Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το αν διέγραψε ή όχι ονόματα συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ, ζητούν σε κοινό κείμενό τους τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση
Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το αν διέγραψε ή όχι ονόματα συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ, ζητούν σε κοινό κείμενό τους τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπου διατυπώνουν βαρύ κατηγορώ στον Γιώργο Παπακωνταντίνου.
Η πρόταση "καταπέλτης" για τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι "συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου (CD) της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ κατά παράβαση των καθηκόντων του, ως υπουργός Οικονομικών, η δε αλλοίωση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρ' ότι παρέλαβε την αρχική λίστα μέσω CD και όφειλε να την παραδώσει αυτούσια, όπως την παρέλαβε, στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο, εντούτοις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σ' αυτή, και παραδίδοντάς την υπό μορφή φορητής μονάδας αποθήκευσης (USB). Πλέον αυτού δε, από την διενέργεια ελέγχου και αντιπαραβολής των ονομάτων των αναφερόμενων στο USB (2.059 ηλεκτρονικά αρχεία) με αυτά που περιλαμβάνονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ (2.062), σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, προέκυψε ότι από την αρχική λίστα είχαν διαγραφεί τρία ονόματα τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου".
Προσθέτει η πρόταση ότι η κίνηση αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου προσπορίζει "στους διαγραφέντες από τη λίστα του συγγενείς του και πιθανώς σε τρίτους οικονομικό όφελος, λόγω της αποφυγής φορολογικού ελέγχου, και προκαλώντας ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου, οι δε ενδείξεις ενοχής του στηρίζονται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι είχε τόσο την δυνατότητα όσο και το κίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο".
Την πρόταση για σύσταση της επιτροπής υπέγραψαν 36 βουλευτές της ΝΔ, 22 του ΠΑΣΟΚ και 13 της ΔΗΜΑΡ αλλά δεν την υπέγραψαν -όπως συνήθως γίνεται- οι αρχηγοί των τριών κομμάτων. Στο σκεπτικό της πρότασης υπάρχουν δύο αδικήματα αυτό της παράβασης καθήκοντος που εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και αυτό της αλλοίωσης εγγράφου που δεν εμπίπτει στον εν λόγω νόμο.
Στο κείμενο της πρότασης σημειώνεται ότι η συσταθείσα επιτροπή -εφόσον κάτι τέτοιο εγκριθεί- θα κρίνει και το θέμα της παραγραφής ή μη των αδικημάτων τα οποία προσάπτονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Στην κυβέρνηση προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο θεωρώντας ότι αφενός μεν δεν πέρασαν δυο κοινοβουλευτικές περίοδοι καθώς μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου η Βουλή δεν συνήλθε δυο φορές παρά μόνο μια και άρα δεν μπορεί να παραγραφούν τα αδικήματα, αφετέρου δε τον λόγο μπορεί να λάβει η τακτική δικαιοσύνη σε περίπτωση που κριθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν διέπραξε τα αδικήματα εν ώρα καθήκοντος. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου θα κληθούν στην επιτροπή και οι συγγενείς του για να εξηγήσουν που βρήκαν τα χρήματα και εάν νομίμως τα έχουν στείλει στο εξωτερικό.
Μέσα σε 15 μέρες πρέπει να γίνει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, στην οποία θα μιλήσει και ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου. Για να εγκριθεί η πρόταση απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 151 βουλευτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία εκτός από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναμένεται να περιλαμβάνει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ απαντούν στο ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή γλώσσα σημειώνοντας ότι "τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΧΑ με τερατολογίες, τραγικά ανεύθυνες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, συνεχείς απειλές και χυδαίους υπαινιγμούς προσπάθησαν -αφελώς- να δημιουργήσουν την αίσθηση 'συγκλονιστικών αποκαλύψεων' με στόχο πάντα το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του. Έπρεπε να φθάσει ξανά το υλικό αυτό από τη Γαλλία για να αποδειχθεί η πολιτική αλητεία και ανοησία του ΣΥΡΙΖΑ".
Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα επιμένει ότι δεν αλλοίωσε την λίστα λέγοντας: "Πρώτον δεν είχα καμία δοσοληψία με τις ξαδέρφες μου, δεύτερον δεν έχω χρήματα, ζω με δάνεια και τρίτον τα χρήματα των συγγενών μου, όπως και οι ίδιες θα δηλώσουν είναι 'καθαρά', φορολογημένα στην πηγή και εξήχθησαν νομίμως στο εξωτερικό".
Διεύρυνση των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ζητούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
"Μετά το 'κούρεμα' των μισθών και των συντάξεων, η τρικομματική συγκυβέρνηση 'κουρεύει' και τα πολιτικά πρόσωπα που θα παραπεμφθούν στην προανακριτική επιτροπή, εστιάζοντας μόνο στον Γ. Παπακωνσταντίνου και καλύπτοντας έτσι τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, συμπεριλαμβανομένων των Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου" υπογραμμίζει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή ζητά "άμεση παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο των Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και όλων όσων έκρυβαν το μαύρο χρήμα της πλουτοκρατίας και της διαφθοράς. Να πάψει η κυβέρνηση και η Βουλή να καλύπτουν τους απατεώνες. Πολιτική κάθαρση εδώ και τώρα".
Για "σαπίλα του καπιταλισμού" και για "αερολογίες των υποστηρικτών του" κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ επαναλαμβάνει την θέση του για χρησιμοποίηση όλων των μέσων διερεύνησης της υπόθεσης.