Την πρόθεση των Ευρωπαίων να έχουν την Ελλάδα σε... μόνιμη επιτήρηση μαρτυρά η στάση τους, που από τη μία σκληραίνουν τη γραμμή τους στη διαπραγμάτευση και "παίζουν καθυστερήσεις" με τη δόση του 1 δισ. και από την άλλη μεταθέτουν τη συζήτηση για το χρέος ακόμη και για μετά τις ευρωεκλογές.
Την πρόθεση των Ευρωπαίων να έχουν την Ελλάδα σε… μόνιμη επιτήρηση μαρτυρά η στάση τους, που από τη μία σκληραίνουν τη γραμμή τους στη διαπραγμάτευση και "παίζουν καθυστερήσεις" και με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και από την άλλη μεταθέτουν τη συζήτηση για το χρέος ακόμη και για μετά τις ευρωεκλογές.
Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν -απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη- με την οποία επιβεβαίωσε ότι για να βγει από την επιτήρηση η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει. Είπε σχετικά:
"Εφόσον το όριο του 75% δεν έχει επιτευχθεί, η επιτήρηση θα συνεχίζεται. Πόσο χρόνο ακόμη θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμη νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί".
Παράλληλα, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι η συζήτηση για το χρέος θα γίνει "κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι", λέγοντας χαρακτηριστικά:
"Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη. Την άνοιξη, απ' τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μια αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της περαιτέρω βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους".
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος στέκεται ουσιαστικά στο πλευρό της Μέρκελ και -μέσω της "Bild"- απευθύνει προειδοποίηση προς την επόμενη γερμανική κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, δείχνοντας σαφώς και την Ελλάδα.
"Δεν θα ήταν σοφό να εγκαταλειφθεί ο δρόμος της δημοσιονομικής εξυγίανσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων επενδύσεων" τονίζει ο Μπαρόζο στη γερμανική εφημερίδα.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ, με την ελληνική πλευρά όμως να υπολογίζει το κενό στα 500 εκατ. ευρώ και να επιμένει στη θέση ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Το μήνυμα "όχι νέα μέτρα", άλλωστε, περιλαμβάνεται σαφώς και στην προγραμματική συμφωνία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, που οριστικοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.