Στο 27% η ανεργία, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.350.181 ανέργους. Στο 6,5% η ύφεση. 6 στους 10 νέους από 15 έως 24 ετών είναι άνεργος. Οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν θέσεις εργασίας επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Την "μαύρη" πρωτιά της Ευρώπης στην ύφεση και την ανεργία κατέχει η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η ύφεση έφτασε το 2012 το 6,5% με τις επιπτώσεις της να καταγράφονται στα ποσοστά ρεκόρ της ανεργίας.
Το Νοέμβριο η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27% έναντι 20,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Ο αριθμός των ανέργων έφτασε τους 1.350.181 ανθρώπους, ενώ σε διάστημα ενός χρόνου προστέθηκαν στη τεράστια λίστα των ανέργων 323.808 άτομα, ενώ μόλις μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 20.255 άτομα.
Οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ για το 2013 προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς αναφέρουν ανεργία στο 30,1% και ύφεση πάνω από το 4,1%.
"Εφόσον συνεχίζεται η ύφεση στο stock των ήδη ανέργων προστίθενται νέοι άνεργοι. Επομένως η υποχώρηση της ανεργίας θα πρέπει να αναμένεται όταν η ελληνική οικονομία θα μπει σε μια τροχιά ανάκαμψης, η οποία πιθανολογείται ότι θα συμβεί στη διάρκεια του 2014", δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Κορλίρας.
Η κοινωνική ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την ανεργία είναι οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών, καθώς το ποσοστό ανέρχεται στο 61,7%, έναντι 50,1% το Νοέμβριο του 2011. Η ανεργία στις ηλικίες 25 έως 34 φτάνει το 36,2%.
Οι τρεις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη ανεργία είναι η Αττική (29%), η Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία (28,2%) και Μακεδονία – Θράκη (27,7%). ΔΝΤ για την ανεργία Τα στοιχεία – σοκ για την ανεργία σχολίασε και ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος υποστήριξε πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρόσθεσε: "Η ανεργία και τα άλλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ο λόγος που δουλεύουμε με την ελληνική κυβέρνηση και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να στηρίξουμε το συμφωνηθέν οικονομικό πρόγραμμα. Και πάλι πιστεύω ότι το κλειδί για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί η ανεργία είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Αυτό είναι το κλειδί".
Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε: "Στην πρώτη φάση του προγράμματος δόθηκε έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας".