Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε ο Φώτης Κουβέλης με δήλωσή του τις "δογματικές εμμονές σε απολύσεις" όπως είπε, μια μέρα μετά το σαφές μήνυμα για μείωση του Δημοσίου και μέσω απολύσεων που έστειλε από τις Βρυξέλλες κορυφαίος αξιωματούχος.
Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτήρισε ο Φώτης Κουβέλης με δήλωσή του τις "δογματικές εμμονές σε απολύσεις" όπως είπε, μια μέρα μετά το σαφές μήνυμα για μείωση του Δημοσίου και μέσω απολύσεων που έστειλε από τις Βρυξέλλες κορυφαίος αξιωματούχος.
"Για την αναδιοργάνωση του κράτους πρέπει να προωθηθεί αποφασιστικά η διοικητική μεταρρύθμιση, για ένα κράτος μικρότερο, νοικοκυρεμένο, αποτελεσματικό και λειτουργικό, χωρίς σπατάλες και εστίες διαφθοράς. Δογματικές εμμονές σε απολύσεις είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου, αφού με το σχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μειώνεται το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο", σημείωσε ο κ. Κουβέλης.
Και συνέχισε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας: "Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στον ευρωπαϊκό νότο, οφείλουμε όλοι, και εδώ και στις Βρυξέλλες, να αντιληφθούμε ότι η πολιτική σταθερότητα πρέπει να θεμελιωθεί στην κοινωνική συνοχή. Πρέπει η πολιτική να στέρξει τους αδύναμους με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και να ανοίξει, επιτέλους, η αναπτυξιακή πορεία. Οι δανειστές της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι και εταίροι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Αναφορικά με την φοροδιαφυγή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ την διαχώρισε ξεκάθαρα από την αδυναμία καταβολής φόρων λόγω οικονομικής στενότητας: "Οι Έλληνες με μεγάλες θυσίες αγωνίζονται να κρατήσουν την Ελλάδα όρθια. Για να παραμείνει η ελληνική κοινωνία ενωμένη, πρέπει κατεπειγόντως να απελευθερωθούν πόροι για αναπτυξιακά έργα, να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, να ανοίξουν δουλειές και να υπάρξουν έκτακτα μέτρα υποστήριξης των ανέργων. Η πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να γίνει με την ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών. Πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις διευκόλυνσης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ μαζεμένες υποχρεώσεις ετών. Άλλο είναι η αδυναμία καταβολής φόρων και άλλο η φοροδιαφυγή".
"Συναγερμός" στην κυβέρνηση
Οι αξιώσεις των Βρυξελλών και του ΔΝΤ για απολύσεις στο Δημόσιο εξέπεμψε σήμα συναγερμού στο μέγαρο Μαξίμου, με ανώτατο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου να επικοινωνεί εκ μέρους του πρωθυπουργού με τον κοινοτικό αξιωματούχο ο οποίος έθεσε το θέμα για να λάβει την εξήγηση όπως λένε οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο ότι δεν ζητήθηκαν απολύσεις.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός με το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον Αντώνη Σαμαρά ώστε μέχρι το πρωί της Κυριακής όταν και η τρόικα θα συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα να έχουν αποτυπωθεί το πρόσωπα των υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα στην πρώτη φάση και την κυβέρνηση να ελπίζει ότι έτσι θα κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών.