Eναλλακτικό σχέδιο ώστε να ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα και να βγει η χώρα από το αδιέξδο αναζητεί εναγωνίως η Κύπρος. Απαράβατος όρος να συμβάλλει η Λευκωσία με 5,8 δισ., διαμηνύει η τρόικα. Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων στη Μόσχα.
Eναλλακτικό σχέδιο ώστε να ομαλοποιηθεί άμεσα η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα και να βγει η χώρα από το αδιέξδο αναζητεί εναγωνίως η Κύπρος, έπειτα από το "όχι" της κυπριακής Βουλής στην απόφαση του Εurogroup.
Από το πρωί της Τετάρτης, στη Λευκωσία βρίσκονταν σε εξέλιξη "πυρετώδεις" διαβουλεύσεις, με επίκεντρο το προεδρικό μέγαρο και την κεντρική τράπεζα, ενώ ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων γινόταν ταυτόχρονα και στη Μόσχα.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε το πρωί σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ακολούθως, ομάδα τεχνοκρατών απ' όλα τα κόμματα μετείχε σε σύσκεψη στην κεντρική τράπεζα, όπου πήρε μέρος και η αντιπροσωπεία της τρόικα, η οποία είχε στη συνέχεια σε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στο προεδρικό μέγαρο.
Από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία μετείχαν και οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι ανανέωσαν για το πρωί της Πέμπτης.
Σε δήλωση που έκανε το βράδυ της Τετάρτης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Λευκωσία θα βρει τη λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το plan B προβλέπει ένα "μικτό σχέδιο" που περιλαμβάνει και το σενάριο του αρχικού "κουρέματος", αλλά μόνο σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, με άγνωστο ακόμη το ποσοστό της εφάπαξ φορολόγησης.
Το plan B προβλέπει ότι τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από:
Το διαχωρισμό των δύο μεγάλων τραπεζών Κύπρου και CPB σε "καλή" και "κακή" τράπεζα και τη συγκέντρωση όλων των προβληματικών στοιχείων σε μια "κακή" τράπεζα και
Την έκδοση 10ετών κρατικών ομολόγων που θα είναι συνδεδεμένα με φυσικό αέριο (με τη Λευκωσία να προσδοκά 3 δισ.) και θα απορροφηθούν από ταμεία πρόνοιας.
Η κυπριακή κυβέρνηση δείχνει να εναποθέτει τις ελπίδες της και στη Μόσχα και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο αναχώρησή του για τη Λευκωσία, μετά τη συνάντηση που είχε με το Ρώσο αντιπρόεδρο Ιγκορ Σουβάλοφ, και συνεχίζει τις συνομιλές και την Πέμπτη.
"Δεν υπήρξε πρόταση, τίποτα συγκεκριμένο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Είμαστε ικανοποιημένοι με την καλή αρχή που έγινε και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις τις επόμενες ώρες", δήλωσε μετά τις σημερινές συνομιλίες ο κ. Σαρρή.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί πάντως ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βρεθεί εντός του πλαισίου της ΕΕ.
Από την πλευρά τους, Βερολίνο και Παρίσι διαμηνύουν συντονισμένα στη Λευκωσία ότι το πλαίσιο της συμφωνίας παραμένει σταθερό, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει κατά 10 δισ. και η Κύπρος κατά 5,8 δισ. από το "κούρεμα" των καταθέσεων στον τραπεζικό τομέα.
"Θα εξετάσουμε με σεβασμό όποιες προτάσεις κάνει η Κύπρος, και η Γερμανία θέλει λύση" δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ, με το καλύτερο σενάριο που προσφέρει το Βερολίνο όμως είναι να μην "κουρευτούν" καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δείχνει να έχει την ίδια άποψη με το Βερολίνο, αφού έκανε λόγο για βιώσιμη λύση με τη συμφωνημένη συμβολή της Κύπρου στο πακέτο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Κολλεγίου των Επιτρόπων που αποσαφηνίζει ότι η Κομισιόν πρότεινε να μην "κουρευτούν" καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και την πρόταση αυτή απέρριψε η κυπριακή κυβερνηση.
Στη Λευκωσία, η Εκκλησία της Κύπρου έθεσε στη διάθεση της κυβέρνησης την εκκλησιαστική περιουσία, όπως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη.