Την ανησυχία του για τα κρούσματα ακραίας βίας εναντίον μεταναστών και των υπερασπιστών τους στην Ελλάδα από μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς.
Την ανησυχία του για τα κρούσματα ακραίας βίας εναντίον μεταναστών και των υπερασπιστών τους στην Ελλάδα από μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μουίζνιεκς.
Σε δημόσια παρέμβασή του, ο επίτροπος επικαλέστηκε τις πρακτικές του "ακροδεξιού πολιτικού κόμματος" στην Ελλάδα, για να τονίσει ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται άνοδος των περιστατικών βίας εναντίον εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και να καλέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν τέλος στις ρατσιστικές συμπεριφορές.
Αναφερόμενος ειδικά στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο Νιλς Μουίζνιεκς ανέφερε ότι εκείνοι που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς απειλής, δεχόμενοι επιθέσεις και αντιμετωπίζοντας νομικά εμπόδια στο έργο τους.
Ερωτηθείς για τις θέσεις που διατύπωσε ο επίτροπος, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε πως "είναι μέρος μιας γενικότερης συκοφαντίας η οποία υπάρχει εναντίον των Ελληνων εθνικιστών".
"Εάν ήταν το μοναδικό πρόβλημα επιτροπείας αυτό στην Ελλάδα, θα ήταν καλά. Τον διαψεύδω κατηγορηματικά… Εάν θέλει να κοιτάξει για ανθρώπινα δικαιώματα ο Ευρωπαίος επίτροπος, ας πάει να ρωτήσει τους Έλληνες που υποφέρουν από την εγκληματικότητα πολλών εγκληματιών, που ανάμεσά τους είναι λαθρομετανάστες" είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Και πρόσθεσε: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και καταπιέζονται και από τους Ευρωπαίους επιτρόπους, κυρίως στο οικονομικό".
Για το θέμα ρωτήθηκαν οι κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε:
"Ο νεοφασισμός στη χώρα μας έχει σηκώσει κεφάλι και αποτελεί έναν μείζονα κίνδυνο. Αυτή την ώρα, για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή τραγική κατάσταση τόσο της συγκυβέρνησης όσο και των νεοφασιστικών προκλήσεων, η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή".
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε:
"Ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης ανησυχεί για την έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής και σκοπεύει στις αρχές του χρόνου να έρθει εδώ για να ερευνήσει όχι μόνο αυτές τις καταγγελίες, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα σε τμήματα της αστυνομίας και στη Χρυσή Αυγή".
Στο μεταξύ, λίγο μετά την επίθεση που καταγγέλλει ότι δεχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημητρης Στρατούλης από μέλη της Χρυσής Αυγής, τα κόμματα συζητούν για το ενδεχόμενο διαγραφής της Ελενης Ζαρούλια, βουλευτή της Χρυσής Αυγής, από την ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μια πρόταση που συζητήθηκε κατά την επισκεψη του επικεφαλής του ευρωπαϊκού αντι-ρατσιστικού κινήματος στη χωρα μας και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της "εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τους εκφραστές νεοναζιστικών αντιλήψεων και συγκεκριμένα τη βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, από την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης" σημειώνοντας πως "στην Ευρώπη δεν έχουν καμία θέση όσοι καλλιεργούν το ρατσισμό, το ναζισμό και τη μισαλλοδοξία".