Εκατέρωθεν όροι για εκεχειρία στη Γάζα. Μπαν Κι Μούν και Χίλαρι Κλίντον στην περιοχή. Το Ισραήλ κρατάει και το σπαθί του Δαβίδ στο χέρι, λέει ο Νετανιάχου προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους. Δεν ξεκινήσαμε εμείς και θέλουμε άρση του αποκλεισμού, λέει ο ηγέτης της Χαμάς, Μεσάλ.
Αν και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα ο Αιγύπτιος πρόεδρος – λέγοντας πως "η φάρσα της ισραηλινής επίθεσης θα σταματήσει απόψε" – ανακοίνωσε την εκτίμησή του ότι εντός των επόμενων ωρών θα ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Το Ισραήλ αντέδρασε ακαριαία με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει κατά την υποδοχή του Μπαν Κι Μουν, ότι η χώρα του "τείνει το χέρι προς τους γείτονες που επιθυμούν την ειρήνη, όμως στο άλλο χέρι κρατά γερά το σπαθί του Δαβίδ εναντίον όσων θέλουν να την εξαφανίσουν", ενώ ο ίδιος πρόσθεσε: "Εάν μπορεί να υπάρξει μια μακρόπνοη λύση με διπλωματικά μέσα, τότε το Ισραήλ θα είναι ένας καλός εταίρος σε αυτή τη συμφωνία – λύση".
Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε από το Ισραήλ να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και πρόσθεσε: "Τάσσομαι κατά μιας χερσαίας επιχείρησης, η οποία θα οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω τραγωδία".
Αργά το βράδυ της Τρίτης πάντως στελέχη της Χαμάς που μετέχουν ή έχουν πληροφόρηση από τις διαπραγματεύσεις ανέφεραν πως δεν πρόκειται να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός απόψε.
Οι Ισραηλινοί παραμένουν επιφυλακτικοί ενώ λίγο μετά τις 10:00 το βράδυ έφτασε στο Τελ Αβίβ η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ. Το Ισραήλ επιμένει πως πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα ώστε να σταματήσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Την ίδια στιγμή τρία πολεμικά του αμερικανικού στόλου πλέουν προς της ανατολική Μεσόγειο καθώς σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ίσως χρειαστεί η απομάκρυνση των Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ.
Από την άλλη πλευρά η Χαμάς θέτει ως όρο την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, με τον ηγέτη της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάλ να δηλώνει: "Λέω ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε μια εκεχειρία γιατί δεν είμαστε εκείνοι που ξεκινήσαμε τον πόλεμο. Αλλά συγκεκριμένες απαιτήσεις τις οποίες έχω θέσει νωρίτερα πρέπει να ικανοποιηθούν. Με μια λέξη, να σταματήσουν οι επιθέσεις και να αρθεί η πολιορκία της Γάζας".
Όμως παρά τις πολλαπλές δηλώσεις για επερχόμενη κατάπαυση του πυρός, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί επιδόθηκαν σε εκατέρωθεν επιθέσεις. Λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ ρουκέτα από τη Γάζα έπληξε κτίριο σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το κέντρο του Τελ Αβίβ, κοντά στο αεροδρόμιο "Μπεν Γκουριόν". Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 τραυματίες αλλά και για κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου. Στις 9:00 το βράδυ ο ισραηλινός στρατός με ανάρτησή στο Twitter ανέφερε ότι από τις 8:00 το βράδυ και σε διάστημα μιας ώρα είχαν πληγεί εντός της Γάζας, 20 στόχοι που αποτελούν χώρους τρομοκρατών.
Στόχος της Χαμάς υπήρξε και πάλι η Ιερουσαλήμ, που εκτόξευσε πύραυλο, ο οποίος έπεσε έξω από την πόλη σε ανοιχτό χώρο, αλλά και άλλες περιοχές στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός και να τραυματιστούν περίπου άλλοι 10. Οι νεκροί μεταξύ των Παλαιστινίων ξεπερνούν τους 120 ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες, ενώ μετά από μια εβδομάδα βομβαρδισμών οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.
Στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες 6 Παλαιστίνιους που κατηγορούνταν για προδοσία, ενώ τη σορό ενός εξ αυτών την έσυραν στους δρόμους της Γάζας για παραδειγματισμό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι 6 Παλαιστίνιοι μέσω εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας πρόδιδαν στους Ισραηλινούς τις παλαιστινιακές θέσεις.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός που από την έναρξη των συγκρούσεων έχει αναπτύξει μαι έντονη ρητορική αντιπαράθεσης, είπε σήμερα πως το Ισραήλ πραγματοποιεί επιχείρηση εθνοκάθαρσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε: “Θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο για μια εκεχειρία, που θα καθησυχάζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και θα δίνει στο λαό της Γάζας χώρο για να αναπνεύσει. Εάν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο, έχουμε δει πόσο εύθραυστες είναι οι εκεχειρίες. Τέτοιες εκεχειρίες διαρκούν μερικές μέρες ή εβδομάδες”.