Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τη ως "κυβερνητική κοινοπραξία του 'ναι' σε όλα. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, απέδωσε υποκρισία και κυνισμό στην προσπάθεια -όπως σημείωσε- των κυβερνητικών εταίρων να κεφαλαιοποιήσουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ την κυπριακή τραγωδία, ενώ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για την τρόικα.
Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τη ως "κυβερνητική κοινοπραξία του 'ναι' σε όλα, σε εφ' όλης της συνέντευξη που παραχωρεί από το μεσημέρι, παραμονές της άφιξης της τρόικα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι ετοιμάζει "ανθοδέσμη των ναι" -που περιλαμβάνει χαράτσι, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις- στην "τρόικα του θράσους και των νέων απαιτήσεων". Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τη Μέρκελ γιατί ψιθύρισε μισό όχι στο πρώτο μνημόνιο και τώρα έχει αναδειχτεί στον κορυφαίο εκπρόσωπο του ναι, τόνισε.
Βάζοντας στο στόχαστρο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε "ναι" σε όλα από την αρχή και τώρα "φλέγεται" να γίνει υπουργός.
Για τον Φώτη Κουβέλη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ενώ ψηφίζει "παρών" σχεδόν σε όλα, την ίδια ώρα υποστηρίζει με πάθος την κυβέρνηση που λέει "ναι" σε όλα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για την τρόικα, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για επέλαση των εταίρων στη ρημαγμένη Ελλάδα για ν' αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν και να τη μετατρέψουν σε αποικία χρέους.
Ο ίδιος μίλησε για κόκκινες γραμμές που έχουν γίνει κόκκινες κορδέλες που περιτυλίγουν προειλημμένες αποφάσεις, ενώ απέδωσε υποκρισία και κυνισμό στην προσπάθεια -όπως σημείωσε- των κυβερνητικών εταίρων να κεφαλαιοποιήσουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ την κυπριακή τραγωδία. Σήκωσε, μάλιστα, ιδιαίτερα τους τόνους για το θέμα αυτό, με το οποίο ξεκίνησε και την εισαγωγική του τοποθέτηση.
Οι "πολλαπλασιαστές της υποταγής" στη χώρα μας βιάστηκαν να αποδώσουν την ήττα της Κύπρου στο 'όχι' του λαού της, οι "τρεις ιεράρχες που ελέω Μέρκελ κυβερνούν τη χώρα βιάστηκαν να ψάλλουν το προπαγανδιστικό απολυτίκιο του 'ναι' ", τόνισε. Βιάστηκαν γιατί είναι ανιστόριτοι, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να θυμόμαστε τον ρόλο που έπαιξαν κάποια "όχι" ιστορικά στην πορεία του λαού και της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών.
Κατηγόρησε την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων και προειδοποίησε με ειδικά δικαστήρια ενώ χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του για τους χειρισμούς στην υπόθεση της ΔΕΠΑ. "Στην επιστολή που στέλνει στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς καταγγέλει, μέλος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι χθες, ότι στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ απεφασίσθη η αλλαγή των όρων του διαγωνισμού μετά το άνοιγμα των προσφορών το οποίο είναι προφανώς αντίθετο με τους όρους του διαγωνισμού. Και αναρωτιέμαι αυτό θα απασχολεί μονάχα την δική μας συνέντευξη και την ερώτησή μου στον πρωθυπουργό ή μήπως θα πρέπει να απασχολεί και την δικαιοσύνη; Κοιτάχτε, σε αυτή την χώρα δεν έχει κανείς ασυλία. Όσοι νομίζουν ότι έχουν ασυλία είναι γελασμένοι", είπε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα διεξόδου και κανένα πρόγραμμα σταθεροποίησης, είπε ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση και ότι η κυβέρνηση πρέπει ν' αλλάξει "το ταχύτερο δυνατό", ενώ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει για να εκφράσει τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, να αντισταθεί και να σταματήσει την καταστροφή και να οικοδομήσει τις κατάλληλες συμμαχίες στον ευρωπαϊκό νότο ώστε να αντιστραφεί ο εκβιασμός προς τους δανειστές.
"Εμείς θα πουμε ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε στο λάθος. Κοιτάχτε τα προγράμματα αυτά που έχουν φθάσει μέχρι σήμερα. Σε τι έχουν επιβεβαιωθεί; Ο κ. Στουρνάρας έλεγε ότι θα βγούμε στις αγορές το 2012 και είναι τώρα ο υπουργός που μας κατευθύνει. Μας λέγαν ότι θα μειώσουμε το χρέος και το χρέος έχει πάει στο 160%. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Μας κατηγορούσαν ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα έχουμε δουλειές, θα φύγουν οι επιχειρήσεις και θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις και τα τρία αυτά τα έχουμε με τον Σαμαρά στην εξουσία", σημείωσε.
