Συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, που επισκέπτεται τη χώρα μας για τελευταία φορά με την ιδιότητα του Προέδρου.
Συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, που επισκέπτεται τη χώρα μας για τελευταία φορά με την ιδιότητα του Προέδρου.
Ο Δημ. Χριστόφιας συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους των κομμάτων του κοινοβουλίου εκτός της Χρυσής Αυγής.
Υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του ο Κάρολος Παπούλιας, είπε μεταξύ άλλων: "Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου φίλε, πάντοτε είναι ιδιαίτερη η χαρά όταν συναντιόμαστε. Αλλά αυτή τη φορά η συνάντησή μας είναι φορτισμένη και από μεγάλη συγκίνηση από μέρους μου, γιατί συνεργαστήκαμε τόσο εγκάρδια, τόσο στενά, τόσο φιλικά, τόσο ειλικρινά. Και νομίζω ότι ήμασταν μια σταθερή, εγκάρδια και ειλικρινής βάση για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Κύπρο, οπότε όποιες κουβέντες κάναμε, τις κάναμε ακριβώς με αυτόν τον πόνο για το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που ήταν για μας το πρόβλημα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Δεν έχω παρά να σας ευχαριστήσω. Και βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι και τέλος της φιλίας μας και της σχέσης μας, αλλά ούτως ή άλλως θα βλεπόμαστε, και ό,τι μπορούμε να συνεισφέρουμε από όπου και αν είμαστε, θα το πράττομε".
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχασε την ευκαιρία αφού ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη στήριξη ως προς το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, να στρέψει και πάλι τα "πυρά" του κατά "κύκλων" που κερδοσκοπούν με αφορμή την κρίση και δήλωσε: "Και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υποφέρουν από κατοχή, αλλά υποφέρουν από τις νεοαποικιακές πολιτικές ορισμένων κύκλων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί. Και αυτά δεν τα λέγω γιατί είμαι ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτά τα είπα και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μας διακρίνει και τους δύο η ειλικρίνεια, ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε, με σεβασμό προς τους συνομιλητές μας. Τα είπα και στον κ.Μπαρόζο και στον κ.Ρομπέϊ και στον φίλο μου τον κ.Σουλτς: οι πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα άλλο από νεοαποικιακές πολιτικές. Όταν σε βρουν σε αδύνατη θέση, σε βαράνε από πάνω. Και αυτό το θεωρώ, από άποψη αρχής απαράδεκτο. Όλοι υποσχεθήκαμε στους λαούς, και της Ελλάδας και της Κύπρου, καλύτερες μέρες εντός αυτής της Ένωσης. Και διερωτώμαι: πού είναι η αλληλεγγύη της Ένωσης; Η καταπίεση υπάρχει, η κοινωνική αδικία διευρύνεται, πληρώνει το τίμημα ο απλός άνθρωπος και κάποιοι κερδοσκοπούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα είπα και προχτές χαιρετίζοντας τα μέλη του Συμβουλίου".
Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αντ. Σαμαρά χαρακτηρίζοντάς τον έντιμο πολιτικό, ενώ τόνισε πως η τουρκική αλαζονεία που αυξάνεται συνεχώς ευθύνεται και για την στασιμότητα στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η μέχρι τώρα συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας ήταν άψογη και αφού μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Χριστόφια, υπογράμμισε ότι ο ελληνισμός που βιώνει την κρίση θα βγει ισχυρότερος από αυτήν.
"Είναι γνωστό ότι ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σε μια περίοδο κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγαλόνησο, αλλά πιστεύω ότι θα βγει ενισχυμένος μέσα στην Ευρώπη και με αυξημένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο τεράστιας σημασίας για την περιοχή μας. Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν τέτοιος που να επιτρέπει αυτή την αισιόδοξη πρόβλεψη. Θέλω ως φίλος να τον ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση που έδειξε σε όλες τις δύσκολες τις δικές μας στιγμές και να τον διαβεβαιώσω ότι η συμπαράσταση της χώρας μας, της Ελλάδας μας, θα συνεχιστεί, γιατί όλοι αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα πράγμα με την Κύπρο.
Αγαπητέ Δημήτρη, αποφάσισες ο ίδιος να τερματίσεις τη θητεία σου την πολυετή και τη δράση σου την πολιτική, ήταν μια γενναία απόφαση, σπάνια, οι πολιτικοί – να το πω έτσι απλά- τα παρατάνε, βλέποντας ότι ήρθε η ώρα να φύγουν. Εσύ το έκανες. Πιστεύω ότι η ιστορία θα δικαιώσει πολλές από τις επιλογές σου. Είχαμε την ευκαιρία σε όλο αυτό το διάστημα να μιλήσουμε και για λεπτομέρειες του χθες, του σήμερα και για τις προοπτικές του αύριο και πάντα βγήκα πολύ πιο πλούσιος σε γνώσεις από την εμπειρία μου αυτή. Θέλω να γνωρίζεις ότι, φεύγοντας από το υψηλό σου αξίωμα, εδώ πέρα θα συνεχίσεις να έχεις φίλους και να αισθάνεσαι ότι θα είμαι ένας από τους πρώτους φίλους σου στη συνέχεια της ζωής μας και σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα", τόνισε ο Αντ. Σαμαράς.
Νωρίτερα ο κ. Χριστόφιας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, αναφέρθηκε στο θέμα της υπογραφής μνημονίου από την Κύπρο και δήλωσε: "Ομολογώ ότι φεύγω πικραμένος ως μέλος του Συμβουλίου της ΕΕ και δεν το λέω μακρυά από τους συναδέλφους μου στην ΕΕ τα είπα όταν με αποχαιρετούσαν. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη, προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε, προσπαθούμε να απευθυνθούμε στο μηχανισμό στήριξης και αντί στήριξης έχουμε έναν κατατρεγμό. Θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο, το οποίο βεβαίως κανένας δεν μπορεί να χειροκροτήσει".
Για ενεργοποίηση στην Κύπρο της "γνωστής τριάδας, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ" για τους υδρογονάνθρακες του νησιού έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα μετά την συνάντησή της με τον Δ. Χριστόφια.
"Και το λέμε παρακολουθώντας όλη αυτή τη συζήτηση, σε ποιο ταμείο θα μπουν κτλ. Αυτό θα είναι ίσως και το μνημόνιο που ευελπιστούν να υπογραφεί, εάν βεβαίως μετά τις εκλογές έχουν άνθρωπο και ανθρώπους της δικής τους επιλογής. Πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο και το Κυπριακό, διότι προσπαθούν να τα συνδέσουν. Το συμπέρασμα είναι ότι, ο πλούτος που υπάρχει σε μία χώρα, ενώ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να ζήσει καλύτερα ο λαός, στα χέρια των κεφαλαιοκρατών γίνεται ένα όπλο εναντίον τους. Εμείς πιστεύουμε ότι ο Κυπριακός λαός θα συνεχίσει να παλεύει και για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για να μην αφήσει τον πλούτο που του ανήκει να γίνει βορά σε δυνάμεις είτε ευρωπαϊκές, είτε άλλες", σημείωσε η γγ του ΚΚΕ.