Την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας 4.200 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA". Άφησε αιχμές για την αποδοτικότητα των χειρισμών του προκατόχου του στο θέμα αυτό.
Την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας 4.200 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".
"4.200 δημόσιοι υπάλληλοι στην δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουλίου, 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αθροιστοικά, συνολικά μιλάμε, και 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους. Στην κατηγορία της κινητικότητας μπαίνει η κατηγορία των σχολικών φυλάκων και μπαίνουν και εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας, πλεονάζον προσωπικό", είπε ο κ. Μητσοτάκης.
"Κρίναμε ότι η δουλειά αυτή εάν δεν επιτελείται δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στη χώρα, η δουλειά των σχολικών φυλάκων, θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας, σε σχέση με άλλες ειδικότητες και από εκεί και πέρα επιλέξαμε η πρώτη φάση της κινητικότητας να συμπεριλαμβάνει μια εκπροσώπηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και μια εκπροσώπηση του υπουργείου Παιδείας, γιατί αυτές είναι οι μεγάλες δεξαμενές των δημοσίων υπαλλήλων", τόνισε περαιτέρω.
Κάνοντας μια γενική τοποθέτηση για την αναγκαιότητα της λήψης αυτών των μέτρων τόνισε:
"Εάν η αναδιάρθρωση του κράτους είχε προχωρήσει από το 2010 από το πρώτο μνημόνιο, αν ήταν η απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα είχαμε 1,5 εκατομμύρια ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και ψαλιδισμένες συντάξεις. Είναι μια πάγια άποψη την οποία έχω και φυσικά τώρα καλούμαι και εγώ και οι συνάδελφοι υπουργοί γιατί εγώ έχω έναν επιτελικό ρόλο υπό μεγάλη πίεση χρόνου να φέρουμε εις πέρας ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ποιο είναι αυτό: 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι στην δεξαμενή της κινητικότητας μέχρι 30/6 αυτού του έτους συν 2.000 απολύσεις".
Οι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα θα αρχίσουν άμεσα να αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους και αν μέσα σε 8 μήνες δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν ενώ αν δεν δεχθούν την θέση που τους προτείνεται και πάλι θα οδηγηθούν στην έξοδο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι σχολικοί φύλακες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να επιστρέψουν στο Δημόσιο με τους δημοτικούς αστυνομικούς απάντησε αρνητικά λέγοντας πως οι μεν προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ ενώ οι δε μέσω ΑΣΕΠ ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι βασικό κριτήριο για το ποιοι διαθέσιμοι υπάλληλοι θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, θα είναι ο τρόπος με τον οποίο προσελήφθησαν.
"Το βασικότερο κριτήριο για την αξιολόγηση του προσωπικού εντός της δεξαμενής της κινητικότητας πρέπει να είναι το πως μπήκες στο Δημόσιο. Να το πω ξεκάθαρα: Μπήκες με το ΑΣΕΠ ή μπήκες από την πίσω πόρτα;", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σήμερα σε ομιλία του στο θέμα της διαθεσιμότητας και τόνισε: "Έρχονται οι κυνικοί τρομοκράτες και τεχνοκράτες της τρόικας και ζητάνε απολύσεις με τη σέσουλα λες και είναι να μετράν στραγάλια και όχι ανθρώπους. Ήταν ανθρωποθυσίες, που σε τίποτα δεν θα συμβάλλουν στο να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να βγούμε από την κρίση".
Απάντηση στην τοποθέτηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος: "Ο κ. Μητσοτάκης με τις σημερινές του δηλώσεις στο MEGA συνεχίζει να προκαλεί. Και επειδή δεν δεχόμαστε καμία πρόκληση του λέμε επιτέλους ας μας πει ακριβώς πως έχουν προσληφθεί οι σχολικοί φύλακες και αν είναι άξιοι να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον".
Αναφερόμενος στο θέμα των απολύσεων αλλά και των εκκρεμοτήτων που βρήκε στο υπουργείο όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: "Οι απολύσεις έχουν καλυφθεί από την κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΡΤ αλλά όταν εγώ πήγα στο υπουργείο από τους 12.500 που έπρεπε να βρεθούν στις δεξαμενές της κινητικότητας βρήκα ακριβώς 0. Αυτή είναι η κατάσταση την οποία παρέλαβα και τρεις μέρες μετά ήρθε η τρόικα".
