Τις δραματικές επιπτώσεις από την επώδυνη απόφαση για τη διάσωσή της βιώνει ήδη η Κύπρος, με την οικονομία της χώρας να έχει νεκρώσει. Όλες οι τράπεζες θα μείνουν τελικά κλειστές ως την Πέμπτη. Επεισοδιακές διαδηλώσεις στη Λευκωσία. Σενάρια για μαζικές αναλήψεις από κυπριακές τράπεζες μέσω Λονδίνου και Μόσχας. Στο στόχαστρο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Τις δραματικές επιπτώσεις από την επώδυνη απόφαση για τη διάσωσή της βιώνει ήδη η Κύπρος, με την οικονομία της χώρας να έχει νεκρώσει, καθώς όλες οι τράπεζες αποφασίστηκε τελικά να μείνουν κλειστές ως την Πέμπτη.
Πολλά από τα ΑΤΜ έχουν πλέον στερέψει, η μισθοδοσία των επιχειρήσεων στο τέλος του Μαρτίου είναι στον αέρα, η αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, ενώ κοινωνικά παντοπωλεία απευθύνουν εκκκλήσεις για ενίσχυσή τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Η αναστάτωση που επικρατεί στην κοινωνία αποτυπώνεται στις δυναμικές και επεισοδιακές διαδηλώσεις που γίνονται στο νησί, ακόμη και από μαθητές, που εκφράζουν την απόγνωση και την οργή τους, με τα συνθήματα κατά της Μέρκελ και της τρόικα να κυριαρχούν.
Την ανησυχία και αβεβαιότητα που προκαλεί η απόφαση του Eurogroup επιτείνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πόσο θα είναι το κούρεμα του κεφαλαίου των καταθέσεων για πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δεν απέκλεισε πάντως αυτό να φθάσει στο 40%.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ότι είχε αφήσει να λειτουργούν, εν μέσω κρίσης, υποκαταστήματα της "Κύπρου" και της "Λαικής" σε Λονδίνο, και ότι ήταν εφικτό να γίνονται αναλήψις μέσω μιας ρωσικής τράπεζας και στη Μόσχα.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων και είχαν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις στην Κύπρο, έγιναν αναλήψεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στο εξωτερικό, όπως στη Βρετανία και στη Ρωσία.
Όπως αναφέρεται, οι αναλήψεις δικαιολογήθηκαν ως αναγκαίες για "ανθρωπιστική βοήθεια", αγορά φαρμάκων ή καυσίμων αεροσκαφών.
Συμφωνα με το πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου άρχισε να ζητά περισσότερα χαρτονομίσματα από εκείνα που δήλωνε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του νησιού για τους χειρισμούς του, που θέτει θέμα παύσης του. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο χρειάχζεται τροποποίηση του Συντάγματος, ενώ ο ίδιος απαντά ότι χαίρει της εκτίμησης της ΕΚΤ.
Στο μεταξύ, στον απόηχο των φημών για κάποιους που έβλαλαν τα λεφτά τους από τις κυπριακές τράπεζες στο διάστημα πριν αποφασιστεί το "κούρεμα", πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει ήδη στα χέρια του κατάλογο κινήσεων.
Η κυβέρνηση της χώρας προχωρά, την ίδια ώρα, στην έρευνα για την απόδοση ευθυνών για την κατάρρευση των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Νίκος Αναστασιάδης. Στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής ξεκίνησαν ήδη οι καταθέσεις, με αφορμή και τις χθεσινές καταγγελίες του μέλους του δ.σ. της Λαϊκής Τράπεζας για τις ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης της Marfin.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απόφαση για το κούρεμα του κεφαλαίου των καταθέσεων και η κρίση στο τραπεζικό σύστημα άνοιξε και δημόσια συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Το ΑΚΕΛ ζητά δημοψήφισμα για την αποδοχή ή την απόρριψη της συμφωνίας, ενώ κορυφαία στελέχη του ΔΗΚΟ -που στηρίζει την κυβέρνηση- κάνουν ανοιχτά λόγο για ενδεχόμενη επιστροφή στη λίρα.