Αίσθηση και ερωτήματα προκαλεί διάταξη με βάση την οποία κατηγορίες επαγγελματιών, που στοχοποιούνται από το ίδιο το υπ. Οικονομικών για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, απαλλάσσονται τόσο από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσο και από την έκδοση αποδείξεων.
Αίσθηση και ερωτήματα προκαλεί διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο Κώδικα Απεικόνισης Φορολογικών Συναλλαγών, με βάση την οποία κατηγορίες επαγγελματιών, που στοχοποιούνται από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, απαλλάσσονται τόσο από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσο και από την έκδοση αποδείξεων.
Όπως αναφέρει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών, από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσονται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ:
Οι επισκευαστές ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών
Όσοι επισκευάζουν ή συντηρούν τεχνικά έργα
Όσοι επισκευάζουν αυτοκίνητα-μηχανές και
Οι εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, θα αποσαφηνιστεί πώς θα φορολογούνται και πώς θα ελέγχονται οι εν λόγω επιτηδευματίες, όπως επίσης πώς θα απαλλαγούν από τον προβλεπόμενο ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 1.750 Έλληνες φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ ο Γ. Στουρνάρας προαναγγέλλει ποινές φυλάκισης για τους μεγάλους φοροφυγάδες.
Στο μεταξύ, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει τους ίδιους τους φορολογούμενους για να εντοπίσει όσους χρωστούν το Τέλος Ακινήτων.
Έτσι, σε εγκύκλιο ορίζεται ότι εάν έχει βεβαιωθεί το Τέλος σε μη υπόχρεο π.χ. στον ενοικιαστή διαμερίσματος, ο μη υπόχρεος θα πρέπει να προσκομίζει στην εφορία στοιχεία που θα υποδεικνύουν τον κύριο ή επικαρπωτή ακινήτου ή θα αποδεικνύει ότι δεν είναι υπόχρεος. Στη συνέχεια, η εφορία θα ενημερώνει το ΚΕΠΥΟ, που θα αναλαμβάνει να βρει τον υπόχρεο.