Για τις 2.000 απολύσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε πρώτη φάση θα προέρχονται κυρίως από όσους έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για τα οποία όμως ξεκαθάρισε ότι δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας. Γνωστοποίησε πάντως ότι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα προσλήψεων που θα περιλαμβάνει προσλήψεις και στο πλαίσιο του περιορισμού της μιας προσθήκης για κάθε πέντε αποχωρήσεις αλλά και για μια πρόσληψη για κάθε μια απόλυση.
"Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι προσλήψεις θα ελέγχονται πια κεντρικά βάσει ενός προγραμματισμού και όχι βάσει το κάθε υπουργείο, το οποίο έχει μεγαλύτερη ισχύ", διευκρίνισε.
Εν συνεχεία ο υπουργός διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι άνθρωποι που θα μπουν στην κινητικότητα ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα της τρόικα και ότι χωρίς συμφωνία επ' αυτού δεν θα ήταν δυνατή η χθεσινή έγκριση των δόσεων από το Eurogroup.
"Καταρχάς να πούμε ότι η δεξαμενή της κινητικότητας κανονικά πως προκύπτει: Όλοι οι οργανισμοί κάνουν οργανογράμματα, εντοπίζεται το πλεονάζον προσωπικό, αξιολογείται το πλεονάζον προσωπικό και αυτοί οι οποίοι είναι χαμηλά στην αξιολόγηση τοποθετούνται στην δεξαμενή της κινητικότητα για επαναξιοποίηση αλλού. Έτσι θα έπρεπε να γίνεται. Είχε γίνει μια προεργασία από το υπουργείο, όχι στον βαθμό που θα έπρεπε και σίγουρα δεν είχαμε ανθρώπους στην δεξαμενή της κινητικότητας. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, το ζήτημα αυτό από πλευράς τρόικα ήταν πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα, να το πω πολύ απλά, δεν νομίζω ότι θα υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup εάν δεν πετύχαινε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί στην ουσία μαζί τα χειριζόμαστε αυτά τα θέματα μια συμφωνία στα ζητήματα αυτά", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί που θα περάσουν από επανέλεγχο όλων των δικαιολογητικών τους θα βγουν σε διαθεσιμότητα στη δεύτερη φάση της κινητικότητας δηλαδή τον Σεπτέμβριο, μαζί με άλλους 1.500 εκπαιδευτικούς που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους, 2.000 υπαλλήλους υπουργείων και 1.250 ακόμα υπαλλήλους που θα αναζητηθούν στους ΟΤΑ.
Στην τρίτη και τελευταία φάση της κινητικότητας που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο, θα περιλαμβάνει 12.500 υπαλλήλους που θα προκύψουν αναλογικά από όλα τα υπουργεία.
Νέα συνάντηση με ΚΕΔΕ
Το πρωί οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Μιχελάκης είχαν νέα συνάντηση με την ΚΕΔΕ για να διευκρινιστεί πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων αλλά και την αξιολόγηση των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης ενόψει των επόμενων φάσεων της κινητικότητας.
"Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τους δημάρχους, έγινε ανταλλαγή απόψεων, ούτως η άλλως η διαδικασία αυτή δεν θα σταματήσει, θα συνεχίζεται γιατί τα θέματα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολλά και η επίλυσή τους είναι αναγκαία να γίνει γρήγορα", είπε ο κ. Μιχελάκης.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βλέπει θετικά την ενδοδημοτική μετακίνηση περίπου 2.700 υπαλλήλων για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να εξαιρεθούν από την κινητικότητα.
"Εμείς έχουμε προτείνει από τις αρχές του 2012 ότι πρέπει να υπάρξει ενδοδημοτική κινητικότητα η οποία μπορεί να λύσει πάρα πολλά προβλήματα", επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης.
Χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το πρόγραμμα της κινητικότητας και την αξιοποίηση του δημοσίου τομέα.
Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε βασικό κριτήριο της αξιολόγησης να είναι ο τρόπος πρόσληψης στο Δημόσιο, ώστε όσοι έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Επίσημη ανακοίνωση από υπουργείο
Την επίσημη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανακοινώνοντας τα εξής:
"Το υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.
Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8.
Ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 – 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος – 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 – παραμένει σταθερός.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία".