"Φρένο" στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για αλλαγές στο καθεστώς των απεργιών και στο νόμο για τη λειτουργία των συνδικάτων. Έβαλαν "βέτο" οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δεν ετέθη ποτέ θέμα καταργησης ή περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας, έλεγαν κύκλοι του υπουργείου.
"Φρένο" στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για αλλαγές στο καθεστώς των απεργιών και στο νόμο για τη λειτουργία των συνδικάτων έβαλαν οι έντονες αντιδράσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση για αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου επισημαίνοντας τη διαφωνία του με αυτη τη συζήτηση, ενώ η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την πρωτοβουλια του Γιάννη Βρούτση.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευδαν ότι τίθεται θέμα για περιορισμό των απεργιών, επέμεναν όμως ότι θα ήταν χρήσιμος ένας εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των συνδικάτων και διαπίστωναν πως η άρνηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης καθιστά το σχέδιο άκυρο.
"Διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο περί νομοσχεδίου με προτάσεις για τον περιορισμό των απεργιών κ.λπ. Το υπουργείο Εργασίας δεν προέβη ποτέ σε μονομερείς ενέργειες και ούτε φυσικά θα το κάνει σήμερα. Με σεβασμό στις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς συνομιλητές, κατέθεσε την ιδέα του διαλόγου. Αλλά αυτή μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν υφίσταται ομόθυμη πολιτική στήριξη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση'' έλεγαν κύκλοι του υπουργείου.
Διατυπώνοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος του κόμματος Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως "ο κ. Βρούτσης, όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας" και πρόσθεσε: "Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους".
Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: "Η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας να 'ανοίξει συζήτηση' για την τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου είναι απαράδεκτη. Με την κρατική παρέμβαση δεν αντιμετωπίζονται υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα και διεκδικήσεις των εργαζομένων".
Οξεία κριτική άσκησε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βαδίζει σε αυταρχικό κατηφορο χωρίς τέλος. "Η μνημονιακή συγκυβέρνηση μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί τώρα με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού" δήλωσε ο κ. Στρατούλης.
Για εφιαλτιακές σκεψεις αντιμετώπισης των απεργιών κάνει λόγο η ΓΣΕΕ.