Σε επιστράτευση των καθηγητών προχωρεί η κυβέρνηση, μετά την απόφαση που πήρε το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ για απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο Παιδείας τυπώνονται ήδη οι διευθύνσεις των εκπαιδευτικών και τα 86.000 φύλλα πολιτικής επιστράτευσης θα αρχίσουν να επιδίδονται από τη Δευτέρα.
Σε επιστράτευση των καθηγητών προχωρεί η κυβέρνηση, μετά την απόφαση που πήρε το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ για απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ειδικότερα, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών αποφάσισε -με 9 ψήφους υπέρ και 2 κατά από μέλη του ΠΑΜΕ- πρόταση για απεργία την πρώτη ημέρα των εξετάσεων στις 17 Μαϊου και 5ήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20 έως και την Παρασκευή 24 Μαϊου.
"Την απόφαση για την απεργία στην πραγματικότητα την πυροδότησε το υπουργείο Παιδείας με την απαράδεκτη συμπεριφορά του τόσο γιατί κατέθεσε αυτό το πλαίσιο το αντιεκπαιδευτικό αυτή την χρονική περίοδο όσο και εξαιτίας της αδιαλλαξίας του" τόνισε ανακοινώνοντας την απόφαση ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικος Παπαχρήστος.
Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της ΟΛΜΕ, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος είχε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και με το πέρας της κατηγόρησε την ΟΛΜΕ ότι θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς και ανακοίνωσε στην ουσία την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.
Ήδη, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από το υπουργείο Παιδείας τυπώνονται οι διευθύνσεις των εκπαιδευτικών και τα 86.000 φύλλα πολιτικής επιστράτευσης θα αρχίσουν να επιδίδονται από τη Δευτέρα και σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει 3 ημέρες.
Από την κυβέρνηση θέλησαν να δράσουν άμεσα για να μην παραταθεί η αγωνία των μαθητών, γι' αυτό και δεν περίμεναν να πάει η εισήγηση της ΟΛΜΕ προς έγκριση στις τοπικές ενώσεις καθηγητών όλης της χώρας και να υπάρξει η τελική απόφαση από την ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 15 Μαϊου, δηλαδή δύο μόλις μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση που έκανε επί του θέματος ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου κ. Μπαλτάκος, ο νόμος προβλέπει μια τέτοια δυνατότητα όταν πρόκειται για έκτακτη κοινωνική ανάγκη και υπάρχει κρίση του αρμοδίου υπουργού.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είχε δηλώσει ότι "εάν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων, γιατί όποιος απεργεί, όποιος διεκδικεί τα δικαιώματά του, όποιος δαμαρτύρεται για την κυβερνητική πολιτική, επιστρατεύεται".
Ο Νίκος Παπαχρήστου, με απόφαση του Μανώλη Κεφαλογιάννη, τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας. Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο γραμματέας της ΝΔ, "πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία".
Την απεργία καταδίκασαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν επί του θέματος, που προκάλεσε και νέα σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του Τ. Κουράκη ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πάνω από τους μαθητές.
Παράλληλα, με αφορμή την απόφαση για επιστράτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι "ξεπερνά κάθε όριο αντιδημοκρατικότητας", ούσα "ανίκανη να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την αποφασιστικότητά τους για κινητοποιήσεις".
"Οι προληπτικές απαγορεύσεις σε κάθε κινητοποίηση είναι το τελευταίο της όπλο. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας, υπηρετώντας τις μνημονιακές εμμονές τους, αδιαφορούν παντελώς για το δημόσιο σχολείο. Τους απασχολεί μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση και η καλλιέργεια εντυπώσεων. Η υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Είναι καταστροφικοί και επικίνδυνοι. Πρέπει, με τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού, να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα" σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.