"Ψαλίδι" εντός του 2014 έρχεται για τις επικουρικές, όπως προανήγγειλε ο Διοικητής του ΙΚΑ ενώ επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις προβλέπονται ούτως ή άλλως στο μνημόνιο, προκειμένου να μηδενιστούν τα ελλείμματα
"Ψαλίδι" εντός του 2014 έρχεται για τις επικουρικές, όπως προανήγγειλε ο Διοικητής του ΙΚΑ ενώ επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις προβλέπονται ούτως ή άλλως στο μνημόνιο, προκειμένου να μηδενιστούν τα ελλείμματα, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο". Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ οι μειώσεις αναμένεται να κινηθούν κατά μέσο όρο στο 10%, όμως βαρύτερος θα πέσει ο πέλεκυς στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των ειδικών ταμείων.
"Ξέρετε που θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές; Σε μερικά ευγενή επικουρικά ταμεία. Δεν πιστεύω ότι στο ΙΚΑ θα υπάρξει μείωση πάνω από 20% – 30% στην κάθε επικουρική σύνταξη, σε συντάξεις των 200 – 300 ευρώ" ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος.
Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις όμως στις επικουρικές συντάξεις ενδέχεται να φέρει και πρόταση "βόμβα" της διοίκησης του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου που προβλέπει για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά οι συντάξεις να μην ξεπερνούν το 20% της κύριας. Αυτό θα σημάνει μειώσεις έως και 20% στις συντάξεις του ΙΚΑ και έως και 50% στα ευγενή ταμεία, κάτι που θα θίξει 4.000 έως 5.000 εργαζομένους σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.
Αξιωματούχοι του υπουργείου τονίζουν ότι αν αυτή η πρόταση συμβάλει στον περιορισμό των ελλειμμάτων, θα γίνει αποδεκτή. "Με το γενικότερο νοικοκύρεμα και την τάξη που βάλαμε αλλά και το νέο κανονισμό, διασφαλίζουμε ο νέος τρόπος υπολογισμού να στηρίζει αυτή ακριβώς τη λογική. Λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν και τη συνολική περιουσία των ταμείων. Η δημιουργία ατομικής μερίδας για κάθε ασφαλισμένο επιβεβαιώνει την ισορροπία εισφορών – παροχών. Ελλείμματα τέλος" δηλώνει ο Γ. Βρούτσης.
Όμως αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για τις μειώσεις στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με το υπουργείο Εργασίας να επεξεργάζεται τον νέο μαθηματικό τύπο, με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες. Οι μειώσεις αναμένεται να φτάσουν το 20% προκειμένου τα βοηθήματα να μην πέσουν κάτω από τις 20.000 ευρώ και να πάρουν πίσω οι δημόσιοι υπάλληλοι τουλάχιστον τις εισφορές που κατέβαλλαν. Αυτό θα επιτευχθεί με επιμερισμό των ελλειμμάτων, τα οποία φτάνουν τα 729 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα 15ετίας.