Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ώστε να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις του Eurogroup αναφορικά με την Κύπρο.
Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ώστε να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις του Eurogroup αναφορικά με την Κύπρο.
Ο Γιάννης Στουρνάρας προσήλθε στο προεδρικό κομίζοντας την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας της Τραπέζης Πειραιώς για την απορρόφηση των κυπριακών καταστημάτων, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό καθώς "εξασφαλίζει εδώ τον Έλληνα καταθέτη που έχει τα χρήματά του στις τράπεζες αυτές".
Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών είπε στον Πρόεδρο ότι "επελέγη η πλέον εφικτή λύση και απετεύχθη η καταστροφή, που όπως σημείωσε "θα ήταν η χρεοκοπία της Κύπρου και έξοδος από το ευρώ". Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι η λύση είναι επώδυνη και οδυνηρή, αλλά σημείωσε πως "η επόμενη θα ήταν πολύ χειρότερη δυστυχώς".
Παίρνοντας τον λόγο, ο Κάρολος Παπούλιας επανέλαβε την κριτική που έκανε χθες στους Ευρωπαίους "για την επιλεκτικότητα των αποφάσεών τους", εξηγώντας ότι αναφέρεται "σε κέντρα ευρωπαϊκά που έχουν σχεδόν το ίδιο πρόβλημα που έχει και η Κύπρος με την έννοια της παραδοχής και της εισδοχής χρημάτων από κέντρα άλλα, έξω από την Ευρώπη".
Η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κράτησε 45 λεπτά, με την Κουμουνδούρου αμέσως μετά να διατυπώνει προς την ελληνική κυβέρνηση σειρά ερωτημάτων που θεωρεί ότι έμειναν αναπάντητα, όπως για παράδειγμα τι θα κάνει η Αθήνα εφόσον διατυπωθεί πρόταση για "κούρεμα" καταθέσεων και στην Ελλάδα και γιατί δεν ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στο αίτημα των Κυπρίων για έκτακτη παροχή ρευστότητας.
Η ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός "δεν μας καθιστά ούτε σοφότερους ούτε λιγότερο ανήσυχους" σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι "είτε η ελληνική κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου για τις οδυνηρές συνέπειες στη Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωζώνη από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, είτε προσπαθεί για άλλη μια φορά, εντέχνως, να τις αποκρύψει από τον ελληνικό λαό".
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε για 30 λεπτά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος σε δήλωσή του αμέσως μετά έκανε λόγο για επώδυνη λύση για την Κύπρο, τόνισε όμως ότι στην περίπτωσή της αποδείχθηκε ότι "ποτέ δεν υπήρξε ή δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση εκτός Ευρώπης, εκτός Ευρωζώνης".
"Πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα. Όποιος θέλει να κινηθεί καθαρά εκτός Ευρώπης και εκτός ευρωζώνης πρέπει να έχει την εντιμότητα να το πει και υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που το λένε. Ερμαφρόδιτες θέσεις, υπαινιγμοί εύκολα λόγια και δημαγωγίες δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στον όλεθρο" είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ έκανε λόγο θωράκιση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Την παραμονή της Κύπρου στο ευρώ μέσα από μια επώδυνη λύση, σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επίσης ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών για τις εξελίξεις στην Κύπρο.
"Αναμφισβήτητα είναι μια πολύ σκληρή απόφαση αυτή που έλαβε το Eurogroup. Είναι μια λύση επαναλαμβάνω επώδυνη για τους αδελφούς Κυπρίους, αλλά εντός του ευρώ. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε να διατηρηθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευθεί το σύνολο των καταθέσεων στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών. Η Ελλάδα συμπαρίσταται. Συμπαριστάμεθα όλοι στην Κύπρο προκειμένου να βγει από τον δύσκολο δρόμο στον οποίο έχει περιέλθει" είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε και την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δήλωσή της αμέσως μετά τόνισε ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση του Eurogroup και γενικότερα τις αποφάσεις της ΕΕ, καθώς θεωρεί ότι "οδηγούν σε δραματικές εξελίξεις την Κύπρο".
"Η κρίση στην Κύπρο είναι ενδογενής. Σε συνθήκες βαθειάς κρίσης της Ευρωζώνης το παραφουσκωμένο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου περιπλέκει τα ζητήματα, δεν ήταν όμως η αιτία της κρίσης. Τα στοιχεία της κρίσης προϋπήρχαν άλλωστε από το 2011" είπε η Αλέκα Παπαρήγα και διατύπωσε ανησυχία για το γεγονός ότι "τα μονοπώλια και οι ανταγωνίστριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να βάλουν στο χέρι" τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου και τους υδρογονάνθρακες.