορη όταν οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταστρέψει ήδη μνημεία της ανθρωπότητας" τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος.