Σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει πυροδοτήσει η υπόθεση Μπαλτάκου, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν αύριο το πρωί οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στο μέγαρο Μαξίμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση και των υπουργών Δένδια και Αθανασίου, ενώ η ΝΔ επικρίνει την Κουμουνδούρου ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής.
Σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει πυροδοτήσει η υπόθεση Μπαλτάκου, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν αύριο το πρωί οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στο μέγαρο Μαξίμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση και των υπουργών Δένδια και Αθανασίου, ενώ η ΝΔ επικρίνει την Κουμουνδούρου ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, σημειώνοντας πως το επιχείρημα ότι ο κ. Μπαλτάκος έδρασε εν αγνοία του πρωθυπουργού δεν πείθει.
Στη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως "οι αναφορές του κ. Μπαλτάκου για σχεδιασμούς χειραγώγησης της δικαιοσύνης, εγείρουν και μείζον θεσμικό θέμα και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί μετά από όλα αυτά να συνεχίσει να κρύβεται" και προσθέτει:
"Το ελάχιστο που θα όφειλε να πράξει θα ήταν, εκτός από το να ζητήσει τις παραιτήσεις του κ. Μπαλτάκου και των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και στον λαό. Εντούτοις δεν έπραξε τίποτα από αυτά. Ούτε καν τον κ. Μπαλτάκο δεν απέπεμψε. Του έδωσε την ευχέρεια να παραιτηθεί. Η στάση αυτή του πρωθυπουργού αποδεικνύει ενοχή. Είναι προφανές ότι η επίσημη αφήγηση πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και ισχυρός κρίκος της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκος, λειτουργούσε εν αγνοία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να πείσει κανέναν".
Σχολιάζοντας την απαίτηση Τσίπρα για παραιτήσεις Δένδια – Αθανασίου, ο υπουργός Επικρατείας της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης σχολίασε:
"Δεν κατάλαβα τι εννοούσε. Υιοθετεί τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, ότι 'τάχα' οι δικαστικές διώξεις των στελεχών της είναι αποτέλεσμα σκευωρίας των δύο υπουργών; Ισχυρίζεται ότι όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από την εγκληματική δράση τους είναι δήθεν ανυπόστατα και οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών αστήριχτες και επιλήψιμες;".
Κόντρες στη Βουλή
Στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης τόνισε ότι από τη μαγνητοσκοπημένη συνομιλία προκύπτει "ότι δεν γνώριζε τίποτα ο πρωθυπουργός, του οποίου η αντίδραση ήταν άμεση" και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Αγνοείτε όμως μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και είναι ντροπή αυτό το οποίο έχετε κάνει να ταυτίζεστε με αυτές τις θέσεις".
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στο σταυρό και να πει 'ναι, είναι αλήθεια ή όχι αυτά που είπε ο κ. Μπαλτάκος". "Αυτά πρέπει να ερευνηθούν. Αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι αυτά τα οποία είπε ο κ. Μπαλτάκος εκφράζουν και αποτυπώνουν πολιτική στόχευση" ανέφερε.
"Αν πιστεύετε ότι ένας άνθρωπος ο οποίος λέει ότι δεν ξέρει που είναι ο γιος του, αξιωματικός του Λιμενικού, είναι αξιόπιστο πρόσωπο για να το επικαλείσθε μέσα στο κοινοβούλιο τότε…" απάντησε εκ μέρους της ΝΔ η Σοφία Βούλτεψη.
Η ένταση ξεκίνησε από το πρωί στη επιτροπή Εμπορίου στη Βουλή, όπου οι χρυσαυγίτες βουλευτές Μίχος και Παναγιώταρος επιτέθηκαν με έντονο ύφος στην κυβέρνηση. "Ο Σαμαράς θέλει να μας χώσει φυλακή, ο Σαμαράς είναι φασίστας. Θέλει να κλείσει στη φυλακή αθώους ανθρώπους" είπαν.
Μαζί τους συντάχθηκε και η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η οποία επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση λέγοντας: "Είστε χούντα. Παρεμβαίνετε στη δικαιοσύνη. Είστε φασίστες. Ο Σαμαράς δίνει εντολές στη δικαιοσύνη".
Οι ακραίες αυτές τοποθετήσεις προκάλεσαν την παρέμβαση του Γιώργου Βλάχου από το ΠΑΣΟΚ που είπε:"Δεν θα το κάνουμε καλοκαιρινό εδώ μέσα. Σοβαρευτείτε όλοι".
Στο ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, απέφυγε να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους, θύμισε όμως ότι ο κ. Μπαλτάκος ήταν παλιό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην τοποθέτηση ανώτατο δικαστή στη θέση του γ.γ. της κυβέρνησης σημείωσε με νόημα: "Δεν χρειάζεται στη θέση αυτή ένα πρόσωπο με ισχυρές πολιτικές απόψεις και ενεργό δράση που φτάνει μέχρι τα όρια των ανεπίτρεπτων πρωτοβουλιών, των απαράδεκτων πρωτοβουλιών".
Σε άλλο μήκος κύματος, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, όπως οι κύριοι Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Καρύδης και Παντελής Καψής έκαναν λόγο για ευθύνες του πρωθυπουργού για τη δράση του κ. Μπαλτάκου, με τον τελευταίο να τονίζει στο MEGA ότι "στο κέντρο της κυβέρνησης υπάρχει ζήτημα".
Παρέμβαση έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου, με μια δήλωση που ερμηνεύθηκε από ορισμένους ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση. "Πώς είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ' ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων; Οι ευθύνες της κυβέρνησης, είναι προφανείς. Και η απομάκρυνση του κ. Μπαλτάκου, δεν αρκεί", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.
Η ελάσσων αντιπολίτευση
Μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο", ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος ζητά εκλογές, είπε ότι "αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι έχουμε μία συνταγματική εκτροπή, με την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική".
Για "πολιτικά παιχνίδια" με τη Χρυσή Αυγή κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, καλώντας τη να δώσει άμεσα εξηγήσεις, ενώ εξέφρασε παράλληλα την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε στο Star πως "υπάρχουν μέγιστες πολιτικές ευθύνες" και πρόσθεσε: "Ήξερε ή δεν ήξερε η κυβέρνηση ή στελέχη της κυβέρνησης ή ο πρωθυπουργός όλα ή ένα μέρος ή οτιδήποτε; Το κύριο εξακολουθεί να παραμένει. Και για εμάς το κύριο είναι η πολιτική ευθύνη".
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κίνησης "Το Ποτάμι" Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι "πρέπει να βγει ο πρωθυπουργός και να ζητήσει συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία, αφού η ευθύνη για την παρουσία του Μπαλτάκου σε αυτή τη θέση είναι δική του, καθώς αυτός τον επέλεξε".