Πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών να σκληραίνουν τη στάση τους στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, κατεβάζοντας δραματικά τον πήχη για την προστασία της κύριας κατοικίας και προβάλλοντας απαιτήσεις που είναι ασύμβατες με την ελληνική πραγματικότητα.
Το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αποτελεί το μεγάλο "αγκάθι" για την επανέναρξη των διαπραγματεέσεων με την τρόικα, που ανέβαλε την επιστροφή της στην Αθήνα.
Πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών να σκληραίνουν τη στάση τους κατεβάζοντας δραματικά τον πήχη για την προστασία της κύριας κατοικίας και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και υπουργείου Ανάπτυξης να βρίσκονται σε "νεκρό σημείο", όπως αναφέρεται.
Ειδικότερα, και παρότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε επιτευχθεί μια συναντίληψη ότι το μεταβατικό στάδιο θα πρέπει να έχει μια ικανή διάρκεια, η τρόικα τώρα ζητά η προστασία της κύριας κατοικίας να παραταθεί μόνο για 6 μήνες ή ακόμη και για μικρότερο χρονικό διάστημα και με αυστηρές προϋποθέσεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ακόμη η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Εάν ισχύσει μια τέτοια προϋπόθεση θα καλύψει μόνο το 25% των δανειοληπτών, ενώ εάν συνδυαστεί και με τα ακραία εισοδηματικά κριτήρια που προτείνουν, τότε οι δανειολήπτες που θα προστατευτούν δεν θα ξεπεράσουν τις λίγες χιλιάδες.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της τρόικα θέτουν ως προϋπόθεση για την προστασία του ακινήτου τα εισοδήματα να μην ξεπερνούν το όριο της φτώχειας, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2011 προσδιορίζεται στις 13.842 ευρώ τον χρόνο για μια οικογένεια με 2 παιδιά. Επιπρόσθετα, απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η καταβολή κάποιας ελάχιστης δόσης, που θα προσδιορίζεται ανάλογα με τα εισοδήματα.
Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι μια ακραία λύση για τους πλειστηριασμούς δεν θα περνούσε ποτέ από τη Βουλή, με τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης να έχουν διαμορφώσει αρραγές μέτωπο υπέρ της προστασίας της κύριας κατοικίας όσων έχουν ανάγκη.
Σαν γραμμή άμυνας, η ηγεσία του ΥΠΑΝ προτείνει ως αφετηρία διαπραγμάτευσης τουλάχιστον την προστασία ακινήτων με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ καθώς έτσι προστατεύεται το 50% των δανειοληπτών.
Το εισοδηματικό κριτήριο τοποθετείται από την ελληνική πλευρά στις 24.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, καθώς αυτός είναι ο μέσος όρος των δηλωθέντων εισοδημάτων των νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο προκειμένου να προστατευτεί και η μέση οικογένεια.
Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της άρσης της προστασίας του συνόλου της περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία, το 75% των δανειοληπτών δεν έχει δεύτερη κατοικία άρα δεν πρόκειται να θιγεί, ενώ θα είναι μικρό και το ποσοστό των δανειολήπτών που θα θιγούν αν μπει κριτήριο συνολικής περιουσίας.