Μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση προκαλεί η στάση των συνδικάτων στις συγκοινωνίες, οι κινητοποιήσεις των οποίων κρίθηκαν το απόγευμα παράνομες από το δικαστήριο, χωρίς ωστόσο αυτό να τους σταματά.
Μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση προκαλεί η στάση των συνδικάτων στις συγκοινωνίες, οι κινητοποιήσεις των οποίων κρίθηκαν το απόγευμα παράνομες από το δικαστήριο, χωρίς ωστόσο αυτό να τους σταματά.
Το μεσημέρι, ο Κωστής Χατζηδάκης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση, όχι μόνο για την τακτική των απεργιών που σύμφωνα με το υπουργείο ειναι παράνομη, αλλά και για το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., η πλειονότητα των εργαζομένων εμφανίζεται να πληρώνεται τις ημέρες των απεργιών.
Μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών δήλωσε:
"Η απεργία είναι δικαίωμα. Προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Υπάρχουν λοιπόν όροι και όρια στην απεργία. Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους, ούτε απέναντι στα όρια. Ως προς την προκήρυξη των απεργιών, αυτό γίνεται χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες και οι νόμιμες διαδικασίες. Γι' αυτό το λόγο έχει γίνει προσφυγή της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους".
Ταυτόχρονα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ενώ απεργεί η μειοψηφία, η πλειοψηφία αμείβεται και εξετάζει τη διαδικασία ελέγχου που θα ακολουθήσει. Είπε σχετικά:
"Έχω δώσει εντολή στη Διοίκηση να προχωρήσει και να δει ποιες μεθόδους μετέρχονται όλοι αυτοί που πληρώνονται ενώ θεωρητικώς απεργούν, θα γίνει σχετική αναφορά στη Δικαιοσύνη και αν χρειαστεί θα υπάρξει και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου".
Στο κάλεσμα της διοίκησης να επιστρέψουν στις εργασίες τους, ένα από τα τρία σωματεία των εργαζομένων του Μετρό απάντησε με προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας για αύριο, αλλάζοντας την αιτιολογία και φθάνοντας στο σημείο να κάνουν επίκληση της ανάγκης για συμπαράσταση σε συναδέλφους τους οι οποίοι -σύμφωνα με την ανακοίνωση- παρουσίασαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου λόγω των απειλών του υπουργού Μεταφορών.
Στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Κωστής Χατζηδάκης στους συνδικαλιστές, επικαλέστηκε στοιχεία της ΣΤΑΣΥ που δείχνουν, για παράδειγμα, ότι στη χθεσινή απεργία του Μετρό, από τους 1.300 εργαζόμενους, εμφανίστηκαν να απεργούν οι 190, καθώς οι 1.030 δήλωσαν ρεπό, άδειες και ασθένειες, με το ποσοστό των απεργών να φτάνει τελικά το 14,62%.
Στις 18 του μήνα, ημέρα απεργίας και για το τραμ, από τους 507 εργαζόμενους απήργησαν οι 20, ενώ οι 467 δήλωσαν ρεπό, άδειες ή ασθένεια, με αποτέλεσμα το ποσοστό των απεργών να φτάνει μόλις το 3,94%. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως τα στοιχεία της εταιρείας δεν ισχύουν και θα συσκεφθούν αύριο για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Μάλιστα, ο πρόεδρος εργαζομενων ΗΣΑΠ Βασιλης Σταθουσης κατήγγειλε "καθαρά πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στο βάθος της να απαξιώσει εργαζόμενους και σωματεία και να παραδώσει αυτές τις επιχειρήσεις στους ιδιώτες χωρίς βαρίδια, όπως εννοεί τοπυς εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους η κυβέρνηση".
Το υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, επιμένει να τονίζει ότι η νομιμότητα πρέπει να εφαρμοστεί, ενώ αν συνεχιστεί η στάση των συνδικαλιστών μπορεί να πέσει στο τραπέζι ακόμη και η επιστράτευση των εργαζομένων.
Για "απειλές" από πλευράς του υπουργού ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, "με τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ", έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Την ίδια στιγμή που οι μεταφορές σε όλα τα επίπεδα με την ακολουθούμενη πολιτική σταδιακά συρρικνώνονται και διαλύονται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ασκείται σε δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα με σκοπό να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτές" σημειώνει η αξωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:
"Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπή διαβίωση σε καιρούς κρίσης, σε συνδυασμό με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, που θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον".
Για "απειλές" προς τους εργαζόμενους που απεργούν έκανε λόγο και η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχηλ Μακρή.
"Αντί ο κ. Χατζηδάκης να απειλεί τους εργαζόμενους της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. οφείλει να παλέψει για το δημόσιο συμφέρον, τις ασφαλείς μεταφορές, για εθνικές υποδομές, για ολιστική και όχι λογιστική εξοικονόμηση πόρων και να προβεί ως οφείλει ως υπουργός σε σοβαρή πολιτική ανάπτυξης μιας επιχείρησης, την οποία μεθοδευμένα αυτός και οι προκάτοχοί του υποβάθμισαν προκειμένου να παραδώσουν στα χέρια συμφερόντων" τόνισε η τομεάρχης των ΑΝΕΛ.
"Η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις τους και αυξάνει το εισιτήριο. Απέναντί της πρέπει να βρει ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στις μεταφορές, των εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αυτοπασχολουμένων και αγροτών για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη διεκδίκηση ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών, που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες" σημειώνει το ΚΚΕ.