Για τα "καυτά" ζητήματα που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα -όπως τις απολύσεις στο Δημόσιο και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων- κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής. Τόνισε πως δεν υπάρχει αδιέξοδο και εμφανίσθηκε βέβαιος για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Για τα "καυτά" ζητήματα που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.
Ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως δεν υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε ό,τι αφορά την προοπτική της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου και πως κυβέρνηση και θεσμικοί εταίροι είναι πολύ κοντά σε συμφωνια.
Αναφερόμενος στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως θα εισπραχθεί και το 2013, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μέσω της ΔΕΗ, με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων να μετατίθεται για το 2014. Διευκρίνισε όμως ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος λιγότερα από πέρυσι.
Για το θέμα του Δημοσίου, έδειξε τον δρόμο της εξόδου σε επίορκους, κοπανατζήδες και όσους έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία, διευκρινίζοντας μάλιστα πως με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για να προσκληφθούν στο Δημόσιο, ικανοί, επιτυχόντες του ΑΣΕΠ .
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα του ανασχηματισμού και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του, τουλάχιστον οχι άμεσα.
Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:
..Για δόση Μαρτίου: Είμαστε στον σωστό δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, αδιέξοδο δεν υπάρχει, υπάρχει συζήτηση για σειρά από θέματα στα οποία όμως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία
Για αναγνώριση προόδου Ελλάδας: Έκθεση του Lisbon Council, που είναι το think tank των Βρυξελλών, δείχνει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις μεταρρυθμίσεις. Ειδικά στις μεταρρυθμίσεις, η πατρίδα μας έχει την άριστη βαθμολογία, 10 στα 10
Για Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Είχαμε πει ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση, ότι θα καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι της τελευταίας τριετίας και ότι θα θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος για την περιουσία (…) Από πότε αυτό θα ισχύσει; Από 1/1/2014. Φέτος θα επιβαρύνουμε τους κατόχους ακίνητης περιουσίας λιγότερο απ' ο,τι πέρυσι. Στο ερώτημα πόσο θα πληρώσουν για τη χρήση του 2013 η απάντηση είναι λιγότερο. Τώρα συζητάμε και ψάχνουμε κάτι άλλο…το πώς θα πληρώσουν φέτος για να μαζευτούν αυτά τα χρήματα και να μην υπάρξει κάποια υστέρηση εσόδων. Το αν δηλαδή θα εισπραχθεί και φέτος από τη ΔΕΗ ή από κάπου αλλού και αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Αλλά το πόσο το έχουμε τελειώσει. Θα είναι λιγότερα.
Για απολύσεις: Έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα αξιολόγησης θέσεων και εργαζομένων σε όλο τον δημόσιο τομέα, θέσεων που πρέπει να υπάρχουν και εργαζομένων που εργάζονται σε αυτές. Αυτό θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013 και μέσα στο 2014 θα δούμε ποιες θέσεις θα πρέπει να καταργηθούν, στόχος μας να επικρατήσει λειτουργικότητα και αξιοκρατία. Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι, κοπανατζήδες ή έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία θα απομακρυνθούν. Τους πληρώνει ο φορολογούμενος χωρίς να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και κρατούν έξω από το Δημόσιο άξιους ανθρώπους που έχουν περάσει από το ΑΣΕΠ και που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί.
