Με την έκδοση σήμερα νέων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την κατάργηση 1.929 οργανικών θέσεων σε 9 υπουργεία, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε κινητικότητα ως το τελος του Σεπτεμβρίου. Μόνη εκκρεμότητα, οι 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ, για τους οποίους το υπουργείο Παιδείας προωθεί εναλλακτικό σχέδιο.
Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε κινητικότητα ως το τελος του Σεπτεμβρίου, με μόνη εκκρεμότητα τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ που απομένουν για να συμπληρωθεί η σχετική λίστα, ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προωθεί εναλλακτικό σχέδιο.
Σήμερα εκδόθηκαν νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση 1.929 οργανικών θέσεων σε 9 υπουργεία. Μια μικρή καθυστέρηση για τυπικούς λόγους υπάρχει στην κατάργηση 400 θέσεων στο Εθνικής Άμυνας. Στα υπόλοιπα υπουργεία η κατανομή των θέσεων που καταργούνται έχει ως εξής:
560 από το υπουργείο Εργασίας
595 από το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν σε θέσεις καθαριστριών
98 από το υπουργείο Υποδομών
150 από το υπουργείο Πολιτισμού
131 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
100 από το υπουργείο Ανάπτυξης
140 από το υπουργείο Τουρισμού
100 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και
20 από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Παράλληλα, με νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να καταργηθούν και άλλες 600 θέσεις, οι 300 από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, από περιφερειακές υπηρεσίες και άλλες 300 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και αφορούν σε πρώην μεταταχθέντες της Ολυμπιακής.
Σε ό,τι αφορά τους 1.900 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ που εκκρεμούν, οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα της αυτοαξιολόγησης, ωστόσο υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά έχουν και 2.500 ελλείψεις.
Για να ξεπεραστεί η εμπλοκή, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου, που παρουσίασε ήδη ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στον πρωθυπουργό και προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα γίνει από το ίδιο το υπουργείο με βάση τα στοιχεία που του έχουν δώσει τα Ιδρύματα.
Το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα έχει οριστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι με την επίτευξη του στόχου για τους 12.500 ενισχύεται το διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης και του δίνει το δικαίωμανα ζητήσει αφενός μια μικρή παράταση για το επόμενο κύμα του Δεκεμβρίου και αφετέρου να προσμετρηθούν ως απολύσεις και οι απομακρύνσεις των συμβασιούχων που παρέμεναν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα.
Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις
Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας συνεχίζονται στον χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνον. Για δεύτερη μέρα συνέχισαν σήμερα την απεργία τους οι καθηγητές, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τοπικές διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενημέρωση μαθητών και γονιών στα σχολεία.
Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων η συμμετοχή στην απεργία έφθασε το 90%, ενώ σήμερα δεν ξεπέρασε το 80%. Σύμφωνα όμως με πηγές του υπουργείου Παιδείας, σήμερα καταγράφεται κάμψη και η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία δεν ξεπέρασε το 48%.
Την ίδια ώρα, καταγράφονται και καταλήψεις σχολείων κυρίως στην Αττική, όπου ο αριθμός τους φθάνει τις 15 σε γυμνάσια και λύκεια.
Η ΟΛΜΕ, πάντως, ετοιμάζεται για απεργία διαρκείας και γι' αυτό αποφάσισε τη δημιουργία απεργιακού ταμείου, με σκοπό -όπως λένε οι συνδικαλιστές- να στηριχθούν οι απεργοί που θα βρεθούν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λαύριο και με ψήφισμά τους καλούν την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τη διαθεσιμότητα προκειμένου να μπορέσουν μα μείνουν ανοιχτά στα πανεπιστήμια. Παράλληλα, ετοιμάζονται να προχωρήσουν την ερχόμενη Παρασκευή και τη Δευτέρα σε μια σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, προκειμένου -όπως αναφέρεται στο ψήφισμά τους- να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τη δυσχερέστατη θέση στην οποία θα βρεθούν τα ιδρύματα στο ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου.
Αύριο, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δάσκαλοι συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία απευθύνεται με ανοιχτή επιστολή της στους γονείς ζητώντας τη συμπαράστασή τους, κάνοντας λόγο για τεράστιες ελλέιψεις σε προσωπικό.
Ο απεργιακός πυρετός κορυφώνεται αύριο και μεθαύριο, καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει γενική απεργία για την Τετάρτη και την Πέμπτη, 18 και 19 Σεπτέμβρη, κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Πενθήμερη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, που αντιδρούν στο πρόγραμμα της κινητικότητας, ενώ διαμαρτύρονται και για τη μείωση του προσωπικού από 9.300 υπαλλήλους το 2009 σε 5.600 σήμερα.
Το πρωί, υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία προσπάθησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Εργασίας και να φτάσουν μέχρι το γραφείο του υπουργού, επιχειρώντας να αιφνιδιάσουν τους αστυνομικούς, όμως τα ΜΑΤ τους απώθησαν. Νωρίτερα είχαν ενημερωθεί ότι δεν θα γίνουν δεκτοί από τον Γιάννη Βρούτση, αλλά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, γεγονός για το οποίο αντέδρασαν έντονα, φωνάζοντας συνθήματα και χτυπώντας τα ρολά στην είσοδο του υπουργείου.