Άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να πέσουν οι τιμές στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι το γάλα, το ψωμί και τα απορρυπαντικά, προτείνει στη χώρα μας ο ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον οργανισμό, αν ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις της αγοράς, τότε οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα προϊόντα και η οικονομία θα κερδίζει πάνω από 5,2 δισ. ευρώ το χρόνο.
Άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να πέσουν οι τιμές στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι το γάλα, το ψωμί και τα απορρυπαντικά, προτείνει στη χώρα μας ο ΟΟΣΑ.
Τη σχετική μελέτη παρουσίασε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχέλ Γκουρία, που βρίσκεται στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι αν ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις της αγοράς, τότε οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε φθηνότερα προϊόντα και η οικονομία θα κερδίζει πάνω από 5,2 δισ. ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες πληρώνουν έως και 34% ακριβότερο το φρέσκο γάλα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ και για να μειωθεί η τιμή του η πρόταση του Οργανισμού είναι να μπορεί να διευρυνθεί η διάρκεια ζωής του.
Στην Ελλάδα για να χαρακτηριστεί φρέσκο το γάλα η διάρκεια ζωής του δεν μπορεί να ξεπερνά τις 5 ημέρες, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ η κάθε εταιρεία μπορεί να βάλει στο ράφι φρέσκο γάλα 1 ημέρας, 3 ημερών ή και 6 ημερών, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που ακολουθεί. Έτσι, οι επιλογές των καταναλωτών θα είναι περισσότερες και οι τιμές θα μειωθούν.
Ο ΟΟΣΑ προτείνει ακόμη το ψωμί να πωλείται με το "ζύγι" και μάλιστα σε όποια ποσότητα επιλέξει ο καταναλωτής. Σύμφωνα με την έκθεση, το ψωμί δεν πρέπει να πωλείται σε προκαθορισμένες ποσότητες όπως γίνεται σήμερα, για παράδειγμα στα 500 γραμμάρια ή στο 1 κιλό, αλλά σε όποια ποσότητα θέλει ο καταναλωτής, ενώ θα πρέπει να ζυγίζεται υποχρεωτικά ώστε να πληρώνει κανείς ακριβώς την ποσότητα του ψωμιού που αγοράζει.
Για την πτώση των τιμών στα απορρυπαντικά, ο ΟΟΣΑ προτείνει να καταργηθεί η υποχρεωτική έγκριση από το Γενικό Χημείο του Κράτους που απαιτείται σήμερα για κάθε νέο προϊόν που μπαίνει στην ελληνική αγορά. Έτσι, τα super market θα μπορούν να προμηθεύονται σε καλύτερες τιμές αυτά τα προϊόντα από άλλες χώρες της ΕΕ -όπου ήδη κυκλοφορούν- για να φτάνουν φθηνότερα και στον καταναλωτή.
Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός συστήνει την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και βιταμινών στα καταστήματα λιανικής και όχι μόνο στα φαρμακεία. Οδηγός, μάλιστα, θα είναι σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης το βρεφικό γάλα, η τιμή του οποίου μόλις άρχισε να πωλείται και εκτός φαρμακείων έπεσε κατά 20%.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει και την πρόταση για άρση των περιορισμών στις εκπτώσεις που μπορούν να γίνονται στα καινούργια βιβλία, οι οποίες σήμερα δεν ξεπερνούν το 10%.
Παράλληλα, προτείνονται ακόμη πιο γενναίες παρεμβάσεις στο θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και προτείνει την πλήρη απελευθέρωση της ανεξαρτήτως του μεγέθους της εμπορικής επιχείρησης, ενώ κάνει λόγο και για απελευθέρωση του ωραρίου. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το εκτιμώμενο όφελος θα είναι η δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας και αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων στα 2,5 δισ. ευρώ.
Ο Οργανισμός προτείνει, επίσης, να μπορούν να χτιστούν νέα ξενοδοχεία σε περιοχές που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν "κορεσμένες" και να προβλεφθεί δυνατότητα αλλαγής χρήσης σε ξενοδοχεία, να αρθούν οι περιορισμοί για τη χωρητικότητα της μαρίνας, να μην είναι υποχρεωτική η επιστροφή του κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι απ' όπου ξεκίνησε και στον κλάδο του τσιμέντου να μην είναι απαραίτητη η διατήρηση αποθηκευτικού χώρου 500 τόνων.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης των παρεμβάσεων, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και ότι ήδη έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Μεταξύ άλλων σημείωσε:
"Αρκετές εταιρείες το συζητούν ήδη. Ο πρωθυπουργός σας, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης κι άλλοι αναζητούν τον τρόπο με τον οποίον θα επιστρέψουν οι επενδύσεις. Κάποιες εταιρείες απ' αυτές που έχουν φύγει εξετάζουν την πιθανότητα να επιστρέψουν. Και φυσικά, πρόκειται για μια μεγάλη αγορά την οποία οι εταιρείες δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη".
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε πως το 80% τον προτάσεων θα υιοθετηθούν με νόμο που θα έρθει πιθανότατα τον Ιανουάριο, τονίζοντας:
"Πρόκειται δηλαδή για νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που δημιουργούν εμπόδια στον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν την τσέπη του κάθε Έλληνα. Αυτά τα εμπόδια είμαστε αποφασισμένοι να τα βγάλουμε από τη μέση για να πέσουν οι τιμές. Κι εδώ αξίζει να πάρουμε και κάθε πολιτικό κόστος. Το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου του απροστάτευτου καταναλωτή είναι πολύ σημαντικότερο από το συμφέρον μιας υπερπροστατευμένης κοινωνικής ομάδας".