Για ανασχηματισμό: Αυτή τη στιγμή ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες δικές μου προθέσεις
Για ανεργία: Θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε πόρους από άλλα ταμεία, από άλλες κατευθύνσεις προς το κοινό πρόγραμμα που σχετίζεται με την απασχόληση των νέων. Ήδη βγαίνει η πρόσκληση για 45.000 νέους ως 29 ετών που θα μπορέσουν να αποκτήσουν εμπειρία στην αγορά εργασίας. Όλα είναι έτοιμα και δεν θα χαθούν κονδύλια. Θα παρουσιάσουμε άμεσα και άλλες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση θα έλεγα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος. Πρέπει να υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για αυτές τις οικογένειες με κονδύλια τα οποία θα δοθούν και από κοινοτικούς κυρίως αλλά και από εθνικούς πόρους και από τώρα δουλεύουμε και για τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ υπέρ των νέων πάντοτε
Για αναπτυξιακή ατζέντα ΕΕ: Στο επόμενο διάστημα θα συζητηθούν 4 τομείς: Τον προσεχή Μάιο θα συζητήσουμε για θέματα ενέρεγειας, τον προσεχή Οκτώβριο για καινοτομία και τον ίδιο μήνα για την ψηφιακή ατζέντα και τον Φεβρουάριο 2014 (προεδρία Ελλάδας) για ανταγωνιστικότητα βιομηχανίας.
Για ενέργεια: Τα θέματα ενέργειας απασχολούν όλη την Ευρώπη γιατί έχει ενεργειακή ανασφάλεια, δεν έχει δικές της πηγές ενέργειας. Ελλάδα και Κύπρος είναι σε θέση να προσφέρουν ενέργεια στην Ευρώπη, η δική μας ενέργεια είναι και της Ευρώπης, εφόσον πάνε όλα όπως τα σχεδιάζουμε
Για επενδύσεις: Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στις 2/4 θα πέρασει από Ολομέλεια Βουλής ο νέος επενδυτικός νόμος. Κάθε μέρα δέχομαι στο γραφείο μου ενδιαφερόμενους ομίλους και επιχειρηματίες Έλληνες και ξένους που δίνουν αίσθηση ελπίδας ότι έχει αλλάξει το κλίμα, τους ενθαρρύνουμε να επενδύσουν, σκοτώνουμε κάθε γραφειοκρατικό
Για Κύπρο: Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει αποφασιστικά την Κύπρο, είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει καλή λύση για σταθεροποίηση της Κύπρου
Για εργασίες συνόδου/απασχόληση: Είχαμε ένα γόνιμο διάλογο με κεντρικό θέμα το σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ένα ζήτημα προφανώς πάρα πολύ σημαντικό για μας. Ρητά αναγνωρίστηκε από όλους ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνοδεύεται με μέτρα για την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στους νέους. Γίνεται αναφορά από όλους τους εταίρους στην ανεργία των νέων. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όλη η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πια να μένουμε στα λόγια, αλλά ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Τα μέτρα λιτότητας δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε μια πολιτική μπορεί να είναι έτσι μονοδιάστατη. Για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές για ανταγωνιστικότητα αλλά και στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής (…)
Για σχέσεις με Ρωσία: Σήμερα μιλήσαμε για θέματα κυρίως εξωτερικής πολιτικής. Μιλήσαμε πρώτα απ' όλα για τη Ρωσία, που αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ευρώπης. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να διατηρούμε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και διμερώς και στα διεθνή φόρα για αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως τρομοκρατία και κλιματική αλλαγή, και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, όπως Συρία και Αφγανιστάν. Προκειμένου να ενισχυθεί παραπάνω αυτή η εταιρική σχέση, κατά την άποψή μας απαιτείται μια ρεαλιστική, πραγματιστική προσέγγιση των ρωσικών θέσεων σε ένα κλίμα ειλικρινούς διαλόγου, που θα επιτρέψει προπώθηση κοινών συμφερόντων Ευρώπης και Ρωσίας. Κατά την άποψη της Ελλάδας, αλλά και πάρα πολλών άλλων κρατών-μελών, η διευκόλυνση ή και η απελευθέρωση θεωρήσεων της βίζας θα πρέπει να εξεταστεί ως προτεραιότητα, γιατί θα ωφελήσει τον τουρισμό αλλά και το εμπόριο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν επικριτικές ανακοινώσεις για τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.
Επίσημες αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δεν έχουν υπάρξει και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης φαίνεται πως αναμένουν την επιστροφή Σαμαρά και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να τοποθετηθούν.