Και συμπλήρωσε: "Εμείς θα πούμε όχι, θα επιμείνουμε στο όχι και λέμε ότι το ναι είναι πολύ πιο καταστροφικό από όποιον εκβιασμό και αν υπάρξει από τον πιο σκληρό εκβιασμό που μπορούν να μας κάνουν".
Μίλησε, δε, για τρεις σημαντικές προϋποθέσεις για να πετύχει μια σκληρή διαπραγμάτευση, εν είδει σύγκρουσης και όχι συζήτησης- που είναι: "Πρώτον, η κυβέρνηση που θα ηγείται αυτής της διαδικασίας να είναι αποφασισμένη και να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει. Δεύτερον, η πλειοψηφία του λαού να είναι αποφασισμένος και να στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλες συμμαχίες, ώστε ο συσχετισμός δύναμης να μην είναι απόλυτα αρνητικός".
Στο θέμα των συμμαχιών, ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με προσωπικότητες και από άλλες πολιτικές δυνάμεις -όχι μόνο προς τα αριστερά, αλλά στο κέντρο και δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ- ωστόσο μίλησε για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που θα κάνει αριστερές επιλογές.
Σε μια εκ των ερωτήσεων που δέχτηκε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ξεκάθαρα πως στόχος του είναι η σωτηρία της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη και όχι η σωτηρία του ευρώ στην Ελλάδα. "Όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία" είπε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να μπαίνει το νόμισμα μπροστά από πολιτική και ότι το "πάση θυσία" αναφέρεται στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται και στο μνημόνιο που πρέπει να αλλάξουν.
"Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με πιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Γιατί ξέρουμε και βλέπουμε. Είμαστε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και δεν υπάρχουν χώρες μονάχα στο ευρώ, υπάρχουν και χώρες εκτός ευρώ, που και εκεί βρίσκουμε ότι ακολουθούνται πολιτικές λιτότητας, καταστροφικές. Για μας λοιπόν το βασικό διακύβευμα, το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα. Λέμε λοιπόν πολύ ξεκάθαρα, ότι στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Κι όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία – όπως μας λένε τώρα τελευταία" δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Ξέρετε τι υποκρύπτει αυτό το πάση θυσία; Δεν υποκρύπτει πάση θυσία στο νόμισμα, υποκρύπτει πάση θυσία μνημόνιο. Για μας είναι ανατριχιαστικό να λέμε ότι πάση θυσία. Τι θα πει πάση θυσία; Πάση θυσία θα πει η ανεργία θα φθάσει στο 60%; Που υπάρχουν όρια;", είπε συνεχίζοντας.
Κυβερνητικές αντιδράσεις
"Ο κύριος Τσίπρας ήταν σαφής: 'Τρίτη- Πέμπτη- Σάββατο μέσα στο ευρώ, Δευτέρα – Τετάρτη- Παρασκευή έχουμε δραχμή και την Κυριακή δημοψήφισμα'. Ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι το 'μεγάλο του σχέδιο' είναι να εκβιάσει εταίρους, δανειστές και Ευρώπη. Φαίνεται ότι από τη στάση του για την Κύπρο, δεν κατάλαβε τίποτα" σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.
"Προβλέπουμε -πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου- ότι ο κύριος Τσίπρας θα συνεχίσει να ακροβατεί μεταξύ του κυρίου Λαφαζάνη και του κυρίου Αλαβάνου. Αν τώρα αυτές οι ακροβασίες βλάπτουν τον τόπο, ελάχιστα τον απασχολεί".
"Ο κ. Τσίπρας έδωσε μία ακόμη συνέντευξη Τύπου γεμάτη κοινοτοπίες, λεονταρισμούς και αντιφάσεις για να κρύψει την αμηχανία που του προκαλούν τα δύο πρόσφατα στρατηγικά του ατοπήματα: Οι εθνικά ανεύθυνες και επικίνδυνες θέσεις του σε σχέση με την Κύπρο και η απελπισμένη σύμπραξή του με τον κ. Καμμένο. Αυτά δεν μπορεί να τα εξηγήσει ούτε καν στα στελέχη του, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να τα εξηγήσει στον ελληνικό λαό που βλέπει και καταλαβαίνει" ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ.
Στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας: "Ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς για τον ίδιο, το κόμμα του, αλλά και τη χώρα, δεν διδάχτηκε τίποτα από τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα της Κύπρου. Κήρυκας της χρεοκοπίας της χώρας, επενδύει στα συντρίμμια και την καταστροφή. Ευτυχώς, όμως, για τους πολίτες και την κοινωνία , έχουν γίνει αντιληπτές σε όλους οι αντιφάσεις, οι παλινωδίες και το πολιτικό αδιέξοδο του κόμματός του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος σύμμαχός του είναι πλέον το κόμμα του κ. Καμμένου. Η όποια 'ρεαλιστική στροφή' έλαβε τέλος".