Στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από καταγγελίες μεταναστών για ανοχή σε ρατσιστικές επιθέσεις είχε μπει ο αστυνομικός διευθυντής του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Καταγγελλουν περιστατικά βίας και αστυνομικής ανοχής
Στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από καταγγελίες μεταναστών για ανοχή σε ρατσιστικές επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα είχε μπει ο αστυνομικός διευθυντής που είχε υπηρετήσει στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα από το 2004 έως και το 2011, αλλά και μετά από καταγγελία ότι πουλούσε προστασία σε χαρτοπαικτικές λέσχες.
Στο γραφείο και στα σπίτια του αξιωματικού σε Αθήνα και Γιάννενα, μετά από έρευνα βρέθηκαν τρία πιστόλια, ένα περίστροφο, 14 κυνηγετικά όπλα, αεροβόλα πιστόλια, όπλα τύπου φλόμπερ, μαχαίρια, τσεκούρια, σπαθιά και σουγιάδες, σφαίρες, φυσίγγια και γεμιστήρες. Επίσης βρέθηκαν 700 γραμμάρια χασίς, 25 κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, πλήθος φωτοαντιγράφων από διαβατήρια, άδειων διαμονής αλλοδαπών, λίστα που αφορά χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αττική και πάνω από 23.000 ευρώ, τα οποία δεν μπορούν αν δικαιολογηθούν.
Στο σπίτι του βρέθηκε και ένα ιδιόχειρο σημείωμα με το όνομα της πρώην υποψήφιας της Χρυσής Αυγής Θέμις Σκορδέλη, στοιχείο που εκτιμούν οι Αρχές ότι τον συνδέει με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Εκτός από τον πρώην διοικητή του τμήματος ασφαλείας στον Άγιο Παντελεήμονα, συνελήφθη και μία 52χρονη.
Εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία για κατάχρηση εξουσίας, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, κατοχή και εμπορία όπλων, λαθρεμπορία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλα αδικήματα. Ο σύζυγος της 52χρονης, είναι συνταξιούχος αστυνομικός και θεωρείται από τις Αρχές, ότι είχε ρόλο εισπράκτορα, από την προστασία που πουλούσε το κύκλωμα, και αναζητείται.
Υπήρχαν καταγγελίες…
Πολλά τα περιστατικά βίας, σύμφωνα με καταγγελίες, από χρυσαυγίτες που είτε δεν καταγράφονταν είτε αλλοιώνονταν από τους αστυνομικούς στον Άγιο Παντελεήμονα.
Ένα από τα θύματα της Χρυσής Αυγής ήταν και ο Πέτρος Τασιούλας, ο οποίος όπως είχε καταγγείλει στην εκπομπή "Έρευνα" του Παύλου Τσίμα δέχθηκε επίθεση το 2010 ενώ βρισκόταν στην παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα, παρουσία του συγκεκριμένου διοικητή, ο οποίος τελικά δεν συνέλαβε τους δράστες αλλά τον ίδιο.
"Συγκεντρώθηκαν περίπου 40 άτομα, μετά λόγου γνώσεως φασίστες και νεοναζί. παρουσία του διοικητή του τμήματος του Αγίου Παντελεήμονος τέσσερα άτομα μπήκαν στην παιδική χαρά και με γρονθοκόπησαν. Από αυτούς δεν συνελήφθη κανένας. Συνελήφθην εγώ γιατί ήμουν εριστικός" είπε ο Π. Τασιούλας.
Μια ακόμα καταγγελία είναι από τον σκηνοθέτη Γιώργο Κορρα, κάτοικο της περιοχής, ο οποίος μαζί με τρεις συναδέλφους του το 2010 βρήκαν καταφύγιο στο κατάστημα ενός υπηκόου Μπαγκλαντές όταν άρχισαν να τους κυνηγούν χρυσαυγίτες καθώς ήταν μάρτυρες επίθεσης σε Αφγανούς. Όμως, οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο διαβίβασαν, όπως λέει, αλλιώς το περιστατικό στο κέντρο.
"Να ωρυόμαστε, να λέμε δεν μας επιτέθηκαν οι Αφγανοί μας επιτέθηκαν οι Έλληνες. Οι αστυνομικοί είχαν δώσει αναφορά ότι κάποια θύματα λαθρομεταναστών Έλληνες… ότι θέλανε λέγανε…" δηλώνει ο Γ. Κορρας.
Όμως η έρευνα των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα δεν περιορίζεται στη θητεία του πρώην διοικητή, καθώς οι καταγγελίες για ανοχή των αστυνομικών σε ρατσιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και μετά το 2011.
Πριν από περίπου έναν χρόνο, το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου του 2012, ομάδα 15 – 20 ρατσιστών επιτέθηκε σε καταστήματα μεταναστών γύρω από την πλατεία Αμερικής, αλλά και στα γραφεία της κοινότητας των Τανζανών μεταναστών. Έσπασαν τις τζαμαρίες και την πόρτα και κατέστρεψαν τα πάντα μόλις μπήκαν μέσα στο σπίτι. Λίγο αργότερα, αγκαλιάστηκαν, πανηγύρισαν και… εξαφανίστηκαν.
Όπως καταγγέλλουν οι μετανάστες, ειδοποίησαν αμέσως τους αστυνομικούς από το τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, οι οποίοι έφθασαν στο σημείο όμως άφησαν τους χρυσαυγίτες να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο και όταν ζήτησαν να πάνε στο τμήμα να καταθέσουν, οι αστυνομικοί τους απέτρεψαν λέγοντας ότι δεν υπήρχε κανείς στο τμήμα για να λάβει κατάθεση.
"Κατάφερα να πλησιάσω τα γραφεία και είδα πολύ κόσμο απ' έξω. Είδα κάποιους να σπάνε την πόρτα και κάποιοι τραγουδούσαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Η αστυνομία απλώς καθόταν εκεί. Υπήρχαν αστυνομικοί που απλώς κοιτούσαν. Μου είπαν 'απόψε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αλλά μπορείτε να έρθετε αύριο" λέει για το περιστατικό ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Τανζανίας, Φράνσις Ουίλιαμς.
Αντίδραση κομμάτων
Για τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη σύλληψη του διοικητή του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.
"Η σημερινή σύλληψη του πρώην διοικητή του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα αναδεικνύει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την αποθράσυνση της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής κατηγορείται ότι από τη μια μεριά παρέπεμπε στη Χρυσή Αυγή πολίτες που προσέφευγαν στο ΑΤ και από την άλλη συγκάλυπτε υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν χρυσαυγίτες. Τίποτα διαφορετικό δηλαδή απ' όσα κατήγγειλαν οι αντιρατσιστικές οργανώσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ" αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Για αποστήματα μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. "Υπάρχουν αποστήματα. Αλλά αυτά τα αποστήματα πρέπει να σπάσουν. Και αυτά τα αποστήματα δεν αφορούν την συντριπτική, επαναλαμβάνω πλειονότητα των Ελλήνων αστυνομικών. Ο διαρκής εκδημοκρατισμός είναι αναγκαίος" είπε χαρακτηριστικά.