Με στόχο να σηματοδοτήσει "στροφή" της κυβέρνησης προς την ανάπτυξη και με βασικό επιχείρημα ότι τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι παρελθόν, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τους επικεφαλής 14 πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και τους προέτρεψε να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία.
Σε μία συμβολική κίνηση με στόχο να σηματοδοτήσει "στροφή" της κυβέρνησης προς την ανάπτυξη και με βασικό επιχείρημα ότι τα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι παρελθόν, ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής 14 πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και τους προέτρεψε να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιταχυνθούν και οι αποκρατικοποιήσεις.
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τις εταιρείες να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα, με στόχο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ ορίστηκε και νέα συνάντηση σε ένα μήνα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν 14 κολοσσοί που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους και εκτιμάται οτι θα προχωρήσουν και σε νέες επενδύσεις. Ειδικότερα, στο ραντεβού στο Μαξίμου εδωσαν το "παρών" οι διευθύνοντες συμβουλοι των εταιρειών Unilever Ελαϊς, Pepsico, Specifar, Nestle, BIC, Lafarge Iraklis, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Cosco, Vodafone, Philip Morris, Procter & Gamble, Novartis, AB Βασιλόπουλος και Friesland.
Ειναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε ο επικεφαλής μιας εκ των εταιρειών με τον πρωθυπουργό. "Η κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε μια καλή ευκαιρία για να κεφαλαιοποιηθούν οι αλλαγές που γίνονται και να επανέλθει η ανάπτυξη. Θέλουμε να βοηθήσουμε. Η οικονομία είναι ψυχολογία" είπε ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής και ο κ. Σαμαράς σημείωσε: "Χαίρομαι που αντιμετωπίζετε με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα. Αυτή ήταν άλλωστε και η δική μας θέση και ως αντιπολίτευση και τώρα ως κυβέρνηση".
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των πολυεθνικών έθεσαν στον πρωθυπουργό θέματα σταθερότητας του φορολογικού, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας πάντως ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρω δεν υφίσταται πλεον.
Σύμφωνα μαλιστα με πληροφορίες, κάποιες από τις επενδύσεις εμφανίζονται ήδη ώριμες να προχωρήσουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2013, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις θέλουν διευκολύνσεις και άρση των εμποδίων των επιχειρήσεων, όχι μόνο στο κομμάτι της φορολογίας αλλά και σε αυτό της γραφειοκρατίας.
"Διευκόλυνση στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται. Ήδη, εμείς τονίσαμε ότι υπάρχει μία σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπως καταγράφεται από τη Διεθνή Τράπεζα – από το 'Doing Business Report' της Διεθνούς Τράπεζας – και ότι προσπαθούμε και αίρουμε όλα τα εμπόδια ή τα περισσότερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα", είπε ο κ. Στουρνάρας.
Για μεταστροφή του κλίματος από τις αρχές του 2013 έκανε λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης που στάθηκε στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ζητούν σταθερότητα.
"Ευελπιστούμε να δούμε αύξηση παραγωγής υφιστάμενων εταιρειών στην Ελλάδα, που θα μεταφέρουν στην χώρα μας παραγωγική δραστηριότητα και περιμένουμε να δούμε και εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από ξένες εταιρείες, που θα φέρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να δημιουργηθεί νέα παραγωγή στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, σχολίασαν επικριτικά τις επαφές του πρωθυπουργού με τις πολυεθνικές.
Αμέσως μετά τις επαφές με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ και επιβεβαίωσαν από κοινού την πρόθεση για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Στρυμώνα που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τα λιμάνια της Βουλγαρίας.
Αύριο, Τρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει σύσκεψη με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα συζητηθεί ο νέος αναπτυξιακός χάρτης της χώρας που θα έχει θέση σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιδιώξεις μιας επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.
Δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα μιας ενδεχόμενης αλλαγής προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα για μετά τις γιορτές αλλά και εκείνο του εκλογικού νόμου με τα τρία κόμματα να διαφωνούν προς το παρόν ως προς αυτό.