Βέβαιος ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι προ των πυλών, ότι η σωστή εφαρμογή του προγράμματος θα σημάνει το τέλος της λιτότητας και ότι η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ εξανεμίζεται εμφανίσθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο BBC.
Βέβαιος ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι προ των πυλών, ότι η σωστή εφαρμογή του προγράμματος θα σημάνει το τέλος της λιτότητας και ότι η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ εξανεμίζεται εμφανίσθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο BBC.
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα επιτευχθεί ανάκαμψη και ότι το 2014 θα σημειωθεί ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία, ακόμα και αν εκτιμά ότι η ύφεση για το τρέχον έτος θα φθάσει στο 4,5%.
"Θεωρώ ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη και σίγουρα όλο το 2014. Είμαι απολύτως σίγουρος" τόνισε χαρακτηριστικά. Και κληθείς να… επισφραγήσει τη βεβαιότητά του πρόσθεσε: "100%. Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα".
Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν εφαρμοστεί το φετινό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δεν θα γίνουν περαιτέρω περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, συμπληρώνοντας ότι αν και τα μέτρα είναι κατά γενική ομολογία εξαιρετικά επώδυνα, ήταν αναπόφευκτα προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
"Το 2013 συμπεριλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα κι ορισμένες αυξήσεις φόρων. Άρα, είναι δύσκολη χρονιά. Απ' την πλευρά των αγορών, όμως, υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία. Έχουμε καλύψει τα 2/3 της διαδρομής για τον τελικό στόχο, που είναι σπουδαίο επίτευγμα εν μέσω ύφεσης, οπότε μας απομένει το 1/3" επισήμανε.
"Κατορθώσαμε να φέρουμε τα πάνω κάτω στην οικονομία. Από την μεριά των αγορών υπάρχει πλέον πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση εξοφλεί τα χρέη της προς τους ιδιώτες και υπάρχει μια αλλαγή στο πως μας βλέπει η Ευρώπη. Επομένως, όλοι οι καθοριστικοί δείκτες είναι θετικοί. Είμαστε στα δυο τρίτα του στόχου μας. Άρα, ο κόσμος μπορεί να ελπίζει", πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο υπουργός Οικονομικών.
Όσον αφορά στο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι πλέον είναι μηδαμινή, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέα παρέμβαση από τους Ευρωπαίους για τη μείωση του χρέους.
"Είναι ευπρόσδεκτη μια μείωση του επιπέδου του χρέους χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιές σε άλλες χώρες, οπότε θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες των εταίρων μας", είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο το θεωρεί πιθανό.
"Κοιτάζοντας προς τα πίσω, θα έπρεπε να έχουμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις δομικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να κλαίει κανείς πάνω από χυμένο γάλα. Η Ευρωζώνη δεν ήταν έτοιμη για την κρίση", επισήμανε στην ίδια συνένετυξη.
Στο μεταξύ, την πεποίθησή του ότι έχει αρθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης η οποία σχετιζόταν με την παραμονή της Ελλάδας εξέφρασε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο Όλι Ρεν. "Σήμερα, ο κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης ή εξόδου της Ελλάδας έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Στην ουσία, έχει ολοκληρωτικά εξαλειφθεί από το προσκήνιο", είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου IFO υποστήριζε ότι για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα, όπως επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να πέσουν στο 30% του μέσου όρου της Ευρωζώνης!