Χωρίς εκπλήξεις εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι ολοκληρώθηκε η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία για την υπόθεση της λίστας. "Προσπάθεια συγκάλυψης και διαδικαστικές μεθοδεύσεις" καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει όμως δικαιωμένος. Αποκαλύφθηκε η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη γραμμή μάχης το ΠΑΣΟΚ, τονίζει ο Βενιζέλος. Δεν έγινε συζήτηση ουσίας εκτιμά η ΔΗΜΑΡ.
Χωρίς εκπλήξεις και χωρίς… τραύματα εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι ολοκληρώθηκε η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Στο Μαξίμου η εκτίμηση είναι ότι δεν εγείρεται κανένα θέμα κυβερνητικής σταθερότητας μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, αφού μάλιστα οι ψήφοι υπέρ της παραπομπής του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν και λιγότερες από τις αναμενόμενες.
Στην κυβέρνηση λένε ότι τον λόγο έχει πλέον η προανακριτική επιτροπή, που συστήνεται άμεσα, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να δίνουν έμφαση στη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, με αιχμή τα θέματα της οικονομίας και την ανακοπή της ύφεσης.
Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά ήταν να ψηφίσει μόνο στην πρώτη κάλπη της κυβερνητικής πρότασης, καθώς -όπως ανέφεραν συνεργάτες του- δεν μπορεί ένας πολιτικός που είναι μέλος του Κοινοβουλίου από το 1977 να καθοδηγηθεί για το πώς θα ψηφίσει. Επίσης, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ψηφίσει με τη σειρά του, ως βουλευτής Μεσσηνίας, και όχι πρώτος, για να μην θεωρηθεί ότι "δίνει γραμμή".
Το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έδωσε γραμμή διεφάνη, άλλωστε, και από τον τρόπο που ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αφού κάποιοι ψήφισαν σε μία κάλπη -αυτήν της κυβερνητικής πρότασης- και κάποιοι άλλοι σε τρεις κάλπες. Από τη διαδικασία απουσίαζαν οι κ. Δένδιας, Κοντός και Καραγκούνης, οι οποίοι έστειλαν επιστολές, καθώς και ο κ. Τζαβάρας ο οποίος νοσηλεύεται.
Στο μεταξύ, προβληματισμός εκφράζεται από κυβερνητικές πηγές για τον χρόνο που επέλεξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς να στείλουν στη Βουλή μέρος της δικογραφίας που αριθμεί 120 σελίδες, δηλαδή με την εκκίνηση περίπου της συζήτησης στην Ολομέλεια, χωρίς να έχουν οι βουλευτές τη δυνατότητα να τη διαβάσουν πριν την ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε ενστάσεις στο πλαίσιο της συζήτησης. Ενόχληση για το θέμα αυτό, μάλιστα, εκφράστηκε και από την προεδρία της Βουλής.
Ως "το αποκορύφωμα της κυβερνητικής προσπάθειας για συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ" χαρακτηρίζει τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάντως δηλώνει δικαιωμένος "γιατί συνέβαλε στην αποκάλυψη των πραγματικών διαστάσεων του σκανδάλου" και τονίζει ότι θα συνεχίσει να μάχεται για τη διαλεύκανσή της.
Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για "πανικό της κυβέρνησης", για "προσπάθεια συγκάλυψης" και "διαδικαστικές μεθοδεύσεις" και βάζει και πάλι στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι "παρά τη χτεσινή ηχηρή απουσία του από τη συνεδρίαση, αναδεικνύεται ως ο αρχιστράτηγος της συγκάλυψης ενός ακόμη σκανδάλου, με την πλήρη συνενοχή του κ. Κουβέλη".
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι υπαρκτές ποινικές ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας δεν έχουν βρει τον "πρωταγωνιστή" τους, καθώς η πρόταση της πλειοψηφίας περιορίζει το ζήτημα στην αλλοίωση της λίστας και παραβλέπει της μη αξιοποίησή της για τη συλλογή δημόσιων εσόδων. Πιστεύουν, πάντως, ότι οι συσχετισμοί στη Βουλή ήταν δεδομένοι και δύσκολα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, αν και εκτιμούν ότι κέρδισαν στην κοινωνία.
Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι οι κατηγορίες προς το πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου κατέπεσαν, αφού όπως λένε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε επί της ουσίας, σημειώνουν ότι το κεφάλαιο αυτό κλείνει και η σελίδα γυρίζει, αφού πιστεύουν ότι στην προανακριτική θα αποκαλυφθούν όλα, και ο ρόλος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει "τομή" τη χθεσινή ημέρα, τονίζοντας ότι αποκαλύφθηκε πλήρως η σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ο ΣΥΡΙΖΑ "έλαβε αποστομωτική απάντηση εφ' όλης της ύλης, επί της διαδικασίας, επί της ουσίας, επί της ψηφοφορίας, με την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών" σημειώνει ο κ. Βενιζέλος και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει ως στόχο την άνοδο της χώρας.
Με μοναδική εξαίρεση τη Θ. Τζάκρη, που έριξε 4 ψηφοδέλτια, όλοι οι βουλευτές του κόμματος ψήφισαν μόνο στην πρώτη κάλπη, αυτήν της κυβερνητικής πρότασης για παραπομπή Παπακωνσταντίνου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε λιγότερες ψήφους από τον αριθμό των βουλευτών των κομμάτων που υπέβαλαν προτάσεις που ζητούσαν την παραπομπή του.
Για την κ. Τζάκρη δεν τίθεται κανένα θέμα από την Ιπποκράτους, ενώ φαίνεται ότι μετά τη χθεσινή τους επιλογή να ψηφίσουν μόνο σε μία κάλπη, οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδης, Κουτσούκος και Κασσής έκαναν ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή τους.
Στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν πως η χθεσινή εικόνα που εξέπεμψε η Βουλή ήταν δυσάρεστη και απογοητευτική, αφού -όπως λένε- αντί να γίνει συζήτηση για την ουσία της υπόθεσης, υπήρξε ανάλωση επί των διαδικαστικών ζητημάτων.
Όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ πέρασαν και από τις τέσσερις κάλπες και ψήφισαν, ενώ ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να μην τοποθετηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση, γιατί η ΔΗΜΑΡ δεν ήθελε να εμπλακεί σε έντονη αντιπαράθεση και ήθελε επίσης να δώσει βάρος στην ουσία της υπόθεσης.
Από τη ΔΗΜΑΡ αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια να σπαταλήσει χρόνο από τη διαδικασία με διαδικαστικά τερτίπια, προβάλλοντας προσχηματικές ενστάσεις.
Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, εστιάζουν σε δύο βασικά ζητήματα: Να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή και να διερευνηθούν σε βάθος τυχόν ποινικές ευθύνες για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, με διερεύνηση και ενδεχόμενων νέων στοιχείων, καθώς και να ελεγχθούν και αξιοποιηθούν οι λίστες και όπου υπάρχει ζήτημα φοροδιαφυγής να αποζημιωθεί το Δημόσιο.