Με τον Εμίρη του Κατάρ, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο αραβικό κράτος. Χθες ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Εμιράτου με τον οποίο συμφώνησαν τη δημιουργία κοινού επενδυτικού fund με στόχο να λυθεί το πρόβλημα με τη συμμετοχή του Κατάρ στις αποκρατικοποιήσεις.
Με τον Εμίρη του Κατάρ, συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο αραβικό κράτος. Από την συνάντηση επιβεβαιώθηκε η προτίμηση των Καταρινών στις διακρατικές συμφωνίες έναντι των διεθνών διαγωνισμών για τις αποκρατικοποιήσεις που ζητάει η ΕΕ.
Η πλευρά του Κατάρ ενδιαφέρεται και για το Ελληνικό αλλά και για τα υπό αποκρατικοποίηση αεροδρόμια και λιμάνια για τα οποία όμως ζητάει ειδικές ρυθμίσεις.
Μετά τις επίσημες επαφές με την ηγεσία του Εμιράτου, η ελληνική πλευρά -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αναζητήσει μέσω της ΕΕ τρόπους ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να επιδειχθεί μικρότερη ανελαστικότητα και να επιτραπούν διακρατικές συμφωνίες για ιδιωτικοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν σχέδια επενδυτικής επέκτασης.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού του Κατάρ όταν ρωτήθηκε χθες από το MEGA. "Εμείς προτιμούμε τις άμεσες συνομιλίες σε επίπεδο κυβερνήσεων. Πιστεύουμε ότι είναι πιο γρήγορες και πρακτικές. Μιλούσα στον κ. πρωθυπουργό γι' αυτό. Γνωρίζω τους κανονισμούς στην Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο σήμερα να βρεις έναν σοβαρό επενδυτή. Το Κατάρ είναι σοβαρός επενδυτής και φίλος της Ελλάδας".
Για το θέμα αυτό μίλησε και ο πρωθυπουργός και μετά την χθεσινή του συντάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. "Δεν ξεκινάμε από το μηδέν, κάποια σχέδια είναι ήδη σε φάση ωρίμανσης και κάποια άλλα είναι υπό εξέταση. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για νέα, συγκεκριμένα σχέδια, που διαμορφώνουν τη νέα ενισχυμένη μας ατζέντα, από τον τουρισμό έως τα ενεργειακά προγράμματα, από τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις κατασκευές έως τους συγκοινωνιακούς κόμβους. Ανοίγουμε μια νέα διαδικασία στενής διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας. Κάποια θέματα θα αντιμετωπιστούν σε επιχειρηματικό και κάποια άλλα σε διακυβερνητικό επίπεδο. Ας ξεχωρίσουμε τα μεν από τα δε, προς το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών. Οι πολιτικές μας σχέσεις θα πρέπει να προχωρήσουν με τη δική τους αξία", είπε ο πρωθυπουργός.
Σήμερα και αμέσως μετά την συνάντηση με τον εμίρη, ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε στην υπογραφή συμφωνίας σύστασης επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας – Κατάρ.
Στην ομιλία του πριν την επισφράγιση της συμφωνίας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική ημέρα και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατανοεί τα προβλήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν και προτίθεται να τα λύσει με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.
"Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας είναι μια κυβέρνηση που στηρίζει τους επιχειρηματίες. Είναι μια κυβέρνηση κατά της γραφειοκρατίας. Είναι μια κυβέρνηση που καταλαβαίνει τα προβλήματα που δημιουργούνταν λόγω της γραφειοκρατίας", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Το εμιράτο του Κατάρ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ορισμένα από τα 30 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας και τις 48 μαρίνες που οδεύουν προς αποκρατικοποίηση. Εκδηλώνεται ακόμη ενδιαφέρον στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και της υγείας.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το τεχνητό νησί Pearl Island και το νέο αεροδρόμιο, καθώς και στα δυο έργα συμμετέχουν ελληνικές εταιρείες.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Το κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν την επίσκεψη Σαμαρά στην Ντόχα.
"Ο κ. Σαμαράς είναι ο τέταρτος κατά σειρά έλληνας πρωθυπουργός που στήριξε τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια από το Κατάρ. Όπως και οι προκάτοχοι του, στο πεδίο αυτό απέτυχε", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.
"Οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας, αποδείχθηκαν φρούδες και ο κ. Σαμαράς, με την πολυπληθή ακολουθία του, επιστρέφουν με άδειες βαλίτσες και με το αίτημα Ερντογάν για τζαμί στην Αθήνα, παραμονές των Ιμίων", υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαρίας.
"Το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγήσει η μνημονιακή κυβέρνηση την ελληνική οικονομία, δεν λύνεται με επικοινωνιακά παιχνίδια στο Κατάρ και την πρόσκληση τυχοδιωκτών, αλλά με στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και την εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου", επισήμανε η Χρυσή Αυγή.
"Το 'ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα' που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους μεγιστάνες του Κατάρ, σημαίνει ανελέητο χτύπημα των δίκαιων αγώνων των εργαζομένων και πλουσιοπάροχα προνόμια στην κεφαλαιοκρατία, καθώς και μισθούς πείνας. Αυτή την ανάπτυξη ο λαός πρέπει να τους την πετάξει στα μούτρα και να επιλέξει το δρόμο ανάπτυξης προς όφελός του, με τον αγώνα και την οργάνωσή του", σημείωσε το ΚΚΕ.
Για τα ελληνοτουρκικά
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: "Φυσικά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, υπάρχουν προβλήματα πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουμε. Αλλά, πιστεύω ότι υπάρχει, επίσης, η βούληση για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Και αυτό είναι αυτό που ουσιαστικά επιβεβαιώνουμε κάθε φορά. Αυτό είναι όλο. Δε συζητήσαμε λεπτομερώς για κανένα θέμα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα επιμένει σε μια δεσμευτική από το Διεθνές Δίκαιο (λύση), η οποία πιστεύω ότι είναι η μόνη στέρεη βάση για την επίλυση των διαφορών, και πρέπει να σας πω ότι στις 5 Μαρτίου πρόκειται να γίνει μια κυβερνητική συνάντηση στην Άγκυρα και